Pannonhalmi Főapátság - Pannonhalma

Pannonhalmi Főapátság

Cím: 9090 Pannonhalma, Vár u. 1.

Elérhetőségek:
Email: tricollis@osb.hu
Tel: (96) 570-191
Fax: (96) 570-192

Nyitvatartás:
Látogatás csak előzetes bejelentés alapján 10 és 19 óra között.

Az audio guide készüléken a következő nyelveket tudjuk beállítani: magyar, német, angol, francia, olasz, orosz, spanyol, holland, japán, szlovák.

A látogatás időtartama nem korlátozott, de a pénztár zárása után 1,5 órával az apátságot a vendégeknek el kell hagyniuk.

Szervezett csoportok részére tárlatvezetés helyi tárlatvezetővel előzetes bejelentkezés és időpont egyeztetés alapján a nyitvatartási időben a fenti időpontoktól eltérően is kezdődhet.

OTP, K&H és MKB SZÉP kártya elfogadóhely, csak apátsági tárlatvezetés kifizetésére használható.

További információ:
TriCollis Foglalási Központ
Tel.: (+36 96) 570 191
Email: info@osb.hu

Web: Pannonhalmi Főapátság

Leírás:

996-ban Géza fejedelem Csehországból érkező szerzeteseket telepített le Pannónia Szent Hegyén. A Tours-i Szent Márton tiszteletére emelt monostor a fejedelmi alapítás szándéka szerint a középkori Európa kultúrájának keleti hídfőállása lett. Falai között rendszeresen megfordult Szent István (1000-1038), az első magyar király is.

Uros apát (1207-1243), a ma is meglévő templom építtetője visszaverte a mongolokat a monostor-erőd falai alól. Tolnai Máté apátsága idején Pannonhalma kiemelt helyet kapott a magyarországi bencés monostorok között, és 1541-től főapátsággá vált. A török hódoltság másfél évszázada alatt azonban hosszabb-rövidebb időszakokra a szerzeteseknek menekülniük kellett. Csak ezt követően indulhatott el a megrongált épületek helyreállítása. Sajghó Benedek főapátsága alatt jelentős barokk építkezés folyt a monostorban.

1945 után a rend birtokait és a bencés iskolákat is államosították. 1950-től azonban újra engedélyezték a győri és a pannonhalmi gimnázium működését. A szerzetesközösség a nehéz években is hűségesen végezte munkáját, helytállt az istenszolgálatban, és a II. Vatikáni Zsinatot követő évektől sokat fáradozott liturgiájának megújításán és a zsolozsma magyar szövegeinek és dallamainak elkészítésén.

A rendszerváltás után a pannonhalmi bencés közösség — az iskolai munka folytatása mellett — új munkaterületeken is próbálja megteremteni azokat az anyagi lehetőségeket, amelyek lehetővé teszik számára, hogy betöltse szerepét az egyházban és a világban.Itt található

Látnivalók a környéken

Lovas Múzeum és Mezőgazdasági Könyvesbolt Kocsi Múzeum  - Bábolna

Lovas Múzeum és Mezőgazdasági Könyvesbolt Kocsi Múzeum

A Bábolnai Lovas Múzeum a régi Tiszti Kaszinó épül...
Bábolna
Részletek »
Szapáry-kastély - Bábolna

Szapáry-kastély

A Szapáry-kastélyt a Ménesbirtok alapítása előtt, ...
Bábolna
Részletek »
Minden jog fenntartva - Magyar Gyógyvizek és Szálláshelyek Kft.
2014 - 2015 | http://www.gyogyvizek.hu/