Különleges kastélyok Magyarországon! - 4.rész

Közzétéve: 2014 december 1.
Címkék: kastély, látnivaló

Különleges kastélyok Magyarországon! - 4.rész - Gyógyvizek.hu

Sorozatunk negyedik részében Békés, Pest, Somogy, Vas és Veszprém megyékben jártunk, ahol hat, hajdan emberekkel teli, gyönyörű kastélyt látogattunk meg. Utazásunk során találkoztunk az angolkerttel büszkélkedő Wenckheim vadászkastéllyal és megismerhettük a festői környezetben felépített, ősi fákkal körülvett Jankovich kastélyt is.

1. Zichy kastély - Veszprém megye - Várpalota
A kastélydombon álló gróf Zichy- kastélyt 1722-ben kezdte építtetni a Várpalotán élő egyik Zichy család. A város uralkodó pontján álló épület 1860-ban leégett, melyet akkor a művészetpártoló földesúr, Waldstein János birtokolt, aki a kastélyt újjáépíttette. Waldstein János Széchenyi István legközelebbi baráti körébe tartozott, felesége Zichy Terézia révén került a birtokába. A kastély újjáépítésének terveit Ybl Miklóssal készíttette. A földszinti szépen felújított hall eredetileg kápolna volt, majd a világháborúk ideje alatt garázsnak használták. Az emeleti könyvtár gyönyörű fa polcai és különleges fa burkolatai máig láthatók, könyvei 1913-ban megsemmisültek. A könyvtárterem mennyezetén látható mitológiai korokat idéző freskóival ma is kulturális rendezvények rendszeres otthona. Az épület homlokzati attikái között a Waldstein - Zichy címer látható, a felirat szerint 1876-ban készült.

Ma az épület a Trianon Múzeumnak ad otthont, amely a Kárpát- medence természeti, történeti, kulturális értékeit, a XX. századi békeszerződés népességi, gazdasági előzményeit mutatja be. A kiállítás foglalkozik a trianoni békeszerződés, a bécsi döntések és a párizsi békeszerződés történetével, következményeivel.


2. Wenckheim vadászkastély - Békés megye - Bélmegyer
A környék először a Harruckern, majd a Wenckheim család birtokába került. Ez utóbbiak egyike, báró Wenckheim Béla építtette a romantikus, és eklektikus fáspusztai vadászkastélyt 1855-1862 között Ybl Miklós tervei szerint a község határában, égetett téglából. A kastélyépület és járulékos létesítményei régen a Wenckheim uradalomhoz tartoztak, mint nyári lak. A II. világháború befejeződése előtt a kastély tulajdonosa gróf Weinckheim Fülöp volt. A kastély 'A' épületének nevezett része korábbi építésű, a 'B' épület valószínűleg jóval később épült. Az 'A' épület 1945-ig a gróf családjának lakhelye, a 'B' épületben a konyha helyezkedett el. A kastély főépülete szabálytalan alakzatú, részben emeletes épület, 2242m2 alapterülettel, mely összesen 147 helyiségből áll. Az épület déli oldalán lett kialakítva a főhomlokzat, melynek jobb oldali részén található a sokszög alaprajzú háromszintes saroktorony. A földszinten gyönyörű kazettás, famennyezetes ebédlő található. Az előtérből az emeletre vezető fa lépcső ma is az épület dísze. A kastélyban 1998. április 15-ig nevelőotthon működött. Az épület a Megyei Önkormányzat tulajdonában volt, és 2007-től magántulajdonban van. Az idegenforgalom számára zárva van, csak külső, kerítésen kívüli megtekintése lehetséges. A kastély körül még megtalálhatók az egykori angolkert maradványai, a több mint 100 éves fák. Bélmegyer településtől 5,5 km-re található. 2008-ban elkezdődött a kastély teljes körű felújítása.


3. Új-ebergényi kastély - Vas megye - Vasszécseny
Szombathelytől néhány kilométerre, egy romantikus őspark közepén található az 1790-es években épített kétemeletes, Magyarország egyik legszebb copf stílusú műemlék kastélya, a Vasszécsenyi Új-Ebergényi Kastélyszálló. A kastély egy hatalmas park közepén áll, északról a Gyöngyös patak határolja. A kastély felé haladva már messziről feltűnik az a tervezett rend, ahogyan az egykori jobbágyfalu tágas utcája a kastély felé vezetett. Az épület nyugodt, klasszikusan arányos kecses méreteivel, művészi igényességével uralja a teret. A kastély és az azt övező egykori park elrendezésében őrzi még a barokk kornak azt a felfogását, hogy az építmény a kert lehetséges eszmei központjában álljon. Belépve az épületbe, a műemlék részletek meghagyásával, az íves kapualj, a boltíves termek őrzik a kastély egykori hangulatát, az intimitás sajátos világába kerül az itt megszálló vendég.

Az Új-Ebergényi kastély dísztermének kialakítása egy mértéktartó, minden bizonnyal a család akkori gazdasági viszonyaihoz igazodó képet mutat. A mennyezetet a korra jellemző copf stílusú lombfüzér és palmettás levélmotívum díszíti. 


4. Teleki-wattay kastély - Pest megye - Pomáz
A Pilis kapujának is nevezett Pomáz Budapesttől 4km-re, Budakalász és Szentendre szomszédságában, a Duna-kanyar hegyei közé benyúló völgyben települt meg. Pomázról kis hegyi patak mentén kanyarog az út át a Pilis-hegységen, fel a szakrális Dobogókőre. A város területén az emberi tevékenység nyomai az őskor óta megtalálhatóak. Többségében a rómaiak és a középkori magyar település emlékei közül maradtak fenn feliratos kőfaragványok. A kastély dombjáról gyönyörű kilátás nyílik Szentendre, a sziget és Dunakeszi-Fót irányába. Itt volt a család Pomáz és Kiskőrös közötti birtokainak központja. A kastély kétszintes pincéjéhez több, mint száz méteres, szekérrel is járható alagútrendszer vezetett.

A Teleki család a XIX. században eklektikus stílusban átépítette, majd 1926 és 1930 között felújította, és 1944 végéig lakta a kastélyt. A hagyomány szerint a Magyar Tudományos Akadémia első elnöke, Teleki József itt írta tanulmányit. A szovjet hadsereg tevékenysége következtében a kastély belső berendezése nagyrészt elpusztult, eltűnt. Állami felújítás után az angol főmegbízott rezidenciája lett a kastély, 1947-től árvaház, majd állami gyermekvédelmi intézmény céljára használták. A 2004 és 2007 között felújított, 2 hektáros barokk parkban álló épület, szállási és étkezési szolgáltatásokat is nyújtó, bentlakásos rendezvényközpontként és zeneművészeti szakmai bázisként működik.


5. Hunyady kastély - Somogy megye - Balatonszemes
Az 1733-ban birtokossá vált Hunyady család építette barokk stílusban. Nyaralókastélyként használták a 12 köríves, tornácos L alakú nemesi udvarházat. Környezetében kiszolgáló épületei a magtár, cselédházak, istálló együttesen stílusában harmonikus egységet alkot.


6. Jankovich kastély - Somogy megye - Öreglak
Orsisch Kristóf és Tahi Margit leánya, Heléna lépett házasságra Jankovich Györggyel, ezzel került Öreglak a Jankovich család birtokába. 1687-től a Jankovich család lett a földbirtokos és maradt is több évszázadon keresztül. Jankovich József az uradalom értékét nagyszerű építkezésekkel és beruházásokkal emelte. A kastély festői környezetben, ősi fáktól körülvéve az 50 kh-as őspark helyén épült a múlt század közepén.  második világháború után a grófi kastély először állami általános iskola volt, majd pedig 1948-50 között mezőgazdasági szakiskola céljára vették igénybe. A volt grófi kastély épületében 1976-ig működött 80 fő elhelyezésére alkalmas Ifjúsági Leányotthon, majd e helyett jött létre Somogy megyei Általános Iskola és Diákotthon néven működő oktatási intézmény enyhe fokban eltérő értelmi képességű, tanköteles korú gyermekek részére. Jankovich kastély parkja a világháborút követően az egykor 32 holdas szép angolparknak sok gazdája lett, amely állapotának fokozatos romlásához vezetett. Tipp: Izgalmas és érdekes cikkeket keresel? A Gyogyvizek.hu oldalán megtalálod!

Tetszett összeállításunk? Oszd meg barátaiddal is és csatlakozz Facebook-oldalunkhoz, vagy látogass el weboldalunkra, ahol hétről hétre újdonságokkal, nyereményjátékokkal várunk!! :)

Forrás:Wikipedia/Kastelyok.com

A cikkhez kapcsolódó ajánlás

 Kehida Termál Hotel - Kehidakustány
Már 14.800 Ft / fő / éjtől
 Kehida Termál Hertelendy Ház - Kehidakustány
Már 16.800 Ft / fő / éjtől
 Kehida Termál Élményfalu - Kehidakustány
Már 6.416 Ft / fő / éjtől
Hirdetés


Minden jog fenntartva - Magyar Gyógyvizek és Szálláshelyek Kft.
2014 - 2015 | http://www.gyogyvizek.hu/