Különleges kastélyok Magyarországon! - 2.rész

Közzétéve: 2014 szeptember 22.
Címkék: kastély, látnivaló

Különleges kastélyok Magyarországon! - 2.rész - Gyógyvizek.hu

Ezen a héten ismét új, kevésbé ismert, Magyar kastélyokkal szeretnénk kedveskedni Nektek! A történelem által ránk hagyott épületek nagy többsége érdekes és olykor meglepő információkkal szolgálnak. Találkoztunk olyan nemzeti örökséggel, aminek építését még Mátyás király engedélyezte, de láthatunk olyan kastélyt is, amiben pálmakert és a fácánkeltető is működött. Tarts velünk erre az izgalmas körútra és ismerd meg Magyarország rejtélyes kastélyait!

1. Kurucz kastély - Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Tolcsva: 
A katolikus templom közelében szabadon álló, részben alápincézett, földszintes, közel négyzetes alaprajzú, cserépfedésű sátortetős épület, keleti oldalán timpanonnal lezárt portikusszal. A portikusz négyzetes talapzaton nyugvó oszlopai kör keresztmetszetűek, fejezetük korinthoszi jellegű. A lábazatot az oszloptörzstől, illetve a fejezeteket az épületen körbefutó, modern tagozatú főpárkánytól keskeny, tagozott párkányok választják el. A lapos háromszög alakú timpanon széleit vakolt sáv követi, a háromszögmezőben a Körtvélyessy család címere látható. A timpanon csúcsán akrotérionként félköríves elrendezésű levélköteg van elhelyezve. A portikusz mögötti homlokzat öttengelyes, a tengelyekben két-két álló téglalap alakú ablak, közöttük pedig egy félköríves záradékú ajtó áll. Az ablakok széleit pilaszterszerűen kiképzett függőleges vakolatsávok követik. Többszörösen tagolt fejezetükre profilozott, félköríves vakolatdísz támaszkodik. Az ajtó keretezés nélküli. Az épületen kőlap lábazat fut körbe. A déli homlokzat négytengelyes. A tengelyekben a nyugati oldal ablakainak megfelelő formájú ablakok állnak, a nyugatról számított második kivételével, ahol álló téglalap formájú modern ajtó áll, azonban mivel ezt egy ablak helyén alakították ki, keretezése megegyezik azokéval. Az ablakok közül csak a nyugati alatt van pinceablak. A nyugati homlokzat a pinceablakok kivételével mindenben megegyezik a keleti oldallal, azonban itt a bejárat előtt modern előépítmény és terasz áll. A háromtengelyes északi homlokzat két szélső tengelyében egy-egy kettős ablak, a középsőben egy szimpla ablak áll, ezek keretezése azonos a többi ablakéval.2. Latinovits - Puchner kastély -  Bács-Kiskun megye - Bácsborsód:
Az U alakú, eklektikus stílusban épített emeletes kastély, jelenleg Őszi Napfény nevű szociális otthonként működik. (Dózsa Gy. út 9.) Sajnálatunkra, napjainkban nem látogatható. 


3. Malonyai kastély - Pest megye - Halásztelek:
Az eklektikus, leginkább neobarokk stílusú épületet 1892-ben építették. Több, mint egy hektáros őspark veszi körül, alaprajza a klasszikus kastélyok elrendezésének felel meg, tulajdonképpen egy fő- és két melléképületből álló együttes. A főépület manzárdtető fedi, benne egy 130 m² -es bálterem található, az alagsorban boltíves megoldással elválasztott szobák helyezkednek el. Az épületegyüttes sokáig üresen állt, majd TSZ-irodának használták, később magánlakások részére történtek benne átalakítások. 2005-ben újították fel Pintér Tamás és Deák Zoltán tervei alapján, azóta újra eredeti pompájában csodálhatjuk. Jelenlegi üzemeltetője egy osztrák-magyar vállalat; a kastélyt esküvők, koncertek, előadások, konferenciák rendezésére használják.


4. Márffy kastély - Somogy megye - Pusztakovácsi:
Háromhektáros parkban áll a ma kastélyszállóként működő, hajdani kúria. Egykor a Márffy család által lakott kiskastély - amely aztán több állami gazdaság központjául is szolgált - néhány éve Kastély Szálló néven hét szobával, étkezési lehetőséggel várja a kirándulókat, üdülőket.


5. Marsowszky kastély - Győr-Moson-Sopron megye - Máriakálnok:
Épült 1936-ban. Sokáig szociális otthonként funkcionált. Ma ismét magántulajdonban van. Ennek köszönhető, hogy maga az épület és a körülötte lévő park is kiváló állapotban van. 


6. Mikosd kastély - Vas megye - Mikosszéplak:
Mikosszéplak községtől keletre fekszik Mikosdpuszta, a terület korábbi neve Belső-Soreke volt. A pusztát akkor létesítették, amikor taródházi báró Mikos Ede itt építtette fel romantikus stílusú kastélyát. A rezidencia egy tölgyerdő tisztásán épült fel, a tereprendezés során hatalmas földmunkát végeztek, és egy mesterséges dombot is emeltek, hogy az új kastély helyét kialakítsák. Az építkezés 1857 és 1866 között zajlott egy bécsi építész tervei alapján. Később a kastély bal oldali oldalhomlokzatához földszintes pálmaházat és gótizáló kápolnát építettek. (Egykor a hátsó homlokzat egyik tornyát magas toronysisak borította, amelyet később tűzveszélyessége miatt le kellett bontani.) Saját áramfejlesztő-telepet is létesítettek Mikosdon, a főépület vízvezetékeit és központi fűtését Angliából hozatott anyagokból készítették. 

A II. világháború végén orosz csapatok szállták meg a kastélyt, amelyek még 1946 nyarán is benne állomásoztak, komoly károkat okozva ezzel az épületben. Az államosítás után először párt és szakszervezeti oktatási központot alakítottak ki a kastélyban, majd 1956-tól SZOT-gyermeküdülőt helyeztek el falai között. Ekkor részben át is alakították az épületet, a melléképületeket pedig lebontották. Napjainkban egy cég tulajdonát képezi az üresen álló, leromlott állagú épület, amelynek megkezdett felújítása félbemaradt.


7. Nádasdy kastély - Fejér megye - Nádasdladány:
A Nádasdy - kastély Nádasdladány szívében, Fejér megyében helyezkedik el. Eredetileg Nádasdy Lipót kis kúriája állt itt, ami része volt a család jelentős vagyonának. Lipót halála után fia, Ferenc indíttatására kibővítették - átépítették, ez a 1873 - 1880- as évek elején történt. A kastély Tudor stílusban lett átépítve, Linzbauer István tervei alapján. Az építményt kovácsoltvas csillárok, faragott fabútorok, festett üvegablakok tették díszessé, amik a kor híres mestereinek keze munkája által készültek. A kastély a korszak legmodernebb berendezéseivel lett felszerelve. Légfűtés, gáz majd villany világítás, beszélőcső hálózat, csatorna és föld alatti étel szállító rendszer biztosította a komfortot. A kastély talán legkiemelkedőbb terme a családi arcképcsarnok, az Ősök csarnoka. Itt őrizték a felmenők egész alakos festményeit, a terem pompás díszítése ma is megcsodálható. A birtokot tájképi jellegű park övezte, mesterséges tóval, vízeséssel, víztoronnyal. Igazi különlegességnek számított a pálmakert és a fácánkeltető. Lipót halála után fia, Ferenc lett a birtok egyedüli örököse. Gróf Nádasdy Ferenc Zichy Ilonát vette feleségül, akivel boldog házasságban éltek. Boldogságuk nem tartott sokáig, mert Ilona 24 éves korában, harmadik gyermekük születése után tragikus hirtelenséggel meghalt. Ferenc nem nősült meg újra, ez is bizonyítja, hogy feleségéhez erős szerelmi kapocs fűzte, senki se léphetett a helyébe. A legenda szerint a Nádasdy család segítette IV. Béla királyt, amikor a nádasban bujkált a tatárok elől, csak ők ismerték a rejtekhelyét, állítólag vadkacsával etették. Ezzel magyarázzák a címerükben szereplő vadkacsás motívum eredetét.


8. Nádasdy várkastélyszálló - Zala megye - Egervár:
Egervár Közép-Európa egyik legjelentősebb reneszánsz műemléke. A legkorábbi egervári vár fából épült a tatárjárás után. A nyugati határvédelem fontos tagjaként a Kőszeg, Vasvár, Körmend, Lenti védővonal eleme volt. 1288-ból okleveles említése ismert az erősségnek, ami a XIV. században pusztulhatott el. Ennek helyén emelték az újabb várat a XV. században. Egervári László 1476-ban Mátyás királytól kapott engedélyt várépítésre. Egervár, Nádasdy Tamás  későbbi országbíró, majd nádor  birtokába került, aki alig volt Egerváron; helyette apja, Nádasdy Ferenc tartózkodott itt és ő építtette újjá. A várat a XVI. század hatvanas éveiben a módosított hadászati elveknek megfelelően átépítették. Az előretörő törökök ugyanis rendszeresen küldtek (többnyire szerbekből álló) rabló csapatokat a várak mögé, a még el nem pusztított jobbágygazdaságok kifosztására és felégetésére. A rabló portyákat csak azok a várak tudták megfékezni, ahol külső huszárvárat építettek, amelyben a portyázók elfogására alkalmas lovasság állomásozott. Nádasdy Kristóf építkezései következtében lett Egervár négy sarokbástyás, négy oldalról zárt, olasz rendszerű vár. A XX. század ötvenes éveiben elkezdték széthordani az épület anyagát, de a műemlékvédelem 1960-65 között helyreállította és megmentette. Jelenleg ifjúsági szálló és múzeum működik benne, az udvarán nyaranta szabadtéri előadásokat tartanak.Tipp: Izgalmas és érdekes cikkeket keresel? A Gyogyvizek.hu oldalán megtalálod!

Tetszett összeállításunk? Oszd meg barátaiddal is és csatlakozz Facebook-oldalunkhoz, vagy látogass el weboldalunkra, ahol hétről hétre újdonságokkal, nyereményjátékokkal várunk!! :)

Forrás: Wikipédia / Gyogyvizek.hu

A cikkhez kapcsolódó ajánlás

 Fortuna Hotel - Miskolc
Már 7.500 Ft / fő / éjtől
 Hotel Kitty - Miskolc
Már 9.450 Ft / fő / éjtől
 Zenit Panzió - Miskolc
Már 3.950 Ft / fő / éjtől
 Calimbra Wellness és Konferencia Hotel - Miskolc
Már 13.500 Ft / fő / éjtől
 Aurora Hotel - Miskolc
Már 19.900 Ft / fő / éjtől
 Öreg Miskolcz Hotel és Étterem - Miskolc
Már 11.450 Ft / fő / éjtől
Hirdetés


Minden jog fenntartva - Magyar Gyógyvizek és Szálláshelyek Kft.
2014 - 2015 | http://www.gyogyvizek.hu/