Képeken 7 hazai strand azoknak, akik szeretik a természetet!

Közzétéve: 2014 július 11.

Képeken 7 hazai strand azoknak, akik szeretik a természetet! - Gyógyvizek.hu

A strandbelépők drágulásával egyre több ember dönt a szabadstrandok mellett, ahol még ingyenes a fürdőzés, ráadásul nincs heringeffektus a zsúfolt medencében. Ha te is inkább a természetes vizeket részesíted előnyben, ahol még a tömeg ellenére is nyugodtan pancsolhatsz, akkor válaszd a következő strandokat! Itt a fürdő árak töredékébe kerül a belépő, tehát a megspórolt pénzt bátran költheted fagyira, főtt kukoricára vagy éppen vattacukorra.

1. Szelidi-tó | Dunapataj

Az ország negyedik legnagyobb fürdőtavának déli partján homokos, kellemes és jól felszerelt strandok várják az odaérkezőket. Vize fürdőzésre kiválóan alkalmas, és gyógyhatású is, előnyösen hat az idegrendszeri és reumatikus bántalmakra.

Egy legenda szerint Bence vitéz hajdan úgy meghajszolta lovait, hogy azok patái elvástak, de miután a lovak hosszasan a tó vizében állva ittak, sebeik gyorsan rendbe jöttek.

A tó medrét hajdan a Duna vize mélyítette ki, 4 kilométer hosszú, 150-200 méter az átlagos szélessége, mélysége 2-3 méter, de a part mentén lassan mélyül, vize nyáron akár 29°C-ra is felmelegedhet.

A Szelidi-tavat jelentős természetvédelmi terület övezi, amely növényi gazdagságával a Kiskunsági Nemzeti Park egyik gyöngyszeme. A tó környékén kellemes séták és kerékpártúrák tehetők.

A déli parton egy ingyenes és egy igényesen kialakított fizetős strand található, a parton vízibiciklik, csónakok, kenuk és szörfök bérelhetők, a gyerekeket kiépített játszóterek és egy óriás vízi csúszda várja. A horgászoknak a tóban amúr, keszeg, kárász, ponty és törpeharcsa akadhat a horgára. A tó környékén szállások, apartmanok és kempingek, valamint vendég-látóhelyek sokasága várja a nyaralókat. A belépő 600 forintba kerül!


2. Orfűi-tó | Orfű
A mesterséges Orfűi-tóban fürödni, csónakázni és horgászni is lehet, a tavat tiszta források táplálják, vízminősége kiváló, partján homokos strand, - remek kirándulásra kínál alkalmat, s partja közelében megfelelő szállást is találni.


3. Bánki-tó | Bánk
Kellemes strandszakasza, fesztiválos vízi színpada, elszórt horgász stégei és körbeölelő sétánya van.
Volt a falu mellett egy álmélkodásra méltó tó, a köznép a tenger szemének nevezte, a tó mélységét sosem sikerült megmérni, felhőszakadás esetén sem áradt meg, de nagy szárazság idején sem szárad ki., Vagy kétszáz éve így vélekedett Bánk népe a faluszéli kerek tóról. 

Azóta kiderült: átlagos mélysége négy, legmélyebb pontja hat méter, fürdésre, horgászásra egyaránt alkalmas. A falu házai mögött, a Lókos-patak völgyében erdőktől körülölve csillog a tó hatalmas víztükre - ma már kellemes strandszakasza, fesztiválos vízi színpada, elszórt horgász stégei és körbeölelő sétánya vonzzák a látogatókat. 

A település lakói híven őrzik szlovák nemzetiségi hagyományaikat. A csodálatosan szépen hímzett bánki népviselet nagyobb ünnepeken mindig előkerül. Az évente megrendezett Bánki Nyár vízi színpadi rendezvénysorozatán pedig hangversenyek, népzenei programok, könnyűzenei koncertek, színházi programok váltakoznak. A belépő 650/500 forintba kerül!4. Szálkai tó | Bonyhád
Festői környezete, tiszta vízű tavainak köszönhetően kedvelt kiránduló- és horgászhely. És még fürödni, csónakázni, horgászni is lehet, környékén pedig kirándulni. A szabálytalan alakú mesterséges ma Szálka falu legnagyobb vonzereje.  Környezete változatos, dombokkal, völgyekkel szabdalt, erdőkkel sűrűn borított. A mesébe illő tájat a zöld és a kék színek lenyűgöző sokfélesége jellemzi. Az érintetlen természet és az egyedülállóan tiszta levegő az aktív és családi kikapcsolódást keresők számára ideális.

Erdeiben sokféle vad található. Különösen szarvas állománya híres, területén lőtték 1891-ben azt a szarvasbikát, mely agancsával hosszú ideig a világrekordot tartotta. Megközelítés: az M6-os úton Pécs irányába, Szekszárdon áthaladva tovább az 56-os úton ahol tábla jelzi a szálkai elágazást.  


5. Deseda tó | Kaposvár
Az ország leghosszabb mesterséges tava, pompás strand a hétvégi hobbikertek ölelésében. Kiépített úton körbe lehet kerekezni. Északi részén parkolók, játszótér és tanösvények találhatók. Nagy kedvence a helyieknek, akik szívesen járnak ki a partra sütögetni, horgászni és fürdeni is.6.Sóstó | Nyíregyháza
Minden egy helyen: élmény-, park- és tófürdő. Tiszta erdei levegő, jótékony gyógyforrás, fürdőzésre és csónakázásra csábító selymes vizű tó. Élményfürdő, parkfürdő és tófürdő – egy helyen, a nyíregyházi Sóstó területén

A tavat és a fürdőhelyet már Mátyás király korában is számon tartották, mert gyógyította a görvénykórt, a csúzt és a köszvényt. A tó átlagos mélysége 1,5 méter, de sehol se mélyebb, mint 2,4 méter. 50 fokos termálvize a hajdani Pannon-tenger 800 méteres rétegsoraiból buzog fel.

A város asszonyai 1794-ben kaptak engedélyt arra, hogy Sóstón ruhát mossanak, három évtizeddel később pedig már megépült az első, négy káddal működő fürdőház is. A gyógyvíz s az erdő vonzerejének mintegy bizonyítékaként az 1866-ban megépült alpesi stílusú Svájci-Lak, a kor hangulatát a mai napig őrző panzió. Falai között megfordult Blaha Lujza, Krúdy, Karinthy Frigyes is...

A Sóstói-tó északi része a csónakázótó, a déli a strandfürdő. Ennek partjára selymes tiszai fövenyt terítettek. A parkosított területen termálmedence is van. Amikor már a szikes vizű tó nem elégítette ki a lakosság igényeit, felfedezték, hogy a föld alatt hévíz rejlik. A Parkfürdő medencéit ma már egy 49-50 Celsius-fokos, jódos-brómos vizű kút táplálja. Mozgásszervi-, nőgyógyászati betegségeket gyógyít. A látogatókat hét különböző medence várja,  lehetőség van nudista napfürdőzésre is. 

Az Aquarius Élményfürdő a Parkfürdő területén belül fedett, egész évben üzemelő fürdő. Beltéri és kültéri termálvizes medencékkel, egyedi élményelemekkel: hullámmedencével, vízfüggönnyel, barlangos vadvízi sodrófolyosóval, óriáscsúszdákkal és gyermekmedencékkel.

7.Dorgói-tó avagy Bortó | Mezőzombor
A Tokaj-Hegyalja kicsi, de gondozott, fürdésre is alkalmas tava, Mezőzombor és Bodrogkeresztúr között, a Dorgó-völgyben. A helyi lakosok Bortónak is nevezik, mert hajdan a vizét a szőlők öntözésére használták. A mesterséges tó ma üdülőterület, szép füves strandja, tisztességes kempingje sokakat vonz napsütéses időben. A tó egyik felét a horgászok birtokolják. A strandolók esténként a közeli pincékben finom borokkal olthatják szomjukat.Tipp:
Élő kincseket rejt Hévíz gyógytava
Szeretnél éjszaka fürdőzni? Igalban most megteheted!
Hol és mennyiért fürdőzhet Magyarországon egy 4 fős család?

Tetszett összeállításunk?
Oszd meg barátaiddal is és csatlakozz Facebook-oldalunkhoz, vagy látogass el weboldalunkra, ahol hétről hétre újdonságokkal, nyereményjátékokkal várunk!! :)

Forrás: gyogyvizek.hu, top7hungary.com

A cikkhez kapcsolódó ajánlás

 Hotel Karos Spa - Zalakaros
Már 20.500 Ft / fő / éjtől
Hirdetés


Minden jog fenntartva - Magyar Gyógyvizek és Szálláshelyek Kft.
2014 - 2015 | http://www.gyogyvizek.hu/