Pamukkale - a hófehér mészkőpalota

Közzétéve: 2014 október 9.

Pamukkale - a hófehér mészkőpalota - Gyógyvizek.hu

Lenyűgöző látványt nyújtó természeti jelenségben gyönyörködhetünk a törökországi Pamukkaléban, melyet dél-nyugat Törökországban, Denizli városától kb. 20 km -re találunk.

Elbűvölő szépsége, a világ egyik ritka természet alkotta geológiai csodája és a gazdag ókori történelmi emlékek a turisták tömegeit vonzzák erre a vidékre.

Pamukkale
környékén hat különböző termálforrás található. Gyógyvizeiért már az ókori görögök és rómaiak is szívesen felkeresték. A hazánkban található egerszalóki sódomb ennek a természeti jelenségnek a “kicsinyített” változata. Teljes nevén a Hierapolis-Pamukkale 1988 óta az UNESCO Világörökség része.

Az ókori romvárost, Hierapolist II. Eumenés (i.e. 197-159) pergamoni uralkodó alapította i.e. 190 körül. Egy legenda szerint a lánya váratlanul megbetegedett, de az orvosok nem tudták mi baja lehet. A király jutalmat ajánlott annak, aki meggyógyítja. Egy idős orvos azt javasolta a királynak, vitesse leányát a közeli hegyre, az ott fakadó forrásban fürödjön meg és igyon a vízből. A lány meggyógyult az uralkodó pedig hálából várost építtetett erre a helyre fürdőkkel.

A város neve Hierapolis lett, a „Szent Város”, mely i.e. 133-ban került római fennhatóság alá. Virágzó várossá vált, templomokkal, színházzal és a gyógyító hatásúnak ítélt termálforrásokra épült fürdőkkel.  I.sz. 17-ben a várost egy erős földrengés elpusztította de újjáépítették és egészen 1334-ig létezett, azonban ekkor egy újabb pusztító erejű földrengés lerombolta, később pedig elnéptelenedett.


Olasz informatikusok, építészek egy virtuális várost akarnak létrehozni, mely az ősi Hierapolist mutatná be Tiberius császár (i.e. 42 - i.sz. 37) uralkodása idején, amikor is Hierapolist újjáépítették. A várost feltárták és egy múzeumot létesítettek (Hierapolis Régészeti Múzeum 1984) a leletek kiállításához. 

Hierapolisban találjuk Kleopátra fürdőjét, melyben a legenda szerint maga az egyiptomi királynő is fürdött. A forrás fölé épült, márványkővel kirakott ősi uszodában a látogatók is fürödhetnek (a víz alatt oszlop és márvány szobor maradványok találhatók). A holtak városa, a necropolis a legkiterjedtebb és legjobb állapotban fennmaradt ősi ókori temető Anatóliában. Több mint 1200 kunhalom, szarkofág és ház alakú sír található az út mindkét oldalán kb. két kilométer hosszan.

Pamukkale szó szerinti jelentése "gyapot kastély", mely a teraszok bolyhosnak tűnő felületére utal. A legenda szerint régen az óriások szárították itt a fésült gyapotot. Káprázatos a fehér, csillogó, természet alkotta mészkőmedencék látványa. Az egymás fölött magasodó, csipkézett szélű, fehér falú teraszok a vulkanikus eredetű forrásoknak köszönhetik kialakulásukat.

A hőforrások meleg (35°C), savas vize az alapkőzetből kioldja a kalciumot, az oldott kalcium mint hidrokarbonát a felszínre kerülve széndioxidot ad le, és karbonát keletkezik. A vízben rosszul oldódó karbonát kiválva folyamatosan növeli a domboldalak sórétegeit és tovább építi a teraszok falait.


A csaknem 200 méter magas teraszokkal és medencékkel teli domb oldalában az egymáshoz kisebb vízesésekkel kapcsolódó csodálatos fehér medencékben a források vize különböző időkben más-más színben pompázik.

A különböző fémvegyületek változatos színekkel festik be néhol a hófehér mészkövet. Egyes tudósok véleménye szerint a források kb. 40 éven belül elapadhatnak. A nagyszámú turista miatt sajnos gyorsabb ez a folyamat és a mészkőmedencék is kezdtek elszíneződni. A teraszrendszert öt részre osztották fel, s ezek mindegyikére rendszeres időközökben (más-más időben) engedik a vizet. Most már csak mezítláb lehet közlekedni a mészkőteraszokon, kijelölt útvonalon haladva, nehogy kárt tegyen bennük a sok látogató.

Pamukkale ma a gyógyturizmus egyik célpontja lett, gyógyfürdők és szállodák várják a látogatókat. A források vize enyhíti az ízületi gyulladást, csökkenti a magas vérnyomást és szívbetegségekre is jótékony hatású.



Tipp: Izgalmas és érdekes cikkeket keresel? A Gyogyvizek.hu oldalán megtalálod!

Tetszett összeállításunk? Oszd meg barátaiddal is és csatlakozz Facebook-oldalunkhoz, vagy látogass el weboldalunkra, ahol hétről hétre újdonságokkal, nyereményjátékokkal várunk!! :)

Forrás: Vilagutazo.blog.hu





A cikkhez kapcsolódó ajánlás

 Nefelejcs***Superior Hotel - Mezőkövesd
Már 8.750 Ft / fő / éjtől
 Hunguest Hotel Flóra - Eger
Már 11.500 Ft / fő / éjtől
 Hotel Ködmön Bor és Wellness - Eger
Már 15.750 Ft / fő / éjtől
Hirdetés


Minden jog fenntartva - Magyar Gyógyvizek és Szálláshelyek Kft.
2014 - 2015 | http://www.gyogyvizek.hu/