A szabadba készülsz? Figyelem 10 dolog, hogy távol tartsuk a kullancsokat.

Közzétéve: 2014 július 17.
Címkék: egészségügy, kirándulás, kullancs, természet

A szabadba készülsz? Figyelem 10 dolog, hogy távol tartsuk a kullancsokat. - Gyógyvizek.hu

A nyár a strandolások, kirándulások, kertészkedés, és nagy sétálások időszaka. A napunk nagyrészét a szabadban töltjük, sokat időzünk a kertben, sétálunk a parkban. Ilyenkor nagy százalékban megnő annak esélye, hogy kullancsot szedjünk fel. Nem árt egy-két intézkedést megtennünk annak érdekében, hogy elkerüljük őket.

Az Egyesült Államokban évente több mint 300 ezer kullancscsípés okozta Lyme-kóros esetet jegyeznek, de már Magyarországon is egyre több esetet diagnosztizálnak, és egyre gyakrabban hallani róla.

Fontos, hogy odafigyeljünk a megelőzésre, de ha mégis megtörtént a baj, akkorszakszerűen és hamar távolítsuk el a kis vérszívót.

1. A szabadon hagyott felületekre, kézre, lábra, nyakra..stb, használjunk kullancs- és rovarirtó szereket. A leggyakrabban használt rovarirtó DEET hatóanyagot tartalmaz. Toxikus hatása nincsen, bár felszívódik a bőrön keresztül, de vizelettel teljes mértékben távozik. A permethrin tartalmú kullancsriasztók szintén hatékonyak, permetezzük zokninkra és ruhánkra is, hogy távol tartsuk a kullancsokat.

2. A kullancsok felszedésének nem kizárólagos helyszíne a kirándulás. Otthon a kertben is gyakran rejtőzködhetnek, ezért gyerekeinket gyakran vizsgáljuk át. Esténként a test teljes felületét pásztázzuk át, alaposan, ne hagyjunk ki egyetlen területet sem. A kullancs a puhább bőrfelületeket, hajlatokat kedveli leginkább.

3. A kullancsok teste napos helyen hamar kiszárad, ezért nem tudnak sokáig életben maradni. Jobban kedvelik a nedvesebb, árnyékosabb helyet. Ha nem akarunk kullanccsal találkozni, tartózkodjunk inkább napon.

4. Egy kis kertrendezéssel tehetünk annak érdekében, hogy kullancsmentessé tegyük az udvarunkat. Az elhagyatott fűrakásokat, lomokat, gallyakat égessük fel, vagy forgassuk át naposabb területre, hogy a kullancsokat elűzzük. Építsünk gátat száraz faaprítékból, a kullancsok ezt nem fogják átlépni, hiszen félnek a kiszáradástól.

5. Ellenőrizzük az állatainkat, hiszen a fűvel érintkezve sokkal gyakrabban szednek fel kullancsot, mint az emberek. Részesítsük őket is szakszerű eltávolításban és kezelésben.

6. Öltözzünk fel megfelelően. Bár a nagy melegben biztosan nem vágyunk arra, hogy nagyon felöltözzünk, de az egyik legmegfelelőbb óvintézkedés az lehet, ha a nadrágunk szárát betűrjük a zokniba. Nem szép, de egy nagyon hasznos megoldás.

7. Viseljünk világos színű és hosszú ujjú pólót. A világosabb ruhákon sokkal hamarabb észrevesszük, ha ránk mászott egy kullancs. Így le tudjuk rázni, mielőtt a bőrünkbe furakodna.

8. A ruháinkat mossuk magas hőmérsékleten, és szárítsuk maximális hőfokon, hiszen a kullancsok nagyrésze a mosást is képesek túlélni.

9. Ha tehetjük szabadtéri és kerti tevékenységeink után zuhanyozzunk le, miközben alaposan át tudjuk vizsgálni egész testünket. A kullancsoknál gyakran órákig is eltart, míg esetlegesen Lyme-kórral fertőzik meg a szervezetet. Minél hamarabb eltávolítjuk, annál jobb.

10. A kullancsot távolítsuk el csipesszel vagy forduljunk szakemberhez. Fontos, hogy ha két héten belül bármilyen bőrpírt észlelünk a megcsípett felületen vagy influenzaszerű tüneteink vannak, keressünk fel egy orvost.

+1. Kirándulások alkalmával, strnadok, tópartok látogatásakor, ha magas fák vesznek minket körül, használjunk horgász kalapot, lehetőleg nagy karimájút. Ez nem csak a kullancsok ellen véd, de az erős napsütéstől is.

Tetszett összeállításunk? Oszd meg barátaiddal is és csatlakozz Facebook-oldalunkhoz, vagy látogass el weboldalunkra, ahol hétről hétre újdonságokkal, nyereményjátékokkal várunk!! :)

Tipp:

Forrás: Twice.hu / gyogyvizek.hu

A cikkhez kapcsolódó ajánlás

 Aqua Hotel Termál - Mosonmagyaróvár
Már 6.300 Ft / fő / éjtől
Hirdetés


Minden jog fenntartva - Magyar Gyógyvizek és Szálláshelyek Kft.
2014 - 2015 | http://www.gyogyvizek.hu/