Melyik gyógyvíz jó belsőleg is?

Közzétéve: 2014 június 30.

Melyik gyógyvíz jó belsőleg is? - Gyógyvizek.hu

A gyógyfürdők egy részének a vize nem csak fürdőzés, hanem ivókúra formájában is gyógyhatású. Most megmutatjuk melyek ezek.

Ezen felül van néhány olyan hazai gyógyforrás is, amelynek a vizét kizárólag palackozzák. A gyógyvizeket tipikusan az emésztőrendszer betegségei esetén alkalmazzák belsőleg, de egyes epepanaszok esetén is hatékonyak lehetnek. Vannak persze – általános – ellenjavallatok is. Például epekő esetén nem javasolt ilyen ivókúrába belekezdeni, és ebbe a körbe tartozik a vérző gyomorfekély, vagy az elégtelen veseműködés is.

Sok fürdőhelyen lehetőség van a gyógyvizet helyben fogyasztani. Ide tartozik – a teljesség igénye nélkül – Bükfürdő, Hévíz, Harkány, Igal. A budapesti gyógyfürdők közül: a Lukács, a Rudas és a Széchenyi. A Parádon, illetve Sóshartyánban feltörő vizet pedig palackozzák is. Palackozni egyébként nem mindegyik vizet érdemes, ezek közé tartozik például a hévízi is. A vízben lévő – fontos összetevőnek számító – radon ugyanis néhány nap alatt elbomlik.


Összegyűjtöttük, hogy néhány gyógyvíz belsőleg történő használata milyen panaszok esetén javasolt.

Bükfürdő: krónikus gyomorhurut, a fekélybetegség és emésztési zavarok gyógyításánál, csontritkulás megelőzésére és kezelésére.

Hévíz: emésztőrendszeri panaszok, túl kevés, vagy túl sok gyomorsav, légúti hurutok, székrekedés, aranyér, krónikus epebántalmak, vesekőképződés megelőzése. Ellenjavallt: a bél, az epeutak és a máj gyulladásos betegségei esetén, pajzsmirigy túlműködésnél.

Harkány: javítja az emésztést, fokozza az anyagcserét, csökkenti a vérnyomást és a vércukor szintet. Alkalmas az érelmeszesedés és csontritkulás megelőzésére. Ellenjavallt: daganatos betegségek, gyulladásos betegségek heveny állapota.

Széchenyi Gyógyfürdő: gyomorhurut, gyomorfekély, gyomorsav-túltengés, vesemedence gyulladás, húgyutak gyulladásai, légzőszervi gyulladások. Ellenjavallt: székrekedés, elégtelen veseműködés, néhány szívbetegség.

Lukács Gyógyfürdő: hasonló a hatása a Széchenyi Gyógyfürdő vizéhez, viszont azon felül csontritkulás kezelésére is alkalmas.

Rudas Gyógyfürdő: három forrás vize is elérhető.

-Hungária-forrás: gyomorhurut, gyomorsavtúltengés, vesemedence bántalmak, ideges gyomorbajok.
- Attila-forrás: légzőszervi hurutok, gyomor- és bélhurutok, továbbá hólyag, epe és májbántalmak.
- Juventus-forrás: magas vérnyomás, reumatikus és köszvényes megbetegedések.

Ha tetszett összeállításunk, oszd meg barátaiddal is és csatlakozz Facebook-oldalunkhoz vagy látogass el weboldalunkra. :)

Forrás:termalfurdo.cafeblog.hu

A cikkhez kapcsolódó ajánlás

 Hotel Aquamarin - Hévíz
Már 11.250 Ft / fő / éjtől
Hirdetés


Minden jog fenntartva - Magyar Gyógyvizek és Szálláshelyek Kft.
2014 - 2015 | http://www.gyogyvizek.hu/