10 érdekesség a hazai turizmusról!

Közzétéve: 2014 szeptember 9.
Címkék: felmérés, ksh, turizmus

10 érdekesség a hazai turizmusról! - Gyógyvizek.hu

Mennyien élnek Magyarországon a turizmusból? Mik a legnépszerűbb úticélok? Az év melyik időszakában szeretünk utazni? Belföldre, vagy külföldre utazunk szívesebben? Most választ kaphatsz ezekre a kérdésekre.

KSH adatai alapján készített összefoglalót a Magyar Turizmus Zrt. Cikkünk ebből emel ki 10+1 érdekességet! Tudtad például, hogy a tavalyi adatok szerint 323 ezren dolgoztak turisztikai területen? És azt, hogy a belföldi utazások legnagyobb arányban (az utazások 38,9%-a) a július–augusztusi főszezonra estek? Ha nem, tarts velünk! Mutatjuk a többi érdekességet!

1. Hogyan szervezzük meg utazásainkat? Az utazások 91,6%-át önállóan szervezzük meg. 3,0% esetében vett részt a szervezésben utazási iroda is, 5,4%-ot pedig egyéb intézmény (iskola, klub stb.) szervezett. A legalább 4 éjszakás utaknál valamivel alacsonyabb, 89,1% volt az önálló szervezés aránya

2. Belföldre vagy külföldre utazunk szívesebben? A főutazások 60,7%-a belföldi, 39,3%-a külföldi volt.  A külföldi utazások között a (hozzávetőleg) egyhetes utazások domináltak, az utak 56,6%-a 4–7 éjszakás volt. 1–3 éjszakát, azaz – feltehetőleg – egy hétvégét az utak 19,6%-a tett ki. 

3. Mikor üdülnek a magyarok? A belföldi vendégéjszakák számának megoszlása alapján, azt a szinte várható eredményt kapjuk, hogy a legtöbben júliusban és augusztusban döntenek a nyaralás mellett. A harmadik legnépszerűbb üdülési hónap a június, majd május, október, szeptember, november, december, március, április a sorrend. Januárban és Februárban nem szeretünk utazni. 

4. A rokonok és ismerősök meglátogatása mellett a vízpartoké a főszerep: A Balaton és a Tisza-tó esetében dominált a vízparti utazás, üdülés motiváció, a többi régió esetében a rokonok és ismerősök meglátogatása volt az elsődleges cél. A városlátogatás a Nyugat-Dunántúl és a Dél-Alföld régióban, az egészségmegőrzés céljából tett utazás a Nyugat-Dunántúl, a hegyvidéki utazás az Észak-Magyarország, a nyaraló felkeresése a Közép-Dunántúl és a Balaton régió esetében volt az átlagnál jelentősebb motivációs tényező. Leginkább a hegyvidéki utazás, az egészségmegőrzés, a rokonlátogatás és a nyaraló felkeresése „évszak-független”. 

5. Honnan jött a legtöbb vendég? A felmérés szerint: Németországból (552 ezer fő), majd Ausztria (286 ezer fő), Egyesült Királyság (268 ezer fő), Olaszország (232 ezer fő), Lengyelország (214 ezer fő) a sorrend. Ebből a top 5-ből tavaly – a korábbi évhez viszonyítva – kevesebben érkeztek Németországból és Ausztriából, a másik három országból viszont többen jöttek.

6. Mennyi kereskedelmi szálláshely működik Magyarországon? Tavaly 3086 szálláshelyet számolt össze a KSH, ezekben 91 ezer szoba volt, 365 ezer férőhellyel.


7. Külföldi úti cél esetén a természeti adottságok mellett jelentős a kulturális látnivalók szerepe: A külföldi főutazás úti céljának kiválasztásakor a leggyakrabban említett szempont – akárcsak a belföldi főutazások esetében – az úti cél kedvező természeti adottságai (48,9%) volt. Az említési gyakoriságot tekintve a második helyen az utazás kedvező kulturális adottságai szerepeltek (38,8%), ami belföldön csak a negyedik legfontosabb szempont. A harmadik helyre az ismerősök, rokonok ajánlása (36,6%) került. 

8. Elégedettek vagyunk-e a belföldi utazásokkal? A felmérés tanúsága szerint a belföldi főutazáson részt vevő háztartások magas elvárási szinttel (100 %-os skálán 80,7 %-al) rendelkeznek, a 86,9%-os elégedettségi index pedig azt bizonyítja, hogy a belföldön tett utazásainkkal, nagyon elégedettek vagyunk.

9. Hol szálunk meg a legszívesebben? A belföldi főutazások 38,1%-ában az igénybe vett szálláshely ingyenes volt: 28,5%-ban ingyenes rokoni, baráti szállást vettük igénybe, 6,3%-ban saját telekre, nyaralóba mentünk, 3,3%-unk vállalati üdülőben pihent. A fizetős szálláshelyek közül a szálloda (20,4%) volt a legnépszerűbb, majd az apartman (12,8%), a fizetős magánszállás (10,0%) és a panzió (9,9%) következett a sorban. 
 
10. Honnan tájékozódnak az emberek az utazások előtt? Az esetek többségében, 85,4% tájékozódik az internetről. Ez messze magasabb minden más információforrásnál (prospektusok, útikönyvek, ismerősök, nyomtatott sajtó stb.). A prospektusokból (22,7%) és a térképekből (18,7%) tájékozódtak a leggyakrabban. A televízió-műsorokat 5,5%, az utazási irodákat 2,4%, a sajtót 1,2% utazó említette.  Újdonság, hogy egyre többen már utazás alatt is a netet bújják információkért.

+1. Mivel foglalkozunk a legszívesebben nyaralás közben? A belföldi főutazás során – a fő motiváció részeként vagy amellett – végzett tevékenységek rangsorát a passzív pihenés vezeti, a válaszadók 80,3%-a említette ezt. A második helyen a strandolás, fürdőzés szerepel (59,3%). Városlátogatást a megkérdezettek 44,6%-a tett, természeti látnivalókat 34,2%, kulturális látnivalókat 30,4% tekintett meg. Gyógyfürdőt, gyógykezelést 26,6%, wellness-szolgáltatást 19,9% vett igénybe. Vásárlással 19,7% töltötte az idejét, ismerősöket, rokonokat 14,2% keresett fel.

Tipp: Izgalmas és érdekes cikkeket keresel? A Gyogyvizek.hu oldalán megtalálod!

Tetszett összeállításunk? Oszd meg barátaiddal is és csatlakozz Facebook-oldalunkhoz, vagy látogass el weboldalunkra, ahol hétről hétre újdonságokkal, nyereményjátékokkal várunk!! :)

Forrás: A teljes tanulmányt a Magyar Turizmus Zrt. készítette!

A cikkhez kapcsolódó ajánlás

 Jagello Hotel - Budapest
Már 10.100 Ft / fő / éjtől
 Hotel Bobbio - Budapest
Már 5.000 Ft / fő / éjtől
 Atlantic Hotel - Budapest
Már 6.666 Ft / fő / éjtől
Hirdetés


Minden jog fenntartva - Magyar Gyógyvizek és Szálláshelyek Kft.
2014 - 2015 | http://www.gyogyvizek.hu/