440 éves eredeti állapotát megőrizve, hamisíthatatlan török fürdőkultúrájával hódít az Irgalmasok Veli bej fürdője

Közzétéve: 2015 április 5.
Címkék: budapest, fürdő, gyógyfürdő, törökfürdő

440 éves eredeti állapotát megőrizve, hamisíthatatlan török fürdőkultúrájával hódít az Irgalmasok Veli bej fürdője - Gyógyvizek.hu

A 440 éves kincsnek számító épületelemek egy részét eredeti állapotukban őrizték meg, így itt valóban rituáléként élvezhetjük a törökök által szakrális jelentőséggel felruházott fürdőzést. Az üveglappal lefedett korabeli mészkőpadló és a mázas belsővel készült vízvezeték, valamint a különleges, pompás oszmán török verset megörökítő vörösmárvány tábla, egyedi díszletként reprezentálja a hagyományos török építkezés jellegzetességeit.

Az Irgalmasok Veli bej fürdőjének elbűvölő kupolái alatt a tizenkét oszlop által körül ölelt lenyűgöző látványt nyújtó nyolcszög alakú medence, és a köré épült négy különböző hőmérsékletű kis medence, Seherezádé 1001 éjszakán át tartó meséinek világába, a test és lélek misztikus feltöltődésének birodalmába kalauzolja látogatóit.

 

Bár a százötven évig tartó ottomán uralom fájó pontja a magyar történelemnek, mégis a törököknek köszönhetjük azt a csodálatos fürdőkultúrát, amely számos fővárosi fürdőnkben visszaköszön. Az egyik ilyen páratlan szépségű létesítmény a Szokoli Musztafa által alapított Irgalmasok Veli bej fürdő.

A forró vizes mocsárra épített fürdő a feltörő hévíznek köszönhetően az ilidzse, vagyis az ásványvizes fürdőkategóriába tartozik, amely igazi unikumnak számít, hiszen csupán néhány budapesti és egy egri ilyen típusú termálvizes törökfürdő maradt fenn az egész országban. Világszerte is sokkal gyakoribb a tradicionális hamam fürdő, ahol a víz felmelegítés által válik kellemes hőmérsékletűvé. Egyedi sajátossága az Irgalmasok fürdőjének, hogy az itt feltörő gyógyvíz gyors átfolyásának köszönhetően naponta négy alkalommal kicserélődik, így biztosak lehetünk benne, hogy mindig friss vízben fürdőzünk.

Az Irgalmasok fürdőjének egyik különlegessége a boltívek által körbefont központi szerepet betöltő impozáns feszített víztükrű gyógymedence, amely Közép- Európa legnagyobb fennmaradt törökfürdő- medencéje is egyben. A hévíz gyógyító erejét a további terápiás medencékben is megtapasztalhatjuk, amelyek gyógyírként szolgálnak reumatikus betegségekre, illetve támogatják a műtétek utáni rehabilitációt is. A vérkeringést élénkítő Kneip- sétáló pedig egyedülálló talpmasszázst nyújt a leginkább igénybe vett testrészünknek. A gyógyuláson kívül a modern wellness szolgáltatások nyújtotta kikapcsolódást is választhatjuk a nagy múltú fürdőben. Élvezzük a finn- és infraszauna méregtelenítő és ellazító stresszoldását vagy a gőzkabin fátyolos, kellemes hangulatú rejtekének melegségét!

A fürdő a Budai Irgalmasrendi Kórház területén található, így aki ellátogat a Margit híd budai hídfőjéhez közeli épületbe, igazi, komplex ellátásban részesül a kórház és a fürdő együttműködésének köszönhetően. A Betegápoló Irgalmasrend a beteg, fogyatékos és a társadalom peremére szorult emberek gyógyításának és ápolásának misszióját tűzte ki célul, ennek nevében a kórház és a fürdő is ezt a nemes tradíciót folytatja.

Az Irgalmasok Veli bej fürdője az ősi török hagyományt egyszerre megtartva és megújítva hangulatvilágával a keleti kultúra fenséges kényemét, szolgáltatásaival pedig a nyugati világ wellness- élményét nyújtja.


Tipp: Izgalmas és érdekes cikkeket keresel? A Gyogyvizek.hu oldalán megtalálod!

Tetszett összeállításunk? Oszd meg barátaiddal is és csatlakozz Facebook-oldalunkhoz, vagy látogass el weboldalunkra, ahol hétről hétre újdonságokkal, nyereményjátékokkal várunk!!

Forrás: L.Réka / gyogyvizek.hu


A cikkhez kapcsolódó ajánlás

 Hotel Bobbio - Budapest
Már 5.000 Ft / fő / éjtől
 Karin Hotel - Budapest
Már 6.300 Ft / fő / éjtől
 Budai Hotel - Budapest
Már 3.675 Ft / fő / éjtől
 Császár Hotel - Budapest
Már 4.499 Ft / fő / éjtől
Hirdetés


Minden jog fenntartva - Magyar Gyógyvizek és Szálláshelyek Kft.
2014 - 2015 | http://www.gyogyvizek.hu/