Budapest tíz szemet gyönyörködtető épülete

Közzétéve: 2015 május 3.
Címkék: budapest, fürdő, opera, széchenyi-fürdő, top10, zsinagóga

Budapest tíz szemet gyönyörködtető épülete - Gyógyvizek.hu

Egy város igazi arca és történelme leginkább az épületei által tud feltárulkozni. Budapest számos szépséges és nagy múltú egyedi stílusú hangulatos épülettel ejti bűvöletbe az ide látogatókat.

Európa legrégebbi imaháza a Dohány utcai zsinagóga. Két kecsesen ívelő kupolás torony emelkedik a lenyűgöző épület fölé, amely első látásra magával ragadja a nézelődők tekintetét. Igazi színkavalkád várja az ide belépőket, a színpompás nyerstégla finom eleganciájának és az egyedi öntöttvas szerkezet karakteres erejének harmonikus ötvözete adja az épület egyedi, keleties stílusát. A díszes főoltár és a frigyládát ékesítő kupola központi szerepének és pompás kivitelezésének köszönhetően igazi égkövei a zsinagógának. Az impozáns épület szemet gyönyörködtető kuriózumként ékesíti Budapest belvárosát.


A Magyar Állami Operaház nem csak a komolyzene rajongóinak nyújt frenetikus élményt. A csodaszép épület már önmagában megér egy sétát az Andrássy úton. Az Operaházat körül ölelő beszédes falak és szoborcsoportok többek közt mitológiai és filozófiai témákat feldolgozó, a zene dicsőségéről szóló történeteket mesélnek el. A monumentális épület legmegdöbbentőbb méreteivel a színpad mögé bepillantva találkozhatunk, ott ugyanis akár több tágas ház is elférne. A rangos zenei eseményeknek helyet adó épület igazi előkelő pompáját a nemes márványok és az arany, valamint barna- okker színű díszlet adja.


A Széchenyi fürdő Európa legnagyobb fürdőkomplexumaként nem csak szolgáltatásokban gazdag, hanem építészeti szempontból is jelentős. Az impozáns, grandiózus épület belső terei egyedülálló vizi világba kalauzolják a vendégeket, ami nem csak a tömérdek medencének köszönhető, hanem az egyedi vizi élővilágot, halakat, sellőket és mitologikus szörnyeket ábrázoló díszletnek is. A csodálatos fürdőpalota minden szegletében isteneket, fürdőjeleneteket, és állatövi csillagképek ábrázoló festményekkel és szobrokkal találkozunk. A különleges historizáló, eklektikus stílusú fürdő páratlan művészeti élményt is nyújt a feltöltő kikapcsolódás mellett.


A szecessziós építészet remekműve a Gresham palota eredetileg egy angol biztosítótársaság székhelye volt, ma pedig az ország legszínvonalasabb szállodája működik benne. A mozaikos üvegablakok, az aprólékosan kidolgozott díszes homlokzat és a karakteres tetőszerkezet adja meg az épület egyediségét. A tündöklő Zsolnay kerámia díszítések és a míves kovácsolt vas elemek a belső tereket attraktív enteriőrökké varázsolják. A szabadon látogatható üvegkupolával fedett passzázs színes csempéit és a velencei mozaikokat mindenképp érdemes megnéznie az ide látogatóknak.


A magyar népművészeti elemek, a francia reneszánsz építészet és a keleti kultúrák művészeti stílusai köszönnek vissza az Iparművészeti Múzeum páratlan épületében. A kerámiát egyedi módon, a homlokzat díszítésére használták fel, a színes üvegek és a pompás rózsaablak pedig szintén egyedi hangulatot biztosít. A vörös téglával fedett előcsarnok az egyik legszebb része a múzeumnak, a sárga korlátok és a mennyezeti burkolat barlangszerű hatást kelt itt. A múzeum egyedülálló és ritka iparművészeti darabjai, valamint az önmagában is lélegzetelállító épület a Dózsa György úton tekinthető meg.


Európában az elsők között jött létre Budapesten a vakok oktatását célzó intézet, a Vakok iskolája amely azon kívül, hogy nemes célt szolgál, igazi látványosságnak is számít. A tégla, mint dekorációs elem, igazán látványos külsőt varázsol az épületnek, ahogy a különleges hullámos vonalat követő homlokzat is egyedülálló. A gazdag ornamentikájú ólombetétes üvegablakok a templomok hatalmas ablakainak hatását keltik, ezzel is növelve az épület méltóságát. A gyönyörű kovácsolt vassal körbe vett épületet az Ajtósi Dürer soron találjuk meg.


A Budapesti Zeneakadémia épületét művészeti szempontból nyugodtan említhetjük egy lapon a barcelonai Katalán Zene Palotájával, azonban a mi Zeneakadémiánk sajátos stílusmixtúraként, egyben hagyománytisztelő és újító szándékú épületként mégis egyedi és utánozhatatlan. A szecesszió egyértelmű stílusbontó hatása ugyanúgy megfigyelhető az épületcsodán, mint az antik és reneszánsz előképek vagy az asszír és egyiptomi építészetből kölcsönzött elemek. A hatalmas színpad és nézőtér arany borítású falai igazi előkelő hangulatot teremtenek itt.


A mór és gót stílust ötvöző eklektikus lakó- és irodaházat, a Brudern házat, a nüansznyi pontossággal kidolgozott kupoláinak domborulatai teszik egyedivé. A trapéz alakú telekre épült ház különlegessége többek közt az, hogy a Ferenciek tere felé néző oldal sarkát levágva alakították ki az épület főbejáratát. A földszinti részt képezi a főváros egyetlen megmaradt 20. század eleji bevásárló udvara, a Párizsi udvar. A domborműves oszlopok, a színes üvegberakásos boltíves tetőszerkezet és a szabályos, mégis változatos muntázatú falak autentikussá varázsolják a színes udvart.


A magyar építészet ezer éves történetét kelti életre a Városligetben található Vajdahunyad vára. A román, gótika, reneszánsz és barokk stílust bemutató műemlékkomplexum egyik leghíresebb darabja a romániai Vajdahunyad várat imitáló homlokzati rész. A várhoz tartozó kerengő romantikus hangulatával bűvöli el a látogatóit. A dombornyomott oszlopok tömkelegét zöld indák fonják körül, ami a vadregényes ódon épületek hatását kelti, a kőszobrok karakteres vonásai pedig a középkor rejtélyes világába repítik az embert.


Talán nem is gondolnánk, hogy a várak, kastélyok és múzeumok mellett az olyan tudományt szolgáló épületek, mint a Stefánia úton található Geológiai Intézet, is bővelkedhetnek lenyűgöző látnivalókban. A királykék Zsolnay kerámiával díszített tetőszerkezet az épület legkáprázatosabb vonása. Az intézet középpontját képező csúcsos kupola és az azt ékesítő Föld gömb motívum a földtan tudományát szimbolizálva utal az épületben folyó munkára. A kecses ívekben hajló belső terek falai és a változatos színekben pompázó apró díszítő elemei a szecesszió jellemvonásait tükrözik.Tipp: Izgalmas és érdekes cikkeket keresel? A Gyogyvizek.hu oldalán megtalálod!


Tetszett összeállításunk? Oszd meg barátaiddal is és csatlakozz Facebook-oldalunkhoz, vagy látogass el weboldalunkra, ahol hétről hétre újdonságokkal, nyereményjátékokkal várunk!!

Forrás: L.Réka / gyogyvizek.hu 


A cikkhez kapcsolódó ajánlás

 Jagello Hotel - Budapest
Már 10.100 Ft / fő / éjtől
 City Hotel Unio - Budapest
Már 4.000 Ft / fő / éjtől
 Budai Hotel - Budapest
Már 3.675 Ft / fő / éjtől
 Hotel President - Budapest
Már 30.000 Ft / fő / éjtől
 Császár Hotel - Budapest
Már 4.499 Ft / fő / éjtől
Hirdetés


Minden jog fenntartva - Magyar Gyógyvizek és Szálláshelyek Kft.
2014 - 2015 | http://www.gyogyvizek.hu/