Örök túlélők - A világ 10 legidősebb fája!

Közzétéve: 2014 november 16.
Címkék: külföld, rekord, természet, top10

Örök túlélők - A világ 10 legidősebb fája! - Gyógyvizek.hu

Van valami fenséges azokban a fákban, amelyek több ezer éve állnak önmagukban. Tanúi voltak civilizációk születésének és bukásának, túlélték a változó éghajlatot és az iparosodás hullámait. Ezek a fák a bizonyítékai annak, hogy a természet igenis szemmel tartja a Földet - írja az mnn.com. Íme az exkluzív nyugdíjas klub, 2000 éven felüliekkel.

Matuzsálem
4.841 éves korával ez az ősi szálkásfenyő Földünk legidősebb élőlénye. A fa pontos helyét titokban tartják, hogy megóvják a szuvenírgyűjtő turistáktól. A szálkásfenyők Kalifornia és Nevada államokban a magashegyi cserjehatár közelében, ligeteket alkotva élnek. A hatvanas években az Egyesült Államok Erdészeti Hivatala tudományos célra egy példány kivágását engedélyezte. A Prométheusznak keresztelt fán ekkor 4.844 évgyűrűt számoltak meg.


Sarv-e abarqu
Más néven “Zarathusztra ciprusa”, egy 25 méter magas iráni ciprus. Korát 4.000 évesre becsülik. A fa átélte az emberi civilizáció tőle nem messze lezajlott hajnalát, ezért az iráni hatóságok nemzeti emlékhelyé avatták. Zarathusztra ciprusa nagy valószínűséggel Ázsia legöregebb élőlénye.


Llangernyw-i tiszafa
A hatalmas fa egy kis templomkertben található Észak-Walesben. Nagyjából 4.000 éves lehet, a bronzkorban eresztett itt gyökeret, és még mindig nő. Kerülete majdnem tizenegy méter. II.Erzsébet brit királynő uralkodásának ötvenedik évfordulója alkalmából, az Egyesült Királyság 50 legnagyszerűbb fája közé választották.


Alerce
Jelentése vörösfenyő, Dél-Amerikában köznyelven így nevezik a Fitzroya curessoides faj e hatalmas példányait, amelyek az Andok hegységben őshonosak. A 19. és 20. században a legnagyobb fákat kivágták, ezért pontosan nem tudni, hogy hány évig élnek. Sok botanikus úgy gondolja, hogy ezek a fák a világ második legtovább élő fajai, az észak-amerikai fenyők után. A jelenleg élő, legidősebb ismert alerce egyed 3.640 éves.


A Szenátor
A Szenátor Floridában zöldell, bár a faj neve mást sugall: a fa a kopasz ciprusok legidősebb képviselője. Tisztes 3.500 évével, már számos hurikánt túlélhetett, az 1925-ös 12 méterrel kurtította meg a felső ágait. A Szenátor bennszülött indián törzsek tájékozódási pontja volt, de nevét a fát és a környező területet Florida államnak adományozó, Overstreet szenátorról kapta.


Patriarca da floresta
A Cariniana legalis fajnak ez a példánya Brazíliában él, 3.000 éves. Ez a legöregebb lombhullató az országban, a helyiek szent fának tartják. A faj veszélyeztetett a brazíliai, kolumbiai és venezuelai erdőirtások miatt.


Vouvesi olajfa
A krétai olajfa a mediterrán térség hét legöregebb olajfája közül a legidősebb. A csoport öregfiúi 2-3 ezer évesek, ez a példány, bár a pontos korát nem tudják meghatározni több, mint 3.000 éves. Még mindig terem rajta olajbogyó, amikért a turisták kisebb vagyont fizetnek. Az olajfák szívós növények, jól bírják az aszályt és bozót tüzeket, talán ezért is maradhatott ilyen sokáig életben a térség kedvelt haszonnövénye.


Jomon sugi
Jomon sugi a neve a Japán Jakuhima sziget legnagyobb és legidősebb japán ciprusának. Ez a fa az egyik oka, hogy a szigetet az UNESCO a világörökség részévé választotta. Legalább 2.000 éves, de néhány szakértő szerint kora 5.000 év is lehet. Ha ezt az elméletet fogadjuk el, Jomon sugi a világ legöregebb fája, még a kaliforniai Matuzsálemnél is idősebb.


Száz Lovas Gesztenyefája
Ez a fa Szicíliában az Etna kráterétől mindössze öt kilométerre található. 2.000, de az is lehet, hogy már 4.000 éve a világ egyik legaktívabb tűzhányója mellett él. Nevét onnan kapta, hogy a legenda szerint egyszer száz lovag talált menedéket a lombja alatt. A történetben lehet némi igazság, mert a fát a Guinness rekordok könyve is jegyzi a 63 méteres kerülete miatt.


Sherman tábornok
2.500 éves korával Sherman tábornok a leghatalmasabb ma is álló óriásfenyő. Annak ellenére, hogy a legnagyobb ága 2006-ban letört és krátert csinált a fa melletti járdából, még mindig ez a világ legnagyobb tömegű fája (a hajtásról felnőtt klónokat önhatalmúlag kizártuk az összehasonlításból). A fa a Kaliforniai Óriásfenyő Nemzeti parkban található, ahol a világ tíz legnagyobb fájából öt példány itt él.Tipp: Izgalmas és érdekes cikkeket keresel? A Gyogyvizek.hu oldalán megtalálod!

Tetszett összeállításunk? Oszd meg barátaiddal is és csatlakozzFacebook-oldalunkhoz, vagy látogass el weboldalunkra, ahol hétről hétre újdonságokkal, nyereményjátékokkal várunk!! :)

Forrás: divany.hu

A cikkhez kapcsolódó ajánlás

 Mirage Hotel - Sárvár
Már 8.400 Ft / fő / éjtől
 Williams Haus - Hévíz
Már 4.500 Ft / fő / éjtől
 Ludmilla Apartman - Hévíz
Már 6.000 Ft / fő / éjtől
 Hotel Aquamarin - Hévíz
Már 11.250 Ft / fő / éjtől
Hirdetés


Minden jog fenntartva - Magyar Gyógyvizek és Szálláshelyek Kft.
2014 - 2015 | http://www.gyogyvizek.hu/