TIPP: Fedezd fel Hajdúszoboszlót az Alföld fürdővárosát!

Közzétéve: 2014 szeptember 24.
Címkék: család, fürdő, látnivaló, program, szálloda, tipp, utazás

TIPP: Fedezd fel Hajdúszoboszlót az Alföld fürdővárosát! - Gyógyvizek.hu

Ki ne hallott volna az Alföld legnagyobb fürdővárosáról, Hajdúszoboszlóról. A város, melynek sorsa majd 90 éve "pecsételődött meg", évente turisták százezreit vonzza, hiszen itt található Európa legnagyobb termálvizű fürdőkomplexuma. A Magyar fürdőkultúrát a hazai látogatókon kívül a német a lengyel és a román vendégek élvezik leginkább. Számuk évről évre emelkedik.

Története:
Hajdúszoboszló az Alföld keleti-északkeleti részén terül el a Tiszántúlon. A várostól nyugati irányban 2 km-re folyik a Keleti-főcsatorna. A Kösely (egyes változatokban: Kösély, Kösi) átszeli a települést és a Csónakázó-tó vize is belefolyik. Szoboszló első írásos említését először 1075-ben találjuk I. Géza adománylevelében. Bocskai István hajdúkkal telepítette be 1606-ban, innen kapta az eredetileg szláv eredetű településnév a „hajdú” előtagot (bár ez az elnevezés csak a 19. században terjedt el). 

A város jelene szempontjából nagyon fontos az 1925-ös esztendő. Pávai Vajna Ferenc (mellszobra a fürdőparkban található) főgeológus irányításával földgáz után kutattak a város határában, amikor egy mélyfúrásból hihetetlen erővel tört fel a „forró arany”, a különös illatú, barnás színű, páratlan összetételű gyógyvíz. Ez utóbbi tulajdonsága természetesen csak később derült ki, amikor az árkokban, gödrökben összegyűlt forró vízben rendszeresen ruháikat mosó asszonyok észrevették, hogy az évek óta kínzó ízületi fájdalmak szépen lassan enyhültek, majd idővel teljesen elmúltak. Felfigyeltek erre a balneológusok, vegyészek, orvosok, s a tudományos vizsgálatok eredményeként elkezdődhetett az Európa-hírű fürdőváros mindmáig tartó fejlődése.

Hajdúszoboszló a fürdőnegyede, illetve a belvárosa miatt Magyarország egyik fontos turisztikai célpontja. Kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák tekintetében 716 ezer vendégéjszakával (2012) Magyarország harmadik legnépszerűbb települése Budapest és Hévíz után; külföldi látogatók szempontjából, a legtöbben Németországból (67 ezer), Lengyelországból (62 ezer) és Romániából (50 ezer) látogatnak a városba.

Érdekesség - Csergetés:
A néphagyomány szerint a csergetés egy XVII. századi szilveszteri esemény emlékét őrzi, amikor a szoboszlóiak szembeszálltak a várost megtámadó martalóc törökökkel. Miközben folyt a harc, a gyermekek a várost övező nádasban, illetve a templomerőd falai mögött olyan nagy lármát csaptak, hogy azt a törökök felmentő seregek zajának hitték, és elmenekültek. Az őket üldöző férfiak gyors visszatalálása érdekében az itthoniak harangoztak és kivilágították a torony ablakait. A helytörténeti kutatások e szájhagyományt nem támasztották alá, azonban minden év utolsó napján megrendezik a „Szilveszteri Csergetés”-t.

Fürdő ajánló -  Hungarospa Hajdúszoboszló:
2014-ben megújult a Gyógyfürdő termálcsarnoka és a komplexum zárt udvarának nyitott medencéi is új burkolatot kaptak, valamint megújultak a vizesblokkok is. A csarnok modern üvegszerkezetet kapott, a falicsempék exkluzív burkolatán a természet színei tükröződnek vissza, mely segíti az ellazulást. A gyógyfürdő csarnokában három fedett 32, 36, 38 °C hőfokú gyógyvizes medence található. A fürdőzők kényelmét szolgálja egy új galéria rész kialakítása a csarnokban, valamint a pihenőrész kibővítése a földszinten, ahol teázó működik és ahonnan ragyogó kilátás nyílik a strandfürdőre. A lapos-tetős bővítmény tetején napozóterasz lett kialakítva. A jódos, brómos, konyhasós gyógyvíz elsősorban reumatikus betegségek gyógyítására alkalmas. Az idült mozgásszervi betegségeknél, kopásos, degeneratív betegségeknél a tapasztalatok szerint az orvos előírásait betartók több, mint 90 százaléka szépen javul. 

A gyógyászaton új, kabinos szénsavas kezelőhelyek és cryo tipusú hideg szauna szolgálják a betegek mielőbbi gyógyulását. A földszinten, a bejárattól balra három orvosi rendelő, gyógytornaterem, valamint tangentor kezelőhelyiségek találhatók. A bejárattal szembeni hosszú folyosón szaunát, súlyfürdőt, iszappakolást, kádas fürdőt vehetnek igénybe a betegek. A kádfolyosó feletti emeleti szárnyban elsősorban a szomszédos Aqua-Sol szálloda vendégei részére alakítottunk ki kezelő helyiségeket. A fürdő profiljához és a további információkhoz kattints ide!

Szállásajánló - Hotel Délibáb**** - Hajdúszoboszló: 
A Hotel Délibáb**** Hajdúszoboszló teljesen felújított legimpozánsabb szállodája,  mely a belváros szívében található. Az igazi négycsillagos szállodává avanzsált Hotel 240 db szobával és 5 lakosztállyal rendelkezik. Elegáns, a legapróbb részletekig kidolgozott szobái, lakosztályai, közösségi terei pihentető és nyugodt atmoszférát árasztanak. A különleges hangulatú szálloda új megjelenésével igazi gyöngyszeme Hajdúszoboszlónak. Vonzereje egyedi adottságaiban és a magas színvonalú szolgáltatásaiban is rejlik. A három épületszárnyrészből álló szálloda komplexum népszerűségét növeli a központi fekvése, valamint a városi fürdő közvetlen szomszédsága. A Hotel Délibáb profiljához és áraihoz kattints ide!


A négycsillagos Hotel további képei:

 Hotel Délibáb bemutatkozó videója!

További kiemelt szállásajánlatunk:

Hotel Silver Hajdúszoboszló****
A Hotel Silver**** Hajdúszoboszlón, a világszerte gyógyvízéről híres kelet-magyarországi fürdőváros szállodanegyedében, a Városi Gyógyfürdő és az Aquapark szomszédságában található. A szálloda 170 minden igényt kielégítő, klimatizált szobával biztosítja a vendégek számára az üdülés és a pihenés minden kényelmét. A hotel gyógyászati részlegén, a Silver Terápia szakemberei a masszázsok és kezelések teljes spektrumával várják a gyógyulni vágyó vendégeket. A wellness központban és szépségcentrumban mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbbet a különböző kényeztető programcsomagokból, amellyel teljessé tehető a wellnesshétvége minden perce a felfrissülni, szépülni vágyóknak. A városban szervezett kulturális és szórakoztató programok, valamint Debrecen és a Hortobágy közelsége számos értékes lehetőséget biztosít a szabadidő hasznos eltöltéséhez.

Mátyás Király Gyógyszálloda Hajdúszoboszló ***
A Mátyás Király Gyógyszálloda Hajdúszoboszló üdülő negyedében található 3 csillag superior gyógy – és wellness szálloda.107 szoba között megtalálható a hagyományos kétágyas, háromágyas, a 2+2 ágyas családi apartman, 2 ágy + emeletes ágyas családi szoba továbbá a luxus igényeket kielégítő lakosztályok is. A szálloda alatt barlangfürdő található saját termálvizes medencékkel, gyógyászattal, wellness szolgáltatások széles választékával. A Mátyás Király Gyógyszálloda kiemelt figyelmet fordít a családosok, gyermekkel (csecsemőkkel) érkezők kényelmi szempontjainak kielégítésére.

Látnivalók - Fazekas ház:

Itt található Fazekas Istvánnak, a népművészet mesterének, és a híres alföldi fekete kerámia újjáélesztőjének alkotóműhelye, egyben a település egyetlen folyamatosan újuló, ám mégis évszázadokat átölelő, élő népművészeti kiállítást magába foglaló emlékháza.

A kedves idelátogató nem csak a műanyagokat és modernkori főző eszközöket nélkülöző kor emberének mindennapjait kitöltő kerámia tárgyakkal és használati eszközökkel találkozik, hanem módjában áll megtekinteni azt a folyamatot, ahogyan a népművészet mestere egy marék agyagból, hogyan alakítja ki a csodálatos forma világgal rendelkező és ornamentikával bíró dísz és használati eszközeit.


Harangház:
A fürdő előtti park különleges látványossága a millennium évében felavatott Harangház, ahol Oborzil Editnek, a városunkban született iparművésznek és férjének, Jeney Tibornak a különleges haranggyűjtemény-adománya nézhető meg. A harangokat különleges alumínium ötvözetből állították elő. A hagyományos harangoknál súlyuk könnyebb, gyártásuk rövidebb időt igényel. Réselt eljárással készültek. Ennek lényege, hogy a harang köpenyébe réseket hasítottak. Hangzásuk a harang nagyságától, a rések helyzetétől függ. Egy oktáv terjedelemre hangolhatók. Minden harang egyedi tervezésű. Készítésükhöz a Jeney-Oborzil művészházaspár világszabadalmat szerzett.Programajánló - Bioétel- és Borfesztivál:
A kellemes őszi időjárás, a komplex hajdúszoboszlói szolgáltatások, a fesztivál programjai és a bio gasztronómiai kínálat együttesen biztosították az egyedi kikapcsolódást és tették egyedivé a felüdülést a fürdővárosban szeptember második hétvégéjén! A fesztivál az idei évben 12. alkalommal népszerűsítette a bio ételeket és kiváló magyar borokat Hajdúszoboszlón. A fesztivál étel és ital kínálata mellett a kiváló programok is garantálták a szórakozási, kikapcsolódási lehetőséget.Tipp: Izgalmas és érdekes cikkeket keresel? A Gyogyvizek.hu oldalán megtalálod!

Tetszett összeállításunk? Oszd meg barátaiddal is és csatlakozz Facebook-oldalunkhoz, vagy látogass el weboldalunkra, ahol hétről hétre újdonságokkal, nyereményjátékokkal várunk!! :)


Forrás: Gyogyvizek.hu / Hotel Délibáb **** facebook oldala / wikipédia

A cikkhez kapcsolódó ajánlás

 Hotel Délibáb - Hajdúszoboszló
Már 23.000 Ft / fő / éjtől
Hirdetés


Minden jog fenntartva - Magyar Gyógyvizek és Szálláshelyek Kft.
2014 - 2015 | http://www.gyogyvizek.hu/