Öt hangulatos boros pince, amit mindenkinek látnia kell

Közzétéve: 2015 március 23.
Címkék: gasztronómia, program, top10, utazás

Öt hangulatos boros pince, amit mindenkinek látnia kell - Gyógyvizek.hu

• A badacsonyi borvidék testes, zamatos fehér borairól ismert.
Kiskunság az ország első borászati tanösvényének ad helyet.
• A villányi pincék a vörös borok kedvelőinek kedveskednek.
Eger és környéke a legsokszínűbb bovidék.
• A Tokaji Aszú a világörökség részét képező tokaj-hegyaljai borvidék büszkesége


Magyarország évezredes borászati múltra tekinthet vissza köszönhetően a jó természeti adottságainak és a szakértelemnek. A vállalkozó kedvű turistákat számos borospince és borászat várja szerte az országban, ahol a különleges, egyedi ízvilágú borok mellett felejthetetlen élményt nyújt a pincék hangulata is. 

A Balaton északi partját övező badacsonyi borvidék testes, zamatos borairól világszerete ismert. A leggyakoribb itt megtermő szőlőfajta az olaszrizling, de ezen kívül Tramini, Rajnai rizling és Chardonnay is fellelhető az egyedülálló hangulatú badacsonyi borospincék falai között. Ha a Balatonnál járunk, mindenképp érdemes ellátogatnunk a páratlan pincék valamelyikébe. A Németh Pince igazi családias környezetben várja az ide érkező vendégeket. Olyan kifejezetten a magyar borászatra jellemző borokkal találkozhatunk itt, mint a kéknyelű, a budai zöld, a rózsakő vagy a juharfark, de a nemzetközi viszonylatban is jól ismert olaszrizlinget vagy az ottonel muskotályt is megkóstolhatjuk. Egyedülálló, csak a Németh pincébe megtalálható borkülönlegesség a mézédes badacsonyi jégbor, amely a későn szüretelt fagyott állapotban levő szőlőszemekből készül. A pincelátogatás során a borkóstoláson kívül igazi gasztronómiai élményben is részünk lesz, hiszen a finom borok mellé házi sajtokat, egyedi kézműves csokoládét vagy mangalica hidegtálat is kérhetünk. Természetesen az isteni borokat meg is vásárolhatjuk, amelyeket az exklúzív, kézzel festett palackok tesznek rendhagyóvá. A németh Pincét Badacsonyban, a Római út 127. szám alatt találjuk.

Magyarország egyik meghatározó és különleges szépségű területén, az Alföldön, a Duna-Tisza közén, lenyűgöző természeti közegben található az ország leghatalmasabb borvidéke, Kiskunság. A Budapesttől csupán 30 kilométerre fekvő Monori Pincefalu meglátogatása alkalmával bepillantást kaphatunk az ország első borászti tanösvényébe is. A festői szépségű domboldalban megbújó pincék látványa igazi autentikus hangulattal csábítja a vendégeket a belépésre. A zamatos borok, a finomabbnál finomabb ételek, a friss levegő és a szivélyes vendéglátás felülmúlhatatlan élményt biztosít. A pincefalu és a bortúra egyik meghatározó állomása a KultPince, ahol a minőségi borok és a kultúra találkozik. A rendezvényteremmel is rendelkező hangulatos pince ideális helyet ad baráti- vagy családi vacsorákhoz, de koncertek, kulturális események, kiállítások, tematikus borestek, akár disznótorok megrendezéséhez is. Olyan borkincseket kóstolhatunk itt meg, mint a Kunsági Karát, amely a savasabb borok közé tartozik, testes mégis üde jellegével igazi frissítő italnak számít. A specifikus ízek azonban nem csak a borokban köszönnek vissza, hanem a házi készítésű kézműves lekvárokban is, mint a Házi szőlőlekvár karamelizált birsalmával. A kihagyhatatlan kikapcsolódási lehetőséget biztosító KultPince Monoron, a Strázsahegyen, a Kövidinka soron helyezkedik el.

Villány és Siklós szőlőben gazdag vidéke képezi a Dél-Dunántúli borrégiót, amely a legmelegebb éghajlattal rendelkező borvidékünk, a kellemes, napos időjárásnak köszönhetően tökéletes közeget biztosít a minőségi termés eléréséhez. Innen származik számos zamatos és jellegzetes ízvilágú vörösborunk, köztük a népszerű Kékfrankos cuvee-ék is. A borkedvelők és a pincék szerelmesei számára a minden képzeletet felülmúló villánykövesdi pincesor igazi kuriózum. A védett műemléknek nyilvánított pincék a népi építészet különleges darabjai, így már emiatt is érdemes ide ellátogatni. A híres pincesor közelében található a bortöténetileg is jelentős kétszáz éves Gál pince. Olyan érdekes dekorációs elemek díszítik a pince belső terét, mint a szőlőmetszéshez és borkészítéshez használt eszközök, puttonyok, hordók és darálók. A múzeumba illő értékes tárgyak mellett a vendéglátás magasiksolájával is talákozhatunk itt. A klasszikus Rosén, Portugieseren és Olaszrizlingen kívül a ház saját recept alapján készített egyedi borait sem szabad kihagynunk, ilyen az Ürmös bor, amely fűszeres ízvilágával varázsolja el az embert. A gyógynövények és szárított gyümölcsök harmóniája teszi felejthetetlenné ezt a nedűt. Az ételspecialitások is nagy hangsúlyt kapnak itt,  a hidegtáltól kezdve kemencében sült finomságokon keresztül a házi rétest is megkóstolhatjuk itt. A Gál Pincére Villányban, a Bem József utca 9. szám alatt bukkanhatunk.

A Bükk hegység déli lankáin, Heves Megyében található Eger városa fontos turisztikai célpont, ami a történelmi épületeiről, a várról, a minaretről illetve termál- és strandfürőjéről is híres. Kihagyhatatlanok azonban az itt található boros pincék is. Akinek nincs kifejezetten kedvenc bora, annak egy egri pince meglátogatása tökéletes választás, hiszen megszámlálhatatlan számú termesztett fehér- és kék szőlőfajtájának köszönhetően az egri borvidék kivételesen sokszínű és meglepetésekben gazdag tájegység. A várostól néhány kilométerre fekvő Szépasszony-völgye igazi kis kincsesszigetnek számít borászat szempontjából. Tömérdek hangulatos, kitűnő borral rendelkező pincéjével különösen sokoldalú kikapcsolódási lehetőséget biztosít. Sike Tamás pincéje az egyik legragyogóbb égkő ebben az ékszerdobozban. A kicsi öreg pince egy 100 méter hosszú igazán impozáns borkóstolásnak helyet adó létesítménnyé változott. A fal metén húzódó tölgyfahordókban érlelődik az értékes nedű, ami páratlan közelséget teremt a látogatók és a borok között. A díjnyertes, minőségi borok nyújtotta élmény mellett megismerkedhetünk az itteni borászat történetével is. Az igazi, nagy kaliberű mulatságok alkalmával pedig cigányzenészek szórakoztatják a kedves borimádó vendégeket. A Sike pincészetet a Szépasszony- völgyében, a Disznófősor 43. szám alatt találjuk.

A világörökség részévé nyilvánított tokaj- hegyaljai borvidék Észak Magyarországon a Zemplén hegység lábánál fekszik. Az itt termő szőlőszemek aszúsodásának, illetve a pincék falán húzódó egyedülálló nemespenésznek köszönhetően kerülhet évről évre hordóba az akár tíz éves érlelődés után fogyasztható világhírű, hungarikumnak számító Tokaji Aszú, és Tokaji Szamorodni is. A borok királya és a királyok bora, az aszú számos művészt megihletett, Mozart és Schubert kedvelt itala is volt, de Lorenzo da Ponte-t is inspirálata a világhírű opera, a Don Juan szövegkönyvének megírásakor. Mindez nem csak az aszú egyediségét bizonyítja, hanem azt is, hogy már évszázadokkal ezelőtt is mennyire népszerűek voltak a tokaji borok. A Tokajban található Szerelmi pincesoron, akár egy igazi bortúrát is megejthetünk, hiszen számos változatos típusú és hangulatú pince sorakozik itt, ilyen a Benkő borház is. A családi pince természetes, dohos, ódon jellegét megőrizve páratlan látogatásra invitálja a vendégeit. Olyan zamatos friss borok kerülnek itt a palackokba, mint a Tokaji furmint, a Hárslevelű vagy a Sárga muskotály.

Ti melyik pincét látogatnátok meg legszívesebben?

Tipp: Izgalmas és érdekes cikkeket keresel? A Gyogyvizek.hu oldalán megtalálod!

Tetszett összeállításunk? Oszd meg barátaiddal is és csatlakozz Facebook-oldalunkhoz, vagy látogass el weboldalunkra, ahol hétről hétre újdonságokkal, nyereményjátékokkal várunk!!

Forrás: L.Réka / gyogyvizek.hu


 Hunguest Hotel Flóra - Eger
Már 11.500 Ft / fő / éjtől
 Hotel Ködmön Bor és Wellness - Eger
Már 15.750 Ft / fő / éjtől
 Aurora Hotel - Miskolc
Már 19.900 Ft / fő / éjtől
 Hotel Karos Spa - Zalakaros
Már 20.500 Ft / fő / éjtől
 Hotel Nagyerdő - Debrecen
Már 11.200 Ft / fő / éjtől
 Ambient Hotel & AromaSPA - Sikonda
Már 18.000 Ft / fő / éjtől
 Hunguest Hotel Hőforrás - Hajdúszoboszló
Már 14.950 Ft / fő / éjtől
 Hunguest Hotel Palota - Miskolc-Lillafüred
Már 19.050 Ft / fő / éjtől
Hirdetés


Minden jog fenntartva - Magyar Gyógyvizek és Szálláshelyek Kft.
2014 - 2015 | http://www.gyogyvizek.hu/