10 kiválló könyv a nyaraláshoz

Közzétéve: 2014 július 4.
Címkék: könyv, kultúra, top10, utazás

10 kiválló könyv a nyaraláshoz - Gyógyvizek.hu

Nyaraláskor könnyebben rávesszük magunkat az olvasásra, talán nem csak azért, mert a strandon nincs wifi. Valahogy a napolaj és a strandpapucs mellett hozzátartozik a part menti csendélethez egy könyv is. Tíz új, vagy régi, vagy izgalmas, vagy elgondolkodtató, vagy mókás, vagy könnyen emészthető olvasmányt ajánlunk.1. Sofi Oksanen: Baby Jane

„Néha arra riadtam, hogy az alhasam ugyanúgy dobog, ahogy a szívem. Arra ébredtem, hogy olyan idők után sóvárgok, amikor a lábam köze a szívemmé változott” – a lány Kormi után vágyakozik. Kormi pedig egy másik lány, méghozzá a legmenőbb leszbikus a városban. Hatalmas szerelem volt az övék, de a lány mégis egy férfi mellett kötött ki, aztán meg a börtönben. Pedig semmi köze nem volt Kormi halálához. Vagy mégis?

Sofi Oksanen a budapesti könyvhét idei díszvendége volt, de a Sztálin tehenei című sikerkönyve mellett jelenleg csak a Baby Jane kapható a magyar könyvesboltokban. Érdemes megvenni, mert tökéletes olvasmány strandra, még úgy is, hogy tabutémákat feszeget. Terítékre kerül a leszbikus szerelem mellett a használt bugyi fétis, továbbá természetrajzot kapunk a pánikbetegekről is. A Pride okán is érdemes elolvasni, és kicsit tágítani a tudatot.

2. Florian Illies: 1913 - Az évszázad nyara
Száz éve robbant ki az első világháború – tele vannak a lapok visszaemlékezésekkel, történelmi cikkekkel. A Die Zeit újságírója e végzetes év előtti esztendőbe kalauzolja az olvasókat. Az 1913 tulajdonképpen egy kronologikusan felépített történelmi bulvár-gyűjtemény, amely a kor valós szereplőiről – többek közt Kafka, Duchamp, Kokoschka, Freud, Thomas Mann vagy éppen az ifjú Hitler és Sztálin – ír le érdekes, izgalmas, sokszor a magánéletükre fókuszáló sztorikat. A legtöbb kis – néha pár soros, néha kétoldalas – történetet dokumentumok is alátámasztják, de olykor a szerző fantáziája is meglódul, ahogy az már a bulvárban szokás. Az emberek élik mindennapjaikat, a művészet kiteljesedőben és átalakulóban, miközben valahol a háttérben már készül a katasztrófa. De erről a világ nem vesz tudomást. És a humoros, elegáns, okos anekdoták olvasása során mi sem.

3. Berményi Géza: Vadnai Bébi
Egyrészt olyan az új Bereményi-regény, mintha a Cseh Tamás-dalokat vetítette volna hosszú prózává. A hetvenes évek budapesti reménytelen állandóságát láthatjuk viszont, amikor minden nap maga az örökkévalóság, amikor mindig esik a szürke eső, ahol soha nem történik semmi és soha nem is lesz vége. Másrészt, miután a főszereplő kezdő íróban és örök lázadó barátjában felmerül, hogy esetleg testvérek, elkezdnek nyomozni a múltjuk után – s így visszamegyünk a 40-es évek Budapestjére, ahol a háború árnyékában aranyifjak rajongják körül a lenyűgöző szépségű, de öntörvényű Vadnai Bébit. A kötetben az emberi viselkedést tanulmányozhatjuk háborús körülmények között – és a puha diktatúra éveiben. Tanulságos.


4. Dimitri Verhulst: Elcseszett napok egy elcseszett bolygón
Verhulst a modern belga irodalom egyik legismertebb alakja, Semmivégre című, önéletrajzi ihletésű könyvéből film is készült, amit Magyarországon Szarul állnak a dolgok címen mutattak be. A 2012-es Elcseszett napok egy elcseszett bolygónazonban egészen más műfajú írás. Egy író-olvasó találkozón valaki úgy jellemezte: ha valaha klubot alapítana ateistáknak, ezt a könyvet tenné meg a Bibliájuknak. Az elcseszett napok… éleslátó, fekete humorú paródia a nyugati emberről, mondhatni egy hős-regény kőkemény, magalkuvást nem tűrő paródiája. Mindez a Verhulstre jellemző tömör, minden feleslegtől megszabadított mondataiban. Ha valami izgalmas és újszerű olvasmányra vágyik, Verhulst kiváló választás.


5. Erlend Loe: Fvonk
Mihez kezdene ha egy nap beköltözne önhöz Orbán Viktor? Az északi irodalom rajongóinak aligha kell bemutatni az olykor „skandináv Vonnegut”-nak becézett Erlend Loe-t. Legfrissebb magyarul megjelent műve, a Fvonk főszereplője egy kudarcai, pontosabban saját paranoiái miatt örökre magába zárkózott férfi, aki mellé egy nap abszurd módon Norvégia miniszterelnöke költözik be. A Fvonk azonban nem politikai szatíra, sokkal több annál. Az elsőre rövidnek tűnő szöveg valójában nagyon sűrű szövésű látlelet a mindenkori kisemberről, az ún. jóléti társadalmakról, rengeteg finom humorral megfűszerezve.

6. Jonas Jonasson: A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt
"Amikor az élet túlórázik, az ember többet megenged magának." Egy svéd kisváros nyugdíjasotthonában Allan bácsi századik születésnapjára készülődnek, de az öreg nem híve az efféle buliknak, ezért zakóban és papucsban kimászik az ablakon, és nekivág az ismeretlennek. Jonas Jonasson szerencsére nem vette túl komolyan a történetet, ezért főszereplőjét a huszadik század történelmének minden jelentősebb eseményébe belehelyezte, hogy egy végtelenül szimpatikus és szórakoztató emberrel legyen dolgunk. A játékos hangulatú könyv szellemesen ötvözi a skandináv krimik és a Rejtő Jenő-féle komikus sztorik hangnemét, amiből egy meglepően izgalmas, szívmelengető olvasmány kerekedett ki.

7. Tom Perrotta: A hátrahagyottak
Mi történne, ha egyik pillanatról a másikra, minden előjel nélkül eltűnne az emberiség két százaléka? Mivel magyaráznánk, hogyan dolgoznánk fel ezt a jelenséget? Meddig reménykednénk, hogy visszatérnek még eltűnt szeretteink, és mikor fordulnánk szélsőséges eszközökhöz? Ezekre a kérdésekre keresi a választ az Amerika Csehovjának is nevezett Tom Perrotta misztikus regénye. Válaszokat persze nem ígér, de az egyre csak halmozódó rejtélyek kibontása közben úgy érezzük, talán jobb nem tudni, miben rejlik ez a sok szenvedés. Felkavaró, de egyben felszabadító olvasmány.


8. Fazekas Orsolya: Csak vállfákat hozzatok! Király Tamás, a divatművész
2013 áprilisában elhunyt a Király. Nagy felzúdulást keltett a szexuális gyilkosság áldozatává vált divattervező halála, de azóta megint minden csendes, a közeli barátok azonban pezsgő emlékeket őriznek a magyar Gaultier-ről. Fazekas Orsolya felkereste őket, hogy kikérdezze a különcről, aki nem volt hajlandó besorolódni, sem megalkudni, sem pénzzé váltani a tudását. Király Tamás zsenialitását dicséri mindenki, köztük Müller Péter Sziámi, Soma Mamagésa, és a rendszerváltás előtti kreatív szcéna résztvevői. Elvarázsolt show-król, bulikról mesélnek, és egy olyan éráról, aminek a megértéséhez élni kellett már a nyolcvanas években. Momésoknak kötelező olvasmány, mindenki másnak ajánlott: ha tudni akar egy magyar büszkeségről, akit túl könnyen elfelejtettünk.

9. Martin Page: Elhülyülésem története
Ha arra gondolnánk, hogy ez pont jó lesz a nyári szabadság alatti lebutulásra, akkor csak részben lesz igazunk. Egészen kicsike részben. A nagyon nagyobbikban igen jól, de kicsit más dimenzióban fogunk szórakozni Antoine történetén, ami Párizsban, azaz Page abszurd gyárának telephelyén játszódik. Kétségtelen, hogy bőven kapunk példákat arra, miként próbáljunk megszabadulni intelligenciánktól, ami balsorsunk legfőbb oka lehet, és helyet kérni magunknak az önfeledt boldogok világában, akik tuti, hogy nem gondolják túl a dolgokat, nincs koncepciójuk, nincsenek elveik. Ennélfogva köszönik, remekül elvannak. A 25 éves Antoine, akiről már gyerekkorában úgy tartották, bölcs és cinikus, mint egy öreg halász, az alkoholizmussal kezdi. Szerinte ugyanis a részegek gondolkodása ösztönös, független a valóság nyűgeitől. Aztán játszik még nikotinfüggőség, tapló kaják, reklámhülyítések, öngyilkosságra felkészítő tanfolyam. De egyik sem az igazi. A befutó valami egészen más lesz, ami kis híján teljes sikerrel jár. Ám kiderül, mire valók a tényleg jó barátok.

10. Köves József: Bambi, fecske, szocreál
Szubjektív szótár, nemcsak retrofüggőknek, rendkívül praktikus mű. Szótárnak álcázott, élvezetes stílusú, életszagú olvasókönyv egy nem éppen rövid történelmi korszakról, ami tulajdonképpen karnyújtásnyira van visszafelé. Bizonyos elemeiben meg éppen begyűrűzik. De ezt ne feszegessük, haladjunk szépen végig az ábécén. Az Aranycsapattal fogjuk kezdeni egy, a Ligetre néző kertvendéglőben. S a Városligetben végezzük, vitéz Unyi János cukorkaárus standja mellett. Közben jegyezhetünk békekölcsönt, tiszteleghetünk a csapatzászlónak, várhatunk a Daciánkra, kavarhatunk az erzsébetvárosi búcsúban, beiratkozhatunk a Foxi Maxi egyetemre, bujkálhatunk a házmester elől, várhatjuk, hogy eljöjjön a jeges, korrumpálhatjuk kemény blokkal a presszós lányt, összekacsinthatunk Lottó Ottóval – és így tovább, minden kezdőbetű megtalálja korszakos párját, van, amelyik többet is.

Tetszett összeállításunk? Oszd meg barátaiddal is és csatlakozz Facebook-oldalunkhoz, vagy látogass el weboldalunkra, ahol hétről hétre újdonságokkal, nyereményjátékokkal várunk!! :)

Forrás:HVG.hu 

A cikkhez kapcsolódó ajánlás

 Hotel Aquamarin - Hévíz
Már 11.250 Ft / fő / éjtől
Hirdetés


Minden jog fenntartva - Magyar Gyógyvizek és Szálláshelyek Kft.
2014 - 2015 | http://www.gyogyvizek.hu/