Gyógyfürdőbe vagy termálfürdőbe menjünk?

Közzétéve: 2014 június 26.

Gyógyfürdőbe vagy termálfürdőbe menjünk? - Gyógyvizek.hu

A címben szereplő dilemma kapcsán sokakban felvetődhet: nem ugyanaz a kettő? Bár elég nagy a két fogalom közös halmaza, de nem.

A termálvíz meleg vizet jelent. Az országonként eltérő, hogy milyen meleget, Magyarországon a 30 Celsius fok felettieket. A gyógyvíz elnevezéssel pedig azokat a vizeket illetik, amelyeknek a gyógyhatását orvosi vizsgálatokkal igazolták. Ez azt jelenti, hogy akár egy 30 fok alatti víznek is lehet gyógyhatása.

Nagyon sok fürdőben párhuzamosan működnek a gyógyvízzel és a termálvízzel feltöltött medencék, amelyeket két különböző kútból látnak el vízzel. Tipikusan a “sűrűbb”, magasabb ásványianyag-tartalmú vizeket szokták gyógyvízzé minősíttetni. Fontos tudni, hogy a gyógyvizes medencékbe 14 év alattiak nem mehetnek be, azaz ezekből teljes joggal zavarja ki a fürdőmester a kicsiket. Ez alól kivételt csak az jelent, ha orvosi rendelvényre veszi igénybe egy kisgyerek a gyógyvizes kúrát.

A címben feltett kérdésre válaszolva tehát azt fontos tisztázni, hogy milyen céllal keressük fel a fürdőhelyet. Amennyiben az egyszerű fürdőzésen túl szeretnénk kihasználni a víz gyógyhatását, akkor érdemes olyan létesítményt felkeresni, amelynek vizét vizsgálták ilyen szempontból. A teljesség igénye nélkül: a szentgotthárdi fürdőben például termálvizet használnak, de nem gyógyvizet. Ugyanez a helyzet Budapesten a Pünkösdfürdői Stranddal, illetve a Gödi Termálfürdővel is. Termál és gyógyvizes medencéket egyaránt találhatunk Harkányban, Makón a HagymatikumbanSárváron és Zalakaroson, és még folytathatnánk a sort, hiszen a legtöbb meleg vizű fürdő egyszerre gyógy- és termálfürdő is egyben.
Ha tetszett összeállításunk, oszd meg barátaiddal is és csatlakozz Facebook-oldalunkhoz vagy látogass el weboldalunkra. :)

Forrás:termalfurdo.caffeblog.hu

A cikkhez kapcsolódó ajánlás

Hirdetés


Minden jog fenntartva - Magyar Gyógyvizek és Szálláshelyek Kft.
2014 - 2015 | http://www.gyogyvizek.hu/