Pihenj Egerben a kultúra és történelem fellegvárában!

Közzétéve: 2014 szeptember 14.

Pihenj Egerben a kultúra és történelem fellegvárában!  - Gyógyvizek.hu

Különleges élmény Eger városával ismerkedni, hiszen az ide látogatót azonnal lenyűgözi a város és a természeti környezet változatossága és sokszínűsége. Építészeti megoldásai hol nagyvonalúságukkal, hol pedig diszkrét eleganciájukkal varázsolja el a turistákat. Kulturális sokszínűsége a mai napig több százezer turistát vonz évente! Tudtátok például, hogy a bikavér elnevezés a török időkből származik és, hogy a legenda szerint a török harcosok azt hitték, hogy a vár védői a bikák vérét isszák!

Eger az Egri kistérség és Heves megye székhelye, a Mátra és Bükk között, az Eger-patak völgyében, közvetlenül a Bükk hegység délnyugati lábánál. A 2011-es népszámláláskor a város népessége 56 530 fő volt, ezzel Észak-Magyarország második legnépesebb városa Miskolc után. Eger jelentős oktatási és kulturális központ, itt található Magyarország második legnagyobb bazilikája, az egri bazilika, számos világhírű múzeummal és műemlékkel is rendelkezik, melyek közül kiemelkedő az egri vár. Az elmúlt évtizedekben folyamatosan fejlődött a város, utak épültek, és velük párhuzamosan az ipari park is jelentősége is nőtt, számos bevásárlóközpont létesült. Az egri borvidék központjaként a legjelentősebb magyar bortermelők közé tartozik, az egri bikavér külföldi piacokon is az ismert borok közé tartozik.

Története:
A környéken a kőkorszak óta laknak emberek. A korai középkorban német, avar és szláv törzsek éltek itt. A területet a 10. század elején már a honfoglaló magyarság első nemzedéke megszállta, ez az időpont a város határában, Almagyaron és Répástetőn kiásott fegyveres férfisírokban talált arab pénzek alapján keltezhető.

Mátyás király uralkodása alatt Bekensloer János püspök gótikus stílusban átépíttette az akkor még a várban álló püspöki palotát; az épület még ma is látható. Az építkezéseket Dóczy Orbán püspök folytatta, és Bakócz Tamás fejezte be. Ők elkezdték még a várbeli székesegyház késő gótikus átépítését is. Mátyás király halála után Ippolito d'Este püspök idején építették a róla elnevezett és közelmúltban felújított Hippolyt-kaput. A parasztlázadás alkalmával 1514-ben Dózsa György egyik vezére, Barnabás, porrá égette a várost.

Magyarország három részre szakadása idején Eger fontos végvár lett. Dobó István várkapitány parancsnoksága alatt a vár (a nőket és gyerekeket is beleszámítva) kevesebb mint 2100 védője 1552-ben visszaverte egy nagy török sereg támadását. A törökök számát Gárdonyi Géza – természetesen némi túlzással – 200 000-re becsülte. A későbbi történetírók 80 000 fősnek írták le a török sereget, amelynek létszáma a mai történészek szerint 35-40 000 lehetett.


Érdekesség / Eger a Te történeted! Imázsfilm! 

Török Fürdő Gyógyászat - Eger:
A Török Fürdő különlegessége a radonos gyógyvíz. Ilyen gyógyvíz meglehetősen ritkán fordul elő. A radon részben a bőrön keresztül, részben belégzés útján jut be a szervezetbe. Biológiai hatása az immunrendszer stimulálásán keresztül kifejtett jelentős gyulladás és fájdalomcsillapítás, valamint az erek kitágulása, következményes vérnyomás csökkenés. A radon viszonylag hamar kiürül a szervezetből, felezési ideje 3,8 nap. A radonos vizeket gyógyászati célokra frissen a helyszínen kell felhasználni, bennük az aktivitásért felelős radon gáz vízben oldva van jelen. E mellett a radon gáz lényegesen nagyobb mennyiségben, egyéb szabad gázok buborékaival együtt is feltör. Az egri Török Fürdőben ez a szerencsés kettős radon gázfeltörés észlelhető. A medencék alatt feltörő gyógyvíz bőr-semleges 30-32 °C-s hőmérséklete lehetővé teszi, hogy kezelt szív és érrendszeri, valamint magas vérnyomással küzdő betegeink is igénybe vegyék. A fürdő profiljához kattints ide! Egri Termálfürdő:
Az Egri Termálfürdő 1932-ben nyitotta meg kapuit. Magyarország egyik legszebb fürdőhelye, mely belföldi és külföldi turisták körében is népszerű. A több mint 5 hektáron elterülő parkfürdő a gyógyulni, sportolni és szórakozni vágyók Paradicsoma! A Termálfürdő egyedi jellegzetessége, hogy az északi felén inkább a gyógyvizes, csendesebb fürdőző funkciók telepedtek meg, míg a déli területen, a gyermekbarát, fiatalosabb strandolás kapott helyet. A fedett-nyitott vízi élménysziget 13 medencével, sportpályákkal, játszótérrel és a Török Fürdőbe közvetlen átjárási lehetőséggel rendelkezik. A fürdő profiljához kattints ide!Maga a paradicsom!Látnivalók - Egri vár:
Eger legnevezetesebb építménye, a történelmi zarándoklatok fő célja a sok évszázados múltra visszatekintő egri vár. Főként az 1552. évi hősies védelem tette messze földön ismertté, amikor Dobó István várkapitány vezetésével a maroknyi magyar védősereg hősies küzdelemben visszaverte a sokszoros túlerőben levő török hadakat. A várnak, mint erődítményrendszernek a XVI. század volt a fénykora. A korábbi századokban, püspöki székhelyként, főként székesegyházáról volt nevezetes. Ugyan már egy 1248-ban kelt királyi oklevélben Lambert püspök engedélyt kapott arra, hogy Egerben, székhelyén várat építsen, de a hadászati vonatkozású építményeket egy 1363-as oklevél említi először.Dobó tér:
A Dobó tér Eger legegységesebb, legzártabb tere. A tér sarkában a Végvári harcosok kompozíciót, valamint a Városháza eklektikus épületét láthatjuk. Igazi hangsúlya a déli oldalra esik, itt áll Magyarország egyik legszebb barokk alkotása, az égbe törő Minorita templom. 


Kilátás a várból a Dobó térre

Egri Bazilika:
Eger egyetlen klasszicista építménye, Magyarország második legnagyobb temploma, a Bazilika. Hild József tervei szerint 1831-1837 között épült Pyrker érsek megrendelésére. Az egri Bazilika hazánk legnagyobb méretű egyházi építményei közé tartozik. A templomba felvezető klasszikus lépcsősor két oldalát Marco Casagrande szobrai díszítik: elől a két szent magyar király, István és László, hátul a két főapostol, Péter és Pál. A bejárat előtti oszlopcsarnokot a római "Pantheon" mintájára készítették. A 17 méteres korinthoszi oszlopok timpanont tartanak, melyek latin nyelvű felirata: "Jöjjetek, imádjuk az Urat". A timpanon felett a Hit, Remény és Szeretet jelképes alakjai találhatóak. A templombelső kialakítása jóval több időt vett igénybe, mint az építése. A belső díszítése, az oltárok elkészítése, a mennyezeti freskók festése közel 120 évig tartott. Szállásajánló - Hotel Ködmön Bor és Wellness:
Eger egyik legújabb szállodája Eger kedvelt idegenforgalmi központjában a Szépasszonyvölgyben épült. A híres egri bor és a kultúra völgye egész évben vonzza azokat, akik a négycsillagos kényelem mellett élvezni akarják a hagyományos magyar vendéglátást és a személyre szóló kiszolgálást, akár pihenni, akár dolgozni érkeznek a városba.

A hotelben rituális masszázsokkal, kényeztető kezelésekkel, kellemes frissítő tea-különlegességekkel tesszük emlékezetessé az itt-tartózkodást. Beltéri, meleg vizes pezsgő medence élményelemekkel, gőzfürdő, finn szauna és szolárium áll a vendégek rendelkezésére. A nyári hónapokban a kültéri jacuzyban jól esik egy pohár kellemes egri rozé.


Kattints a képre a Hotel Ködmön ajánlatainak megtekintéséhez!

A szálloda minden szobája erkélyes,lékondicionálóval felszerelt. Egy része a száz éves borospincékre, más része a kellemes, csendesebb kertre néz. Minden szobában korlátlan internet elérés és (wi-fi) ingyenes. A kellemes pihenést anti allergén ágyneműk és ágybetétek biztosítják.  Az egri Termálfürdő 2 km-re, az egerszalóki fürdő csupán 5 km-re helyezkedik el.

Imola Udvarház:
Az Imola Hotel Udvarház az egri Vár közvetlen szomszédságában, a történelmi belváros sétáló övezetében helyezkedik el. Az Udvarház családias, baráti hangulatú, mindösszesen tizenöt újonnan berendezett, fiatalos lendületet árasztó szobával rendelkezik, melyek között megtalálhatók a felesleges túlzásoktól mentes, ugyanakkor funkcionalitásukat tekintve első osztályú, főként üzleti utazók és párok számára ideális egy- és két ágyas szobák. Megőriztük és modernizáltuk a családok, vagy baráti társaságok számára közkedvelt, több légteres apartmanjainkat is, melyek tágas méretbeli adottságaikkal és a teljes mértékben felszerelt konyhával szolgálnak tökéletes ideiglenes otthonként Vendégeink számára.


Kattints a képre az Imola Udvarház ajánlatainak megtekintéséhez!

Programajánló - Egri Szüreti Mulatság és Borünnep a Szépasszony-völgyben:
Az egri borászok a Szépasszony-völgyben 2014. Szeptember.26-27-28-án is szüreti mulatsággal és borünneppel készülnek. Az egri borok kóstolgatása, szüreti ételek falatozása közben színpadi programok, koncertek, gyermekprogramok szórakoztatják a családokat. Természetesen idén sem marad el a szüreti felvonulás és szüreti táncház sem. A három napos szüreti program bepillantást enged a hagyományos szüretek hangulatába és a borkészítés folyamataiba. További információért kattints IDE!


A program részletes bemutatásához, kattints a képre!

A város gasztronómiai különlegessége - az Egri Bikavér:
Az egri legenda szerint a bikavér elnevezés a török időkből származik: az egri várat az oszmán túlerő ellen védő vitézek megerősítésére a vár kapitánya, Dobó István vörösbort hozatott fel a pincékből. A törökök látták, hogy az italtól a vitézek új erőre kaptak – és babonásak lévén, a lecsurgó vörös folyadékról azt hitték, hogy a bikák vérét issza az ellenfél. Nem is mertek akkor tovább harcolni ellenük.

Az egri bikavér az Egri borvidéken termelt többféle kékszőlőfajta borából készülő borházasítás, amelyet meghatározása szerint egyik szőlőfajta borának karaktere sem dominálhat. Az egri bikavér készítése hozzávetőlegesen 130-150 éves múltra tekint vissza. Régebben a kadarka szőlőfajtára alapozott testes, erősnek tartott bor volt, azonban a filoxérát, majd a világháborúkat követő és a mai napig tartó strukturális átalakulások nyomot hagytak az egri bikavér összetételén és karakterén. Ma az egri bikavér bor jellemzően a magyar fajták közül kékfrankos, portugieser, kadarka, a nemzetközi fajták közül cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, valamint újabban a pinot noir és syrah fajták borának változó arányú házasítása.

A modern egri bikavér nagy testtel, közepes-magas csersav- és alkoholtartalommal, szép savakkal rendelkező, karakteres, fűszeres és gyümölcsös aromatikájú, az egri borvidék klímája és viszonyai által meghatározott vörösbor. Az egri bikavér név az Európai Unióban földrajzi árujelzőként bejegyzett, védett eredetű minőségi bor, készítésének módja szabályozott és ellenőrzött, a megnevezést az Egri borvidéken kívüli termelők nem használhatják.Tipp: Izgalmas és érdekes cikkeket keresel? A Gyogyvizek.hu oldalán megtalálod!

Tetszett összeállításunk? Oszd meg barátaiddal is és csatlakozz Facebook-oldalunkhoz, vagy látogass el weboldalunkra, ahol hétről hétre újdonságokkal, nyereményjátékokkal várunk!! :)


Forrás: Wikipédia / Gyogyvizek.hu / eger.utisugo.huA cikkhez kapcsolódó ajánlás

 Hunguest Hotel Flóra - Eger
Már 11.500 Ft / fő / éjtől
 Imola Udvarház - Eger
Már 8.500 Ft / fő / éjtől
 Hotel Ködmön Bor és Wellness - Eger
Már 15.750 Ft / fő / éjtől
Hirdetés


Minden jog fenntartva - Magyar Gyógyvizek és Szálláshelyek Kft.
2014 - 2015 | http://www.gyogyvizek.hu/