Titokzatos helyek és túlvilági élmények Magyarországon!

Közzétéve: 2014 szeptember 25.

Titokzatos helyek és túlvilági élmények Magyarországon! - Gyógyvizek.hu

Megmagyarázhatatlan jelenségek, titkos óvóhelyek, kísértet járta települések és elhagyott épületek. Mind olyan helyszínek, melyek körülöttünk vannak és felkeltik érdeklődésünket. Bizony, Magyarországon is bőven találunk olyan látnivalókat, amelyek láttán kiráz minket a hideg. Szeretsz kirándulni az erdő mélyén? Érdekelnek a legendák és a történelem? Ismét összeszedtünk pár érdekes helyet, amit érdemes meglátogatni.1. Mátranovák különös földöntúli lénye:
A Nógrád megyei Salgótarjántól alig 25 km-re egy idilli hangulatú település környékének békéjét harminc éve rendre egy különös teremtmény zavarja meg. A helyiek lakosok által Fanyűvőnek nevezett lény a beszámolók szerint kísérteties külsővel rendelkezik. 2 méter magas, vékony testalkatú, görnyedten jár és a fákon is otthonosan közlekedik. Testét szürkésfehér szőr borítja, kezei hosszúak, arca szikár és az erős fénytől menekül, leginkább éjszaka aktív. Internetes fórumokon Nyüvinek becézik Magyarország legtöbbet dokumentált és észlelt kriptidjét (a kriptid olyan lény, melynek létezését nem támasztja alá tudományos magyarázat), akivel előszeretettel ijesztgetik a gyerekeket. A környékre tévedő turistákat is óva intik attól, hogy sötétedés után bóklásszanak az erdőben. Nyüvi azon kívül, hogy a frászt hozza felbukkanásával az emberekre, rendszeresen zsákmányol az erdei vadakból, ám ezen kívül ártalmatlan lénynek bizonyult.

A mátranováki majomembert a '80-as években látták először helyi bányászok, és azóta is gyakran felbukkan az erdő homályából: legutóbb 2010-ben találkoztak vele környékbeli fiatalok. Természetesen, mindenki a saját fantáziájára bízhatja, hogy ez a természetfeletti lény valóban létezik-e? Annyit azonban elárulhatunk, hogy a történet hátterében a legendák és szóbeszédek évtizedes keveredése, majd egybefonódása áll. A mátranováki Fanyűvő mítoszának reflektorfényében, egy jóval egyszerűbb megoldás áll, amiről bővebben itt olvashattok: Mátranováki fanyűvő megtalálva!


Fókusz Plusz riportfilmje a mátranováki Fanyűvőről!

2. Margitszigeti domonkos kolostor - Szent Margit legenda:
Az újkori hiedelmekkel ellentétben, a következő legendánkhoz vissza kell utaznunk a magyar történelem 1200-as éveinek közepére. Árpád-házi Szent Margit, IV. Béla király leánya a legalacsonyabb rendű munkát is szívesen végezte, és a legrosszabb ruhákban járt. Napjait munkában, éjszakáit imádságban töltötte. A róla szóló, 1510-ből fennmaradt legenda szerint óvta és támogatta a lakosság szegényeit és közben jövendőmondó képességekkel is rendelkezett, amellyel olykor apjának is segítségére volt diplomáciai gondjai megoldására. 1270. január 18-án halt meg a Margit-szigeti kolostorban. Ravatalát 1271 körül Albert és Péter lombardiai szobrászok faragták meg vörös márványból, egyes részeit pedig fehér márványból. A mítosz szerint holtteste halála után három hétig nem indult oszlásnak, ráadásul rózsaillatot árasztott. A margitszigeti domonkos kolostorból mára csak romok maradtak fenn. A romkert fő elemét képezi a csodatévő, de szenvedéssel teli életet élő Szent Margit sírja is.


3. Sírokból panelházak:
A Budapesten található Pozsonyi utcai lakótelepet nem véletlenül nevezik Szellemtelepnek: egy hajdani temető helyére építették, és számos rejtélyes jelenségről számoltak be lakói. A legtöbb kortárs hazai szellemészleléssel mégsem egy ódon vár, de nem is egy baljós erdő, hanem egy újpesti lakótelep dicsekedhet: a Pozsonyi úti lakótelep 17.000 lakása ugyanis az egykori magdolnavárosi sírkert helyére épült. A zsúfolt sírkert halottait a hatvanas évek végén - amikor több budapesti temető felszámolását végezték - költöztették át a Megyeri úti új temetőbe. A holtak egykori nyughelyén panelháztömböket húztak föl 1969 és 1972 között, de azt beszélik, soha annyi baki és bosszúság nem történt a munkásokkal, mint ezen az elátkozott építkezésen. A beköltözők sem örülhettek sokáig új lakásuknak, a frissen épült házak ugyanis úgy recsegtek-ropogtak éjszaka, mint a régi épületek, és éjszaka titokzatos koppanások, lépések és sóhajok miatt voltak álmatlanok - bár ma már kevesebb szó esik róla, a helyiek közül napjainkban is vannak, akik szellemjárásra panaszkodnak.


4. Kripta Villa, Fonyód - Szerelem a halál után!
A különös, rózsaszínű épület egy tragikus szerelemnek állít emléket. Abrudbányai-Rédiger Ödön, 1910-ben, erdélyi patikusként beleszeretett Magdusba, egy csodaszép leányba. Már kitűzték az esküvő időpontját, amikor a mindössze 19 éves menyasszony elhunyt.

Ödön összegyűjtötte halott kedvese emléktárgyait és sokáig gyászolta őt. A trianoni döntés után végül úgy döntött, Magyarországon telepedik le. Végül családot alapított, és szép vagyonra tett szert, de egyik legnagyobb álmáról sosem mondott le: amikor Erdélyt átmenetileg ismét Magyarországhoz csatolták, az akkor már családos Ödön magához hozatta néhai szerelme földi maradványait és sokáig kutatott a megfelelő hely után, ahol emléket állíthat neki.

Így jutott el Fonyódra, a Sipos-dombra, ahol villát emeltetett. Ennek alsó szintjén emlékszobát rendezett be a kedvesének, míg a villa tetején lakást építtetett családja számára. Az öröm azonban nem tarthatott sokáig. Az 1950-es években a család vagyonát államosították. A Kripta Villát egy időre megnyitották az idegenforgalomnak, de később az állaga leromlott és már csak raktárnak használták.
Az épület csak nemrég nyitotta meg újra kapuit. Az alsó szinten Ödön és Magdus életnagyságú szobra alussza örök álmát. Úgy tartják, aki ellátogat ide, annak a szerelme sosem múlik el.


5. Savanyó Jóska keresztfája:
Tótvázsonyban található az utolsó bakonyi betyár, Savanyó Jóska kopjafája. A betyárnak már az élete is regénybe illő. Az 1841-ben született Jóska birkalopással kezdte, majd hamarosan az ország legkeresettebb betyárja lett, aki bandájával kisnemeseket, gazdag földesurakat, módos gazdákat rabolt ki. Bár a nép egyfelől Robin Hood-i hősnek tartotta őket, a betyárok hírhedtek voltak arról is, hogy megkínozták az áldozataikat.
Savanyó Jóska fejére végül 1000 forint vérdíjat tűztek ki. Az 1886-os bírósági tárgyalásán 29 bűntettel vádolták meg, köztük rablással, emberöléssel, súlyos testi sértéssel, hatóság elleni erőszakkal. A gyilkosságot nem tudták rábizonyítani, de így is életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték. Egészen 1906-ig raboskodott különböző börtönökben, majd püspöki kegyelemmel szabadult. Rövid időre még szabómesternek állt, de a reumája egyre rosszabbodott. Az orvosok a lába levágását javasolták. Ő azonban inkább az öngyilkosság mellett döntött, 1907-ben saját kezével vetett véget az életének. Tótvázsonyban azóta is rengeteg legenda kering elfogásának és halálának körülményeiről és, hogy miért is lett öngyilkos, az egyébként betegeskedő betyár!


6. Nagycenki Mauzóleum:
A Nagycenki Mauzóleum őrzi Gróf Széchényi Pál kalocsai érsek földi maradványait. Bár a testet a közelmúltban részletes vizsgálatoknak vetették alá, még mindig nem tudni, az érsek vajon hogyan hunyt el, és ki és pontosan milyen technikával tartósította a testet.

A bécsi udvar Széchényit bízta meg azzal, hogy béketárgyalásokat kezdjen II. Rákóczi Ferenc fejedelemmel, de a tárgyalások végül kudarcot vallottak. Az érsek néhány évvel később halt meg, és sokan arra gyanakodtak, hogy a sikertelen tárgyalások miatt, bosszúból, arzénnal végeztek vele. A múmia vizsgálata a mérgezést nem tudta kimutatni.


7. Derenk a kísértetfalu:
Egyszerre különös és tragikus Derenk falu története. A középkori eredetű település 1720-ra egyszer már teljesen elnéptelenedett, ekkor az Esterházyak szervezett betelepítésbe kezdtek, a tájat pedig szepességi górál családok, vagyis lengyel jobbágyok vették birtokba.

A helyi lengyelség teljesen sosem asszimilálódott, az itteniek zárt közösséget alkottak, olyannyira, hogy az innen elszármazottak még a mai napig őrzik az archaikus, lengyel fordulatokat a nyelvükben. A falu sorsa végül 1943-ban pecsételődött meg. Horthy Miklós kormányzó a település határában medvéskertet szeretett volna nyitni, és hogy nyugodtabban vadászhasson, a környező településekre kezdte csábítani a lakosságot. Azért, hogy a kitelepítés gyorsabban haladjon Horthy a Földművelési Minisztériumhoz fordult, ahol kérésére megszavaztak 100,000 pengőt. A derenki családok becsapottnak érzeték magukat – a férfiak zöme behívott katona volt már-, mert nem pontosan azt kapták, amit ígértek nekik, ráadásul a halottaik is a derenki temetőben voltak eltemetve. Visszaszökdöstek hát a korábban elhagyott házaikba. Ezen már őfőméltósága Horthy Miklós annyira felháborodott, hogy intézkedett: egy szakasz csendőrt és egy század munkaszolgálatost, meg néhány teherautót vezényeltek a faluba, lobogtatták a szerződéseket, a munkaszolgálatosok pedig már bontották a tetőt. Még a templomot is ledöntötték. 1943-ban pedig végleg letörölték a települést a térképről. A csendet viszont minden évben egy nyári napon több száz látogató nyüzsgése veri fel. Immár 15 éve, hogy július végén vagy augusztus elején egy nap itt összegyűlnek az országban szétszóródott derenkiek, hogy megemlékezzenek a sors egy furcsa fintoráról. 


8. Fekete kastély, Balatonederics
Balatonedericsnek igazi kísértetkastélya van. A Fekete kastély állítólag a tető, mások szerint pedig az ajtó- és ablakkeretek erdeti színéről kapta a nevét. De a „fekete” akár a történetének a jelzője is lehetne. A kastélyban az első gyilkosságot 1912-ben követték el. A falu gulyása féltékenységből meggyilkolta a szerelmét, a kastély szakácsnőjét. Két évvel később a kastély tulajdonosa, Nedeczky Jenő öngyilkosságot követett el. A következő tulajdonos szintén öngyilkos lett, miután felesége megcsalta. Ugyanígy önkezével vetett véget az életének a nő következő vőlegénye, miután őt is felszarvazták.

Az özvegy végül megjárta, harmadik választottja, egy – egyébként tizenháromszoros bigámiával vádolt – férfi végül elszökött a vagyona nagy részével. A nő végül eladta a a kastélyt egy volt miniszteri tanácsosnak, akiről később kiderült: kettős ügynök volt. A háború előtt látszólag a németeket segítette, valójában azonban a szovjeteknek dolgozott. A németek megsejthették, hogy mi történt, de a tanácsos nem várta meg, hogy elérjék. Még a front átvonulása előtt öngyilkos lett.

A kastélyt később üdülőként hasznosították, de az állaga leromlott és elhagyottá vált. Ma romos-gazos állapotban várja az új tulajdonosát. A kiürült épület különös látványt nyújt – túl közel azonban ne merészkedjünk.


9. Romos vár a falu felett: Hollókő
Az UNESCO Világörökség listáján az egyetlen magyarországi falu Hollókő, melynek története egészen a 13. századik nyúlik vissza, ekkor épült fel vára a Szár-hegyen.

A település neve egy régi legendához fűződik, mely szerint Kacsics András elrabolta a szomszédos földesúr szemrevaló feleségét, és az épülő vár falai közé zárta. Az asszonynak volt azonban egy boszorkány dajkája, aki szövetkezett az ördöggel, és megkérte, hogy változtassa fiait hollóvá. A hollóifjak aztán széthordták az épülő vár szikláit, és egy közeli bazaltszikla tetejére vitték a köveket. Ebből alakult ki Hollókő vára, és innen kapta az alatta elterülő település is a nevét.

Más történetek szerint Csák Máté és később a törökök is ide rejtették el összerabolt kincseiket, melyek azonban azóta sem kerültek elő. A legendákkal átszőtt hátborzongató romok körvonalai árnyékot vetnek a csendes és békés kis falura. Égbe meredő ódon falaival szellemkastélyra emlékeztet a vár, melyet azonban 2003 óta nem csak a kísértetek laknak. A Szent László Lovagrend tagjai ugyanis korhű ruhákban várják az íjászkodni vagy más középkori fegyvereket kipróbálni vágyó turistákat.Tipp: Izgalmas és érdekes cikkeket keresel? A Gyogyvizek.hu oldalán megtalálod!

Tetszett összeállításunk? Oszd meg barátaiddal is és csatlakozz Facebook-oldalunkhoz, vagy látogass el weboldalunkra, ahol hétről hétre újdonságokkal, nyereményjátékokkal várunk!! :)

Forrás: Gyogyvizek.hu / Wikipédia

A cikkhez kapcsolódó ajánlás

 Hunguest Hotel Flóra - Eger
Már 11.500 Ft / fő / éjtől
 Imola Udvarház - Eger
Már 8.500 Ft / fő / éjtől
 Hotel Ködmön Bor és Wellness - Eger
Már 15.750 Ft / fő / éjtől
 Centrum Vendégház - Eger
Már 8.250 Ft / fő / éjtől
Hirdetés


Minden jog fenntartva - Magyar Gyógyvizek és Szálláshelyek Kft.
2014 - 2015 | http://www.gyogyvizek.hu/