TIPP: Rád is vár a Dunántúl Athénje!

Közzétéve: 2014 szeptember 21.
Címkék: család, fürdő, gyógyfürdő, gyógyvíz, látnivaló, program, szálloda, tipp, utazás

TIPP: Rád is vár a Dunántúl Athénje! - Gyógyvizek.hu

Pápa egy dunántúli kis ékszerdoboz, ahova nem csak azért érdemes elutaznod, mert az elmúlt években óriási fejlődésen ment keresztül, hanem azért is , mert utánozhatatlan hangulata van, ami Téged is biztosan elvarázsol.

Az ország e különleges szeglete a város sokszínűségének köszönhetően három becenévvel is rendelkezik. A legismertebb talán a "Dunántúl Athénje" elnevezés, ami a város 19. századi aranykorára utal, Az "Iskolaváros" elnevezés a több jó hírű iskoláira utal ahol, többek között Petőfi Sándor és Jókai Mór is tanult. A városban több gyönyörű templom is található, amelyeknek egyaránt impozáns a külső és belső szerkezete, csodálatos látképet adva a városnak, ezért a "templomok városának" is szokták nevezni.

Pápa igazi varázsa a békebeli hangulatában rejlik, ami az ide látogatókat az első percben magával ragadja. Pápa város Veszprém megyében, az egykori bővizű Tapolcai patak völgyében található a Kisalföld és a Bakony hegység találkozásnál. Magyarország egyik legszebb barokk stílusú városa, ami egykor az Esterházy család központjaként szolgált. Az 1700-as években lezajló gyors fejlődéseknek köszönhetően épült meg a Fő tér, és a környező utcái és épületi, valamint a késő barokk stílusú Esterházy kastély is, amelyek a sikeres műemlékvédelemnek és városrendezésnek köszönhetően mára újra régi fényükben tündökölnek, így teremtve meg a város egyedi hangulatát. A belváros évente több nagyszabású kulturális rendezvénynek ad otthont, olyanoknak, mint a barokk vigasságok, a Nemzetközi Játékfesztivál, a Történelmi lovasjátékok, a Szent-György napi Agrárexpo és a Somlói borfesztivál.


Forrás: Panoramio.hu / Fotó: Osváth Károly / Sétáló és bevásárló utca Pápa
Honnan ered a Pápa név?
A városnév eredetére a történészeknek több történetük van. A legismertebb elképzelés az, hogy egy Popo bajor lovagról kapta a nevét, aki a mai város helyén elhelyezkedő udvarház előjárója lehetett. A másik elterjedt történet szerint I. István király a város helyén Asztrik püspökkel találkozott, aki átadta neki a II. Szilvesztertől kapott koronát. Az utolsó legkevésbé elfogadott történet szerint a névadó Géza fejedelem volt, akinek a csecsemője a későbbi István király ezen a helyen mondta ki a először a papa szót.

Pápai Gyógy és Termálfürdő - Várkertfürdő:
A Várkertfürdő a városközpont közelében a Külső- Várkertben található, így a vendégek kellemes környezetben fürödhetnek és pihenhetnek. A fürdő minden korosztály számára kínál szolgáltatásokat, amelyek között mind a szórakozást és az aktív pihenést elősegítő lehetőségek is megtalálhatóak. A várfürdőben összesen 15 medence található, 7 óriás és 4 gyermek csúszdával, valamint aktív és passzív wellness szolgáltatások is igénybe vehetők. A gyógyászati részlegében fizioterápiás, reumatológia és mozgásszervi szakrendelés működik. A termálvizes medencékben egyéni és csoportos gyógytornák, valamit gyógyúszás segítik a gyógyulást és a regenerálódást. A fürdő profiljához kattints ide!

Milyen betegségekre jó a Várkertfürdő vize?
 • Osteoporosis
 • Krónikus ízületi gyulladások, ízületi elváltozások
 • A gerinc krónikus megbetegedései
 • Krónikus idegfájdalmak, ideggyulladások
 • Bénulások
 • Izomfájdalmak, csontsérülések, csonttörések
 • Sportsérülések utáni állapot
 • Ortopéd műtétek és endoprotézis műtétek utáni kezelések
 • Visszérbetegségek meghatározott problémái

Látnivalók  - Kékfestő múzeum:

A pápai Kékfestő múzeum 1962-ben nyílt meg a nagy közönség számára, ami az egykori Kluge cég műhelyét és berendezését mutatja be és egyben betekintést nyújt a kékfestő mesterség rejtelmeibe. A múzeum látogatása során a látogatók szemügyre vehetik a kék festészet munkafolyamatának minden állomását és mai napig működő gépeket. A több mint 200 éves épületben egész évben 3 állandó kiáltás tekinthető meg.
 • A Kluge család 200 éves története, a kékfestés technikai részének bemutatása.
 • Bódy Irén érdemes művész, akadémikus életmű-kiállítása.
 • Győry-gyűjtemény.Pápai Katolikus Nagytemplom:
A pápai nagytemplom mára a város egyik meghatározó jelképé vált. A barokk Fő téren magasodó impozáns látványt nyújtó Nagytemplom Fellner Jakab tervei alapján Gróf Esterházy Károly építette 1774-1786 között. A templom óriási méretekkel rendelkezik Dunántúl legnagyobb épületgömbje található itt, illetve a két tornya 72 méter magas. A belső terét 3 látványos Maulbertsch-freskó díszíti, amik Szent István életét mondják el.


A pápai Esterházy-kastély:
A kastély egykori középkori vár alapjaira épült Gorssmann József tervei alapján 1783-1784 között. Az épület U alaprajzú és a főtér felé nyitott. A kastély előtti parkban Petőfi Sándor bronz szobra és Jókai Mór domborműves ábrázolása megtalálható emlékezve az író és költő diák éveire. A tárlat vezetés során az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a grófi kastély életének képviselői segítségével a barokk főúri élet hétköznapjaiba. A belső helységei közül kiemelkedik a Nándor-terem, amelynek az egyik falát város egykori képe díszíti.

Szállásajánló - Caesar Panzió:

A Caesar Panzió Pápa barokk belvárosának szívében a sétáló utcán csendes mégis központi helyen található meg. A panzió 6 kétágyas szobája színes Tv-vel, Internet csatlakozással (WI-FI), műholdas adóval, telefonnal, mini bárral, légkondicionálóval, ébresztőórával, vízforralóval, fürdőszobában hajszárítóval szolgálja az Ön kényelmét. Jól felszerelt, családias panziónk ideális kiindulópont, hogy megismerje ezt a gyönyörű barokk várost. Pápa legújabb létesítménye a Várkertfürdő, mely a panziótól 12 perces sétával elérhető, kellemes pihenést és felfrissülést nyújt vendégeinknek.  A panzió profiljához kattints ide!


További kiemelt szállásajánlatunk:

Hotel Villa Classica Pápa ****
Az újonnan épített hotel 2005 májusában nyitotta meg kapuit a történelmi belvárosban Pápa első négycsillagos szállodájaként. Azóta két alkalommal is bővítés történt a Hotel életében, mely immáron 2000 négyzetméter alapterületen üzemel Pápa belvárosának legszebb szállodájaként. Jelenleg 32 ízlésesen kialakított szobával és apartmannal várjuk vendégeinket, mely összesen 96 szállodai férőhelyet jelent.

A Hotel a 2011 májusában a Hotelstars Union
magyar és nemzetközi szállodaminősítő rendszer több száz követelményét az országban az első 50 hotel között teljesítette. Ennek köszönhetően a Villa Classica hivatalosan is 4 csillagos besorolású lett és a Hotelstars Union Nemzeti Szállodai Tanúsító Védjeggyel látta el.

Programajánló - Filharmonikus hangverseny 2014 Pápa:

Élmény a fülnek! – különleges zenei programok Pápán. További Információ: ITT.Tipp: Izgalmas és érdekes cikkeket keresel? A Gyogyvizek.hu oldalán megtalálod!

Tetszett összeállításunk? Oszd meg barátaiddal is és csatlakozz Facebook-oldalunkhoz, vagy látogass el weboldalunkra, ahol hétről hétre újdonságokkal, nyereményjátékokkal várunk!! :)


Forrás: Gyogyvizek.hu / Wikipedia / Panoramio.comA cikkhez kapcsolódó ajánlás

 Caesar Panzió - Pápa
Már 5.250 Ft / fő / éjtől
Hirdetés


Minden jog fenntartva - Magyar Gyógyvizek és Szálláshelyek Kft.
2014 - 2015 | http://www.gyogyvizek.hu/