Eszterházy-kastély - Fertőd

Eszterházy-kastély

Cím: 9431 Fertőd, Joseph Haydn út

Elérhetőségek:
Telefon: +36 99 537-640

Nyitvatartás:
Szezonban

Március 15-től-október 31-ig
Keddtől vasárnapig 10-18-ig
Kassza zárás: 17 óra
Hétfő: szünnap
Szezonon kívül

November 2-től március 14-ig
Péntektől vasárnapig 10-16-ig
Kassza zárás: 15 óra, utolsó csoport indulása: 14.45
Aktuális tudnivalók

November 1-jén a múzeum zárva tart.

Ünnepi nyitva tartás:
december 20-26-ig zárva december 27-30-ig 10-16-ig nyitva
december 31.-január 1. zárva
január 2. 10-16-ig nyitva

A kastély múzeuma idegenvezetéssel látogatható. Csoportoknak előzetes bejelentkezés szükséges! Idegenvezetés magyar, német és angol nyelven kérhető!
Tel: 99/537-640 (munkanapokon)
E-mail: eszterhaza@t-online.hu

A látogatás időtartama kb.70 perc. Restaurálási munkálatok miatt most olyan részek is megtekinthetők, amelyek más esetben nem látogathatók. A lezárt részekbe üvegajtó és ablak segítségével lehet betekinteni (lépcsőház, Díszterem).
Belépőjegyek:

Felnőtt: 2500 Ft
Diák, nyugdíjas: 1500 Ft
Családi (2 szülő + max. 3 gyerek): 4000 Ft

Web: Eszterházy-kastély

Leírás:

Mai formáját a 18. század második felében nyerte el, Esterházy (Fényes) Miklós elképzelései és tervei alapján. Több építész dolgozott rajta, de a munkát a herceg fogta össze. Az ő idejében közel húsz év alatt alakult ki az épület, amely a bécsi Schönbrunn és a párizsi Versailles méltó párja. A barokk épületegyüttes a maga korában egyedülálló építészeti jelenségként értékelhető. Az itt lakó Esterházy hercegek művészetpártoló tevékenysége révén a 18. század végi Magyarország egyik fő kulturális központja volt a kastély. „Magyar Versailles”-nak is nevezik. A kastély fénykora 1768-tól 1790-ig tartott. Az első nagyszabású ünnepséget 1770-ben rendezték, amikor a herceg bemutatta az udvartartását a bécsi arisztokráciának.

A mai kastély helyén korábban az 1720-ban Esterházy József irányításával megépített, U-alakú sarródi vadászkastély állt. A vadászkastély Süttör határában volt, területileg azonban Sarród faluhoz tartozott. 1762-ben Esterházy (Fényes) Miklós megbízásából a sarródi vadászkastélyt teljesen átformálták, kibővítették, illetőleg főúri pompájú kastéllyá építették át. Az új kastélyegyüttest valószínűleg Hefele Menyhért és Jacoby Miklós közösen tervezték és építették. Mire 1766-ban a mai kastély elkészült, körülötte új település született. Ez lett Eszterháza (ma Fertőd településrésze), amely az Esterházy-családról kapta a nevét. 1946-ban Kertészeti Középiskolát és Kollégiumot hoztak létre a kastély egyik szárnyában.

Hivatalosan is befejeződtek a fertődi Esterházy-kastélyban az első ütem felújításának munkálatai. A „magyar Versailles” korhű rekonstrukcióját érdemes megtekinteni, szemet gyönyörködtető látványban és sok újdonságban lehet részünk.

A fertődi Esterházy-kastély jelenleg is zajló, nagyszabású felújítási munkálatai 2009 szeptemberében kezdődtek el, több mint másfél milliárd forintos európai uniós támogatással. Az I. ütem részeként, a mintegy ötvenfős tervező, kutató és régészcsapat, valamint a kivitelezők és a kastélyt működtető személyzet összehangolt munkájának eredményeként megújult a páratlandíszudvar, és befejeződött a kastély homlokzatának a felújítása is. Ennek az uniós pályázatnak köszönhetően megújult alépcsőház, a földszinti nyári hűsölő és a nyári ebédlő, valamint befejeződtek az emeleti két díszterem restaurátori munkálatai is.Itt található

Minden jog fenntartva - Magyar Gyógyvizek és Szálláshelyek Kft.
2014 - 2015 | http://www.gyogyvizek.hu/