Magyarország 10 legszebb kastélya!

Közzétéve: 2014 június 23.
Címkék: kastély, látnivaló, top10

Magyarország 10 legszebb kastélya! - Gyógyvizek.hu

Nem kell feltétlenül kitenned a lábad az országból ahhoz, hogy csodát, de legalábbis csodás épületeket láss! Cikkünkben összefoglaltuk Magyarország 10 legszebb kastélyát. Mutatjuk!

1. Grassalkovich-kastély

A barokk stílusú gödöllői Grassalkovich-kastély az 1740-es években épült, és a legtöbb magyarnak Sissi, vagyis Erzsébet királyné jut róla eszébe. Nem véletlenül, ugyanis Erzsébet királyné távol a bécsi etikettől, tavasszal és ősszel rengeteget pihent itt.


2. Visz kastély
Balatonlellétől néhány kilométerre található, a jelenleg szállodaként üzemelő Visz kastély, amely csendes vidéki rezidencia, főúri fogadások színhelye volt egykor.


3. Esterházy-kastély
A Csákvárnál található kastély klasszicista stílusban épült 1765-ben. A körülbelül 365 helyiséges kastélyban volt könyvtár, képtár, színházterem, kápolna vadászterem. A jelenlegi konyha és ebédlő eredetileg lovarda és istálló volt. Az egykori kastély, kórházként működik.


4. Festetics kastély
Bár a Keszthelynél található kastély építését már 1745-ben elkezdték, a végleges formája csak 1880-ban került átadásra. A Festetics György által létrehozott könyvtár ma már közel 80 ezer kötetes gyűjteménnyel rendelkezik. Ez Európa legnagyobb épen maradt főúri könyvtára. A kastély 500 éves pincerendszerében 2005 óta kap helyet a Balatoni Borok Háza.


5. Hertelendy Kastély
Kaposvártól, körülbelül 30 km-re található a ma már szállodaként üzemelő Hertelendy Kastély, amely az 1920-as években épült. Itt forgatták az SOS szerelem című filmet, a szálloda séfje pedig néhány hete még Katalin hercegnének is főzött.


6. Károlyi-kastély
A Fehérvárcsurgóban található kastély jelenleg kulturális központként üzemel. Az 1854-ben épült műemlék, az államosítás után hosszú évtizedekig állami nevelőotthonként működött. 1995-ben a kastély a Műemlékek Nemzeti Gondnokságához került, ennek köszönhető, hogy ma már felújítva láthatjuk. A kastélyhoz tartozó parkban, 150 éves fenyők, tölgyek, és gesztenyefák állnak.


7. Schossberger kastély
A kastély a Pest megyében található Tura város nevezetessége, sokak egy 99 tornyú mesebeli várhoz hasonlítják. A kastély tíz évig épült, tervezője Ybl Miklós volt. A második világháborúban német, és szovjet főhadfiszállás is volt, de kórházként is üzemelt. Az államosítást követően 1973-ig iskolaként használték. Itt forgatták a 2008-as Holdhercegnő című filmet is.


8. Károlyi-kastély
A Nagymágocsban található kastélyt, 1897-ben Károlyi Imre építtette, ám a kastélyt és hozzátartozó épületek egy részét Ybl Miklós tervezte. A kastélyhoz egy 10 hektáros tó is tartozik, napjainkban a Károlyi-kastély szociális otthonként működik.


9. Rudnyánszky kastély
Ma már legtöbben, csak Nagytétényi Kastélymúzeumként ismerik a fővárosban található épületet. A római maradványokat is magába foglaló várkastély a 13. sz. folyamán az Árpád-házzal rokonságot tartó helyi birtokos Tétény család számára épült, de egykoron török vezérek is laktak itt. Állandó iparművészeti kiállítással találkozhatnak az idelátogatók.


10. Beck kastély
Velencén található a Beck kastély, mely az 1880-as években épült neobarokk stílusban. A kastély magánkézben van, ám tulajdonosai csodálatosan helyreállították az épületet, mely újra régi fényében tündököl.


10+1. Edelényi Kastélysziget
A kisváros Borsod megyében, Miskolctól 25 kilométerre északra, a Bódva völgyében található, a 27-es számú főút mentén. A festői környezetben fekvő L’Huillier–Coburg-kastély Magyarország hetedik legnagyobb kastélya, a hazai kora barokk építészet kiemelkedő emléke. A 18. század elején építtette báró L'Huillier Ferenc János. Ezt követően több tulajdonosa is volt: a 19. század elején Szász–Coburg–Gothai Ferdinánd György herceg vette meg a birtokot; az épület 1928-ban az Igazságügyi Minisztériumhoz került, majd a második világháború megtépázta, szovjetek állomásoztak benne. Az 1980-as években minden addig ott működő hivatalt kiköltöztettek és a kastélyt átadták az enyészetnek. Legutóbb bíróság működött benne.Tipp: Izgalmas és érdekes cikkeket keresel? A Gyogyvizek.hu oldalán megtalálod!

Tetszett összeállításunk? Oszd meg barátaiddal is és csatlakozz Facebook-oldalunkhoz, vagy látogass el weboldalunkra, ahol hétről hétre újdonságokkal, nyereményjátékokkal várunk!! :)


Forrás:nlcafe.hu

A cikkhez kapcsolódó ajánlás

 Hotel Kitty - Miskolc
Már 9.450 Ft / fő / éjtől
 Calimbra Wellness és Konferencia Hotel - Miskolc
Már 13.500 Ft / fő / éjtől
 Aurora Hotel - Miskolc
Már 19.900 Ft / fő / éjtől
 Öreg Miskolcz Hotel és Étterem - Miskolc
Már 11.450 Ft / fő / éjtől
Hirdetés


Minden jog fenntartva - Magyar Gyógyvizek és Szálláshelyek Kft.
2014 - 2015 | http://www.gyogyvizek.hu/