10 rejtélyes kastély Magyarországon!

Közzétéve: 2014 szeptember 3.
Címkék: kastély, látnivaló, rejtély

10 rejtélyes kastély Magyarországon! - Gyógyvizek.hu

Ezen a héten is bebarangoltuk Magyarországot, a legszebb kastélyokat keresve. Gyönyörű helyeken jártunk! Találkoztunk barokk stílusú nyaralóval, egyszerű juh istállónak szánt építészeti remekművel, titkos kincsekkel és olyan kastéllyal is, amit a közhiedelem szerint gróf Zichy István 1822-ben, nyolc hónap alatt építtetett Ferenc császár nyári látogatásának tiszteletére.

1. A Sacelláry-kastély a Törley-kastély mellett, Budapest XXII. kerületében található szecessziós kastély. A Bizáncból származó Sacelláry család 1875-ben jelent meg Budafokon (Promontor), mint vásárló. A kastélyt a 19. század végén építtette Sacelláry György, leánya, Irén (*1855) részére, aki 1885-ben Törley József felesége lett. Az 1879. évi összeírásból tudjuk, hogy a Sacelláry féle házban a kerületi körorvos dr. Nagy János lakott. Az 1920-as évektől az 1980-as évekig szanatóriumként működött, rövid ideig iskolaként szolgált (Közép-Európai Egyetem Rt.), 2002-től magánkézben. Az épület és a kert alkalmanként rendezvények helyszíneként működik.


2. Vörös-kastély - Kunbaracs
A falutól északnyugatra, egy majorban áll a közkeletű nevén "vörös kastélynak" nevezett épület. A kastély neve egykori vörös cseréptetejére utal. Legrégebbi része, a földszinti boltozatos terem, az 1780-as években épülhetett marha vagy juh istállónak. A majorság kezdetben a Teleki család, később a Zeyk család tulajdonában volt. Az 1870-es években alakították a gazdasági épületet kastéllyá emeletráépítéssel és új épületszárnyak kialakításával. A XX. Században folyamatosan cserélődtek az épület gazdái, így az 1990-es évekre olyannyira leromlott az épület állaga, hogy csak a tető nélküli üres falak álltak a szintén teljesen elpusztult kastélykertben. Felújítása az utolsó pillanatban kezdődött el, és 2000 végére be is fejeződött. A tervek szerint idegenforgalmi centrumot, konferenciaközpontot alakítanak majd ki a kastélyban. Az épület kiváló példája annak, hogyan lehet egy összeomlás határán álló műemléket megmenteni.


3. Zichy–Hadik-kastély, Seregélyes
A legenda szerint egy alkalommal Ferenc császár szólt Gróf Zichy Ferenchez, a monarchia pénzügyminiszteréhez: „A jövő esztendei hadgyakorlatok Fejér megyében lesznek, hallom, ott Önnek szép kastélya van, ott fogok megszállni.”

Seregélyes települését 1650-ben adományozta II. Ferdinánd Zichy Istvánnak, így valóban voltak Zichyéknek birtokai, viszont kastély nem állt ott. A gróf rögtön futárt menesztett azzal a paranccsal, hogy haladék nélkül fogjanak hozzá a kastély megépítéséhez, és nyolc hónap alatt, 1822-ben elkészült a kastély. Hogy valóban így történt-e, nem lehet tudni, de a kastélyban a mai napig megvan a császári hálószoba.

Az U alakú épület középső szárnya emeletes, a hátsó szárnyak földszintesek. A főhomlokzatának közepén négyoszlopos portikusz áll, a timpanonban a grófi család címere látható. A kastélybelső kialakításánál is a római korból választottak témákat. A kastély a második világháborúban súlyosan megsérült, és csak az 1980-as években kezdődött meg a helyreállítása. A kastélyban jelenleg kastélyszálló üzemel. A parkja is egyre szebb évről évre.


4. Püspöki kastély (Mecseknádasd)
A Püspöki-kastély vagy Barokk kastély Mecseknádasdon, Baranya megyében található. Klimó György pécsi püspök 1751 és 1753 között építtette fel - a délre néző domboldalon - a barokk stílusú nyaralót. Az épületet később iskolaként, illetve könyvtárként hasznosították. A 20. században oktatási intézményként használták az épületet. Az új iskola megépítése óta üresen áll, majd visszakerült egyházi tulajdonba. A kastélyt - Klimó György utóda, Scitovszky János pécsi püspök meghívására - a világhírű komponista, Liszt Ferenc is felkereste. Útban Pécs felé 1846. október 24-én itt szállt meg a művész, és itt komponálta a Pécsi Dalárda számára első magyar férfikari művét. Garay János Patakcsa című költeményére. Varga Imre, Liszt Ferenc-mellszobra és a kastélyban Gebauer Ernő falfestménye őrzi e látogatás emlékét. A kastélyhoz arborétum is tartozott, melynek pusztulása a Pécs-Budapest közti út megépítésével kezdődött. A út kettészelte a gyönyörű kertet. A kastély kerítéssel lezárt, rossz állapotban van, ablakait betörték. A kastély falán emléktábla található a következő szöveggel:

„ E házban éjszakázott Liszt Ferenc a világhírű magyar zeneköltő Szekszárdról Pécsre utaztában 1846 október 24-én. Ekkor írta férfikarénekét Garay Jánosnak "A pataknál" című versére. Ez volt első szerzeménye magyar szövegre. 1870. szeptember 24-én ide újból visszatért."


5. Ágoston - Madách kastély - Balatonboglár
Az 1900-as évek elején Ágoston József által építtetett kastély később a Madách család, majd a Bogát család tulajdonába került. 1930-tól Gaál Franciska színésznő tulajdona. Államosítás után a Balatonboglári Állami Gazdaság tulajdonába, s kezelésébe kerül. A kastélyban bormúzeumot és termék bemutató helyet hoztak létre. A rendszerváltozás után is a BB. Rt-hez tartozott, de jelenleg már magántulajdon!


Kép forrása: Kastélyok.hu

6. Almásy kastély - Kétpó
A történet kezdete a XIX. századi dualista Magyarország virágzó korára nyúlik vissza. A Budától, Egertől és Erdély nyugati határától egyforma távolságra fekvő kastélyt a hajdani Pusztapó mellett földbirtokos Almásy gróf emeltette lányának hozományként. A kastély szépségét koncertterem, termálvizes fürdőmedence és a modern kor vívmányaként kisvasút ékesítette. Hihetetlen történetek egész sorát hallani még ma is elásott kincsekről, menedéket nyújtó alagutakról. Századunk zivataros esztendeiben a kastély több alkalommal is gazdát cserélt, s a nem megfelelő hasznosítás miatt majdnem végzetes pusztulás éri. Úgy volt ez már akkor is. Szinte semmi nem változott.


7. Amadé Bajzáth Pappenheim-kastély - Iszkaszentgyörgy
A kastély legrégebbi részét 1735-ben építtette Amadé Antal, a keleti mellékszárnyat és a kaput pedig Amadé Tádé építtette 1764-ben. A központi épület alapja valószínűleg egy 18. századi kastély lehetett. 1800-ban a kastély a Bajzáth József veszprémi püspök tulajdonába került. A kastély felújítása 1985-ben kezdődött, restaurálták falfestményeit is.1995-ben a KVI tulajdonába került, jelenleg az épület hasznosításra vár. A neobarokk épületrészben működik mai napig is az általános iskola. 1994-ben itt forgatták a Megint tanú című film egyik - 'libacombos' - jelenetét.


8. Andrássy Kastély - Tiszadob
A romantikus stílusú tiszadobi Andrássy-kastély a szájhagyomány szerint a kastély Erzsébet magyar királyné tiszteletére, a francia Loire folyó mentén épült középkori lovagi várkastélyok mintájára készült. A kastélyt id. Andrássy Gyula, az Osztrák-Magyar Monarchia első külügyminisztere építtette, valószínűleg Alpár Ignác tervei alapján 1880-1885 között. A kastély mögötti angolkertet is ő létesítette, amit máig szépen gondoznak. A soktornyos épület neogótikus-romantikus stílusjegyeket hordoz. A kastély a Tisza partjához közel, magaslaton épült, így kiemelkedik a Tisza árterének lapályából. A parkot kelet felől maga a folyó határolja. A kor ízlésének megfelelően az épület homlokzata előtt külön előparkot létesítettek, nyírt bukszusokkal, tiszafákkal, közepében Fadrusz János szép szobrával (Leányszöktetés).Távolban a kertrész fölött eltekintve a tokaji Nagykopasz vulkáni kúpja zárja a látványt. A park a tájba illeszkedik. A kastély környékét egykor rózsalugasok és díszcserjék is ékesítették. A kastélytól távolodó kertrészeket a Tisza egykori ártéri erdejének ritkításával hozták létre úgy, hogy annak szépségét fokozzák. Itt található védett ártéren az ókenézi műemlékkastély is. A park területe a második világháború után csökkent, jelenleg 15 katasztrális hold. A kastélyból gyermekotthont alakítottak ki. A kastély neves újkori képzőművészeti alkotása Péli Tamás roma festő 9-szer 4,5 méteres pannója.


9. Babó Kastély - Mezőkovácsháza
A Babó egy Nyitra megyei család, birtokadományt 1652-ben kapott Vágvecsére. Az 1754/55 évi országos nemesi összeíráskor Nyitra megyében találjuk Ferenczet és Istvánt. A család utóbb Arad megyében is kihirdette nemességét. Babó Lajos (1854-1920) volt országgyűlési képviselő, atyja Babó Imre szolgabíró volt. A jog elvesztése után Arad táblabíróság aljegyzője, majd a kovácsházi járás főszolgabírója lett. A II. világháború után a helyi MGTSZ tulajdonába került a major. A '70-es évek idején lovasmajorként működött, több mint 100 lóval. A '80-as években az MGTSZ felszámolta a teljes lóállományt, így major üresen állt, mintegy 10 évig, mely idő alatt jelentősen lepusztult. A 2000. évben Oláh Tibor és családja vásárolta fel a komplexumot, majd megindult fokozatos restauráció, hogy a Babó Major újra visszakapja régi szépségét. A felújítás keretei között került sor a több, mint 100 éves kastély épületének teljes helyreállítására is. Két teljes év alatt sikerült visszaállítani a patinás épület régi fényét, amely azóta panzióként szolgálja az ide látogatók kényelmét.


10. Báthori Várkastély - Nyírbátor
Írásos emlékekben először 1433-ban említik Báthori nemesi telkeit, mégpedig a Krisztus teste nevű kápolna közelében, vagyis pontosan azon a környéken, ahol később az ásatások feltárták az 1500 körül újjáépített várkastély maradványait. Az Országos Műemlékvédelmi Hivatal 1985-ben műemlékké nyilvánította az épületet, így a rendkívül rossz műszaki állapotban lévő északi palota az ország egyik legjelentősebb késő-gótikus emléke lett. A Báthori Várkastélyt 2006-ban újjáépítették ennek köszönhetően ma már látogatható, hiszen ez a korabeli kastély egyetlen olyan részlet, ami felmenő falaiban középkori maradványokat őriz.


Tipp: Izgalmas és érdekes cikkeket keresel? A Gyogyvizek.hu oldalán megtalálod!

Tetszett összeállításunk? Oszd meg barátaiddal is és csatlakozz Facebook-oldalunkhoz, vagy látogass el weboldalunkra, ahol hétről hétre újdonságokkal, nyereményjátékokkal várunk!! :)

Forrás: Wikipédia / A kastélyok weboldala / Gyogyvizek.hu

A cikkhez kapcsolódó ajánlás

Hirdetés


Minden jog fenntartva - Magyar Gyógyvizek és Szálláshelyek Kft.
2014 - 2015 | http://www.gyogyvizek.hu/