Milyen betegségekre jó a gyógyvíz?

Közzétéve: 2014 június 16.

Milyen betegségekre jó a gyógyvíz? - Gyógyvizek.hu

Különféle gyógyvizeink más-más betegség kezelésére a legmegfelelőbbek. Lássuk, melyiket érdemes alkalmazni például bőr- vagy ízületi panaszok ellen, urológiai és nőgyógyászati betegségek esetén vagy ha épp emésztési gondokkal küzdünk!

Gyomorpanaszok
Alkáli-hidrogénkarbonátos vizek: alkalikus vízként is ismerik, természetes ásványvízként elsősorban ivókúrára alkalmazzák, gyomor-, bélhurut és légúti gyulladások esetén, és idült hörghurutra. Ilyenek például Bükkszék, Gyula, Parád, Makó és Szeged ásványvizes forrásai.

Köszvény
Egyszerű termálvizek: elsősorban mozgásszervi panaszokra és felüdülésre ajánlottak. Hőmérsékletük minimum 30 °C. Ivókúrában alkalmazva görcsoldó hatásúak, és előnyösek a köszvényes megbetegedésekben is. Ilyen vizek találhatók például Csillaghegyen, Pünkösdfürdőn, Rómaifürdőn és Zalakaroson.

Magas vérnyomás
Szénsavas vizek: savanyúvíznek is nevezik. Fürdés közben a szénsavtartalom miatt melegebbnek érezzük a vizet. Hatása: kitágítja a bőrereket, fokozza a vérkeringést, megkönnyíti a szív munkáját, csökkenti a vérnyomást. A savanyúvizek egyben népszerű italok is, hiszen kedvező hatással vannak az emésztőrendszerre. Ilyenek például Zsóry-fürdő, Demjéni Thermálfürdő és Aqua-park,  Balatonfüred, Balf, Parádfürdő vagy Hévíz forrásai.

Csontritkulás
Kalcium-magnézium-hidro­génkarbonátos vizek: meszes-földes víznek is hívják. Langyos-meleg gyógyforrásaink nagy része, főleg a budapestiek, ide tartoznak. Elsősorban mozgásszervi betegségekre, csontritkulás ellen és gyulladáscsökkentőnek ajánlják. Ilyenek például a balatonfüredi és a kékkúti források, Budapesten pedig a Császár, a Lukács, a Rác, a Rudas és a Gellért gyógyfürdő.

Nőgyógyászati bajok
Kloridos vizek: konyhasós vízként is ismerik. A mozgásszervi fájdalmak enyhítése mellett jellemzőjük a gyulladáscsökkentő hatás, főleg urológiai és nőgyógyászati esetekben. Ilyenek főleg az alföldi gyógyvizek: Hajdúszoboszló, Cserkeszőlő, Gyopárosfürdő és Kiskun­majsa vizei, de Egerben és Parádon is találhatók kloridos vizek.

Emésztőszervi zavarok
Szulfátos vizek: más néven keserűsós vizek. A nőgyógyá­szati panaszok és mozgásszervi megbetegedések mellett hígítva főleg ivókúrára alkalmazzák az emésztőszervi zavaroknál, gyomor-, bél-, ­máj- és epebetegségek gyógyítására. Hashajtó hatásuk közismert. Ilyen például a Hunyadi János, a Mira és az Igmándi keserűvíz.

Vérszegénység
Vasas vizek: a fürdőkben a vas a bőrön át szívódik fel, ivókúraként pedig vashiányos vérszegénységre, nőgyógyá­szati problémákra és műtétek utáni felerősítésre ajánlják. Ilyen a vize például a parádi Clarissa- és az István-forrásnak.

Bőrbetegségek
Kénes vizek: gyógyfürdőként főként mozgásszervi megbetegedésekre, krónikus nőgyógyászati panaszokra, különféle bőrbetegségek – pikkelysömör, akne, ekcéma – kezelésére ajánlottak. Ivókúraként alkalmazva javítja a légzést. Ilyen például a Kehida Termál Budapesten a Rác, a Lukács és a Rudas fürdő, Harkány, Eger, Balf, Hévíz egyes forrásai és Parádon a Csevice-forrás.

Keringési gondok
Jódos-brómos vizek: főként mozgásszervi megbetegedésekre, krónikus nőgyógyászati panaszokra és légúti, valamint vérkeringési megbetegedésekre javallott. Ilyen víz található Zsóry-fürdőbenHajdúszoboszlón, Cserkeszőlőn, Debrecenben, Parádon és Pesterzsébeten.

Érszűkület
Radioaktív vizek: közismert a fájdalomcsillapító, értágító és élénkítő hatásuk. Belégzésre, fürdőként, de leginkább ivókúraként ajánlják. Eger, Miskolctapolca és Hévíz mellett a Rudas, a Rác és a Gellért fürdő vize is ilyen.

Forrás:Egertermal.hu

A cikkhez kapcsolódó ajánlás

 Imola Udvarház - Eger
Már 8.500 Ft / fő / éjtől
Hirdetés


Minden jog fenntartva - Magyar Gyógyvizek és Szálláshelyek Kft.
2014 - 2015 | http://www.gyogyvizek.hu/