Különleges kastélyok Magyarországon!

Közzétéve: 2014 szeptember 13.
Címkék: kastély, látnivaló

Különleges kastélyok Magyarországon! - Gyógyvizek.hu

Ezen a héten ismét egy tucatnyi Magyar kastéllyal szeretnénk kedveskedni Nektek! Az épületek nagy többsége a történelem során számos funkciót töltött be az adott kor szellemét tükrözve. Találkoztunk olyan nemzeti örökséggel, ami orosz legénységi szállásként, vagy tsz-major és akár régi óvóhelyként is működött. A tiszacsegei Vay-kastélyban Vay Ádám kuruc generális tömlöcrendszert is épített! Tarts velünk erre az izgalmas körútra és ismerd meg Magyarország rejtélyes kastélyait!

1. Vidos kastély: Vas megye - Kemenesmihályfa
A kastély a XIX. század első negyedében, klasszicista stílusban épült, majd 1870-ben historizáló (eklektikus) stílusban átalakították és bővíttették. A mai, kibővített L-alakját az 1911-es átépítés során kapta az épület, melynek homlokzatai az átalakítás során teljesen új, szecessziós jellegű architektúrát kaptak. Hosszú hányattatás és számos funkció (orosz legénységi szállás, általános iskola, tsz-major, óvoda, varroda) befogadása után a kastély 2002-ben magántulajdonba és felújításra került. Nem látogatható.


2. Batthyány-kastélyszálló: Zala megye - Zalacsány
A ma szállodának használt épület eredetileg a Csány család kúriája volt, itt született Csány László is. Később a Batthyány család vásárolta meg és jelentősen átalakította, kibővítette. Mai alakját 1913-ban kapta. A háború után sokáig gyerekotthon célját szolgálta, ez idő alatt nagyon leromlott állaga. A szépen felújított kastély ma szállodaként funkcionál. 2013-ban Széles Gábor, az egyik legnevesebb magyar vállalkozó vette meg a Batthyány-kastélyt. 


3. Golop-Vay várkastély:
A falu szélén találhatjuk Golopy Gáspár, akkori Abaúj vármegyei alispán által építtetett kastélyt, melyet régi Vay kastélynak is szoktak nevezni. A Golopy család kihalásával az Ibrányi, majd a Vay család kezére kerül a kastély. A Vay család egészen 1945-ig használja a kastélyt. 1963-ban az épület leég, de csak részleges helyreállítás történt a tűzvész után. A 80-as években helytelen hasznosítás következtében tovább romlott a kastély állaga. A helyi önkormányzat jelenleg is befektetőt keres az épületre.

A téglalap alaprajzú háromszintes kastély az 1590-es évek környékén épült, reneszánsz stílusban. Az épület központi tömbjéhez a végeken saroktoronyszerű bővítmény csatlakozik. A két saroképítmény alsó szintjein védelmi berendezéseket, lőréseket tártak fel. A védelmi funkciókra utal a legkorábbi kapubejárat elhelyezése és kiképzése is.

A Vay család 1820 körül építtette fel új kastélyát. A klasszicista stílusban épült kastélyban jelenleg a település általános iskolája található. Az épület központi homlokzatát középrizalitos magasított oromzat tagolja. Az épület utcafronti homlokzata földszintes, míg udvar felőli homlokzata magasföldszintes építésű.


4. Vay-kastély: Hajdú-Bihar megye - Tiszacsege
A Vay kastély a XVIII. század legelején épült biedermeier felé hajló empire stílusban. Vay Ádám kuruc generális építette egy magaslatra. Hatezer holdas birtok tartozott hozzá, gulyákkal, ménesekkel. Az épület- együttes az ötszintes főépületből, egy kolostor-épületből és egy lovardából áll. Mivel a Tisza parti városnak, Csegének komp joga volt, itt úri tizedet is lehetett szedni. A báró úr pallos joggal rendelkezett, ezért a kastély alatt egy tömlöcrendszert is építettek. A leghíresebb betyár 'Ződ Marci' volt, aki itt raboskodott. Azért hívták így, mert az asszonyok szerint szép zöld volt a szeme. A Rákóczi-féle szabadságharc bukása után 1711-ben labanc kézre került. A labanc tábornok elég iszákos volt, sőt a kártyát sem vetette meg, így hamar elkártyázta a birtokot. Korábban az egyik debreceni bíróé is volt a kastély. A második világháború után egy Radák nevezetű hölgyé volt a birtok, de mivel nem volt utódja, így az államra szállt a tulajdonjog.


5. Berzsenyi-kastély: Vas megye - Kemenessömjén
A község talán legszebb ékessége a Berzsenyi-kastély. A Berzsenyi-család ősei a XV. századig vezethetők vissza. Az ősök a Veszprém megyei Nagy-Börzsöny-pusztára kaptak királyi adományt. Innen származik a nemesi előnevük: egyházasberzsenyi. Berzsenyi Jenő orvosdoktor 1845-ben Nemesmagasiban született, Vas vármegye tiszti főorvosa volt. Élénken részt vett a társadalmi, megyei és országos ügyekben. A kastélyt ő építtette 1904-05-ben, szecessziós stílusban, amely szép parkosított környezetben helyezkedik el.Érdekel a Gyulai Várfürdő? Szeretnél többet tudni Gyula nevezetességeiről, azokról a programokról, amik több ezer embert csábítanak a városba? Kattints a képre és ismerkedj Gyula városával Te is!

A második világháború után különböző kulturális rendezvények, és leányok számára traktoros iskola színhelye volt. 1958-74-ig a Kállai Éva Gyermekotthonban 100 gyermeket gondoztak itt, (és a Radó-kastélyban), miközben mindkét kastély óvoda is volt egyben. Ekkor a kastély mögött kétszintes szolgálati lakás épült. Az ezt követő időkben a kastély a KSH SZÜV Oktatási Központ tulajdonába került. Részben számítástechnikai oktatás folyt benne, részben vállalati üdülőként használták. Ennek során némileg átalakították. Színvonalas, többnyire 2 szobás, külön fürdővel, TV-vel ellátott lakosztályaiban összesen 38 vendéget tudott fogadni. Családi összejöveteleket, egyéb rendezvényeket bonyolítottak le, kérésre. Gyakran látogatták külföldi vendégek is. Ezek után az épületet egy osztrák vállalkozó vásárolta meg, aki jelentős anyagi ráfordítással eredeti szépségében állította vissza. A parkban ekkor épült a szökőkúttal díszített kis tavacska, és átépítették a volt szolgálati lakásokat is (amelyek teljesen már nem készülhettek el). Továbbra is kastélyszállóként működött, illetve rendezvényeket szerveztek itt. Azonban a tulajdonosnak anyagi nehézségei miatt meg kellett válnia a kastélytól. 2005-ben a kastély egy budapesti cég tulajdonába került, akik információink szerint wellness központot terveznek itt kialakítani. 


6. Bezerédj-kastély: Vas megye - Zsennye
A Rába és a Sorok találkozásánál elhelyezkedő 120 lakosú település első okleveles említése 1237-ből származik. Legnevezetesebb látnivalója a szép és gondozott park közepén álló, középkori eredetű egykori Bezerédj-kastély. A feudális korban kisnemesek lakták. A középkori részek kőből készültek, a bővítést azonban már téglából falazták. A XVI. században Sennyey Ferenc bővítette és vizesárokkal vette körül. Az utolsó lényeges bővítést már a tulajdonos Bezerédj Antal végeztette 1867-ben, amit igazol a bejárat feletti kronosztikon. A kastélyt a korszellemnek megfelelően romantikus felfogásban korszerűsítették. Az 1980-as években végzett restaurálás során homlokzatát visszaépítették. A kastély körüli parkot a múlt században Bezerédj Antal telepítette. A háború során a megritkult növényi állományt védetté nyilvánították és a 14 ha nagyságú park fennmaradásáról, fejlesztéséről gondoskodtak. A kert értékei közé tartozik a sárga levelű tölgy és a hasogatott levelű diófa, amelynek termése nem különbözik a közönséges diótól. A parkban gránit sírkő található alfa és omega betűkkel. E sírkő őrzi Békássy Ferencnek a fiatalon elhunyt tehetséges költőnek az álmát.


7. Szapáry-kastély: Vas megye - Sorokpolány
1910-ben a Szapáry család kénytelen volt megválni kastélyától és birtokaitól. Szapáry Pál gróf nagyvilági élete híres vadászatain apasztotta a család birtokát. A Szapáryakat Gött Gyula követte a birtoklásban, pár év eltelte után, 1916-ban Gött Gyulától, báró Haupt Buchenrode István vásárolta meg. A kastélyt és a hozzátartozó birtokot 1945-ig meg is tartotta. A Szapáry-kastély ékessége a kupolás torony volt. A középrizalit előtt álló felvezető, kőbábos, könyöklőpárkányos lépcsőzet édesvízi mészkőből készült. A kupola alatt keskeny kilépő teraszt vélünk felfedezni, barokk szobrokkal és díszítményekkel. A kastély tetőzete díszes, manzard ablakokkal ellátva igen szép látványt nyújthatott.A főhomlokzat síkját négy ion oszlopos rizalit tagolja, melynek fejezete oromfalat és felette kisméretű timpanonnal záródó címertartó oromzatot tart.
  

8. Luby-kastély: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye - Nagyar
A kastély építtetése Luby II. Géza nevéhez fűződik, aki 1877-79-ben építtette a kastélyt, hogy jövendőbelijét, okolicsnai Okolicsányi Margitot megfelelő körülmények között fogadhassa.


9. Kalocsai Érseki kastély: Bács-Kiskun megye - Hajós
1740 - gróf Patachich Gábor kalocsai érsek felépíttette a hajósi kastély első változatát és melléképületeit. A kastély ekkor téglalap alaprajzú, egyemeletes középrésszel és földszintes végein rézsút kapcsolt sarokpavilonos oldalszárnyakkal ellátott épület volt. A kastély homlokzatainak ekkori színezése: rózsaszín falmezők, fehér tagozatok. 1766.08.15 - gróf Batthyány József érsek megbízásából gróf Grassalkovich Antal szerződést kötött a gödöllői Gföller Jakab építőmesterrel a kastély átépítésére. 1766-67 átépítették a kastélyt: elkészültek az emeleti oldalszárnyak és a saroktornyok emeleti részei, új lépcsőház léte-sült, az északi és a déli homlokzatok középrizalitjain erkélyeket helyeztek el, a termek egységes szellemű barokk díszítőfestést kapnak. Az épület külseje egységesen fehér színezésű lett. 1907-08 Városy Gyula érsek az elődje, Haynald Lajos bíborosérsek által alapított gyermekotthont a kastélyban helyezte el, ehhez az épületet átalakították, új boltozatokat építettek, közfalakat bontottak el, az addig zsindelyfedésű tetőt cseréppel borították és eltávolították az utcai homlokzat erkélyét is. Az átalakítás terveit Kikindai Aladár érsekuradalmi mérnök utasításai alapján Greiff József hajósi építőmester készítette el, a kivitelezést Salacz Sándor kalocsai kőművesmester végezte. 1990 - a gyermekotthon felvette az intézményt megalapító Haynald Lajos bíborosérsek nevét. 1998 - a gyermekotthon kiköltözött a kastélyból, a keleti melléképületet 2009-ig használta az intézmény. 2007 - az épületen tetőhéjazat-cserét végeztek. 2008 - Bács-Kiskun megye EU-s pályázatot nyert a kastély turisztikai vonzerővé fejlesztésére. 2009.09 és 2010.07. között a kastélyt teljes körűen felújították. 2010.09.24. - a kastélyban megnyílt a Hajósi Érseki Kastély Látogatóközpont.


10. Szent-gaál kúria: Tolna megye - Zomba
A lankás tolnai dombok és a Mezőség határán található gyönyörű környezetben a Szent Gaál Kastély. Kastélynak a helyiek nevezték el, valójában a pontos neve: Zomba Szentgál Dőry Pejacsevich Komlósi-kúria. Ebben a hosszú névben benne van birtok gazdag története. A ma látható kúria helyén már a középkorban is az akkori birtokos uradalma állt. Egy, a török korban eltűnt falvacska, Dőrypatlan tartozott hozzá. Ez a település Zomba néven éledt újra a török kiűzése után a XVIII. században.A XIX. század elején a felemelkedő helyi középbirtokos Dőry családhoz került. A család gyarapodásának csúcsára 1854-ben ért, amikor a családfő, Dőry Gábor, osztrák bárói rangot kapott, valamint elnyerte Tolna vármegye főispáni címét. Ebben az időben a megye legfontosabb nagybirtokosának birtokközpontja volt.Tipp: Izgalmas és érdekes cikkeket keresel? A Gyogyvizek.hu oldalán megtalálod!

Tetszett összeállításunk? Oszd meg barátaiddal is és csatlakozz Facebook-oldalunkhoz, vagy látogass el weboldalunkra, ahol hétről hétre újdonságokkal, nyereményjátékokkal várunk!! :)


Forrás: Wikipédia / Gyogyvizek.hu

A cikkhez kapcsolódó ajánlás

 Pálma Apartmanház - Harkány
Már 2.700 Ft / fő / éjtől
 Attila Apartman - Harkány
Már 2.500 Ft / fő / éjtől
 Ametiszt Hotel Harkány - Harkány
Már 8.295 Ft / fő / éjtől
 Rab Vendégház - Harkány
Már 2.500 Ft / fő / éjtől
 Klára Apartman - Harkány
Már 4.250 Ft / fő / éjtől
 Termál Kemping Apartmanházak - Harkány
Már 5.875 Ft / fő / éjtől
Hirdetés


Minden jog fenntartva - Magyar Gyógyvizek és Szálláshelyek Kft.
2014 - 2015 | http://www.gyogyvizek.hu/