Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház - Harkány
HétfőKeddSzerdaCsütörtökPéntekSzombatVasárnap
07:00 - 18:0007:00 - 18:0007:00 - 18:0007:00 - 18:0007:00 - 18:0008:00 - 16:0008:00 - 16:00
Cím: 7815 Harkány, Zsigmondy sétány 1.
Központi telefonszám: +36 72 580 900
Központi e-mail cím: gyogyfurdokorhaz@gyogykor.hu

Rólunk

Ma, amikor az emberek egyre inkább a természetközeli gyógyító protokollokat keresik, kórházunk üde színfolt a tradíciók mellett kialakított szakmai struktúrával és eredményes munkával. A harkányi gyógyvíz a mozgásszervi betegek, valamint a pszoriázisban, krónikus nőgyógyászati gyulladásokban szenvedők körében fogalom.

Az infrastruktúra átalakításának kezdeti lépései 2002-ig nyúlnak vissza. Már ekkor megfogalmazódott az a fajta szükséglet, amely az épület betegek általi gördülékenyebb megközelítését, tereinek mind hatékonyabb kihasználását, azok korszerűsítését célozta meg. A kórház mindeddig is ismert és elismert hatékony gyógyító tevékenységének további fejlesztését és még hatékonyabbá tételét modern berendezések és eszközök beszerzése is segíti.

A harkányi vízen alapuló eljárás hatékonyságát több, mint 160 ezer sikeresen gyógyított és kezelt reumatológiai, bőrgyógyászati és nőgyógyászati eset igazolja. Kardiológiai rehabilitációs osztályunkon a súlyos kockázati tényezőktől terheltek vagy már megbetegedettek és eszközös, műtéti beavatkozást 4-6 héttel korábban kiálltak számára nyújtunk önerőre építő, szívműködést javító, bizonyítékokon alapuló szakmai programot.

A fejlődés azóta is folyamatos. Saját erőből 850 millió Forintért 2010-ig felújításra került a kórház további két épületrésze. Megvalósult a terápiás szakellátás és a gyógyfürdő-szolgáltatás, működési feltételeinek korszerűsítése is.

Célunk minőségében és kínálatában az európai piacon versenyképes rehabilitációs és gondozó központtá fejlődés. A mozgásszervi,- nőgyógyászati- rehabilitáció és a bőrgyógyászati gondozás szakterületén, a harkányi gyógyvíz hatásossága klinikai szintű vizsgálatokkal igazolásra került. További feladatunk a kutatások folytatása a Pécsi Tudományegyetem gyógyszertani kutatóintézetével közösen a harkányi gyógyvíz hatás-mechanizmusának feltárása érdekében.

Jegyárak

Kórházi fekvőbeteg ellátás: Árak:
Alapellátás (elhelyezés 3-5 ágyas szobában, fürdőszoba a folyosón) Térítésmentes
Komfort felár kétágyas szobában A épület (Ft/fő/nap) 2 400 Ft
Komfort felár kétágyas szobában C épület (Ft/fő/nap) 2 900 Ft
Egyágyas felár A épület (a komfort felárral együtt fizetendő) 1 800 Ft
Egyágyas felár C épület (a komfort felárral együtt fizetendő) 2 500 Ft
Választott elhelyezés felár (Ft/fő/nap) 600 Ft
Klíma használati díj (május 15-től szeptember 15-ig) (Ft/nap) 500 Ft
Kiemelt étkezés 1 700 Ft
Testsúlycsökkentő program kiegészítő díja fekvőbetegek részére (Ft/nap) 4 900 Ft
Masszázs kiegészítő díj (max 2 vagy 3 kezelés/hét) 650 Ft
Iszap, tangentor/hidroxör kiegészítő díj (max 2 vagy 3 kezelés/hét) 500 Ft
Psoriasis program kiegészítő díj fekvőbetegek részére (Ft/nap)
Nem bőrgyógyászati részlegen (Ft/nap)
500 Ft
800 Ft
Az alapellátás háromágyas elhelyezést, napi háromszori étkezést, kezeléseket tartalmazza. A Komfort felár a kétágyas elhelyezésért, fürdőszobáért, TV-ért és hűtőszekrényért fizetendő felár!
 
Kiegészítő kezelés díjak beutalóval érkező járóbetegeinknek:
Termál gyógymedence (más kezelés igénybevétele nélkül) 850 Ft
Termál gyógymedence (más kezelés igénybevételével) 650 Ft
Termál kádfürdő 350 Ft
Iszappakolás - filteres 320 Ft
Iszappakolás - hagyományos 470 Ft
Szénsavas fürdő 350 Ft
Súlyfürdő 350 Ft
Orvosi gyógymasszázs 800 Ft
Víz alatti vízsugármasszázs - kézzel 500 Ft
Víz alatti csoportos gyógytorna 400 Ft
Mozgásszervi/bőrgyógyászati komplex kezelés 1 200 Ft
Nőgyógyászati komplex kezelés 1 350 Ft
 
Frissítő szolgáltatások: Árak:
A szakorvos által kiírt gyógykezeléseken kívül, az alábbi frissítő szolgáltatásokból választhat, amelyeket kísérője látogatója is igénybe vehet.
Medencefürdő (max. 2 x 30 perc) 1 210 Ft
Medencefürdő (max. 2 x 30 perc) 62 év felett 970 Ft
Medence fürdő bérlet (6 alkalomra szóló) 6 040 Ft
Kádfürdő 1 890 Ft
Wellnes szolgáltatás (1 óra medence, szauna, pezsgő medence) 1 200 Ft
Reflex masszázs végtagokon (Talpmasszázs) 2 400 Ft
Szauna (60 perc) 700 Ft
Szolárium (6 perc) 600 Ft
Vízsugármasszázs (automata kádban) 1 840 Ft
Vízsugármasszázs (kézzel végezve) 2 570 Ft
Vizalatti csoportosi gyógytorna (max. 25 fő / csoport) 1 470 Ft

A gyógyvízről

A Harkányban és környékén található számos kifejezó nevű („Büdöskı”, „Büdöstó”, „Büdösrét”, „Büdöstapolca”, stb.) hely melegvizű forrásairól már a török hódoltság idejéből is találhatók feljegyzések. Azonban ezek a feltehetően kénszagú források eliszaposodás miatt feledésbe merültek. Szerencsére azonban 1823-ban e lápos területeknek a Drávába történı csatornázásán dolgozó harkányi és gyűdi „árokmetsző” robotoló jobbágyok első jó tapasztalata (lábdaganat, köszvény gyógyulása) gyorsan hírét vitte e kénes víznek. Hamarosan Batthyány gróf uradalma kincseként süllyesztett márványkádakban összegyűjtve, majd kutak fúrásával a vizet a mind népesebb vendégsereg számára gyógyító fürdésre hasznosította. 1865-ben Zsigmondy Vilmos 34,77 m mélyről kútfúrással 62,5 °C fokos vizet nyert. Patkovics József 1846-os, majd Than Károly 1868. márciusában közzétett „A harkányi ásványvíz vegyi alkata” c. tanulmánya tisztázta a víz összetételét. Utóbbi a Magyar Tudományos Akadémián „A harkányi kénes hévíz vegyi elemzése” címmel felolvasott munkájában már a gázok között kiemeli a vízből előtörő carbonyl-sulfid („szénoxid szulfid”, „szénélegkéneg”) tartalmat. Azóta számtalan alkalommal elvégezték a víz elemzését, lényeges változást azonban az összetételében azóta sem észleltek.

Az Európában egyedülálló gyógyvíz 50–70 méteres mélységekből tör felszínre. Ásványi anyag tartalma literenként közel 1000 mg. Gyógyászati szempontból legjelentősebb alkotórésze a karbonszulfid, amely gázalakban a vízben oldott állapotban nyomás alatt van. A föld alól feltörve, így a nyomás alól felszabadulva bomlani kezd, és kénhidrogén gázzá alakul – amely aharkányi gyógyvíz jellegzetes illatát adja. A karbonszulfid a bőrön át és belélegezve egyaránt igen aktívan szívódik fel a szervezetbe: felszívódása 150-szeres a gyakrabban előforduló, más kénvegyületekkel (szulfátokkal) szemben. Egyedi tulajdonságainak köszönhetően alkalmas mozgásszervi, reumatológiai, bőrgyógyászati és nőgyógyászati betegségek kezelésére.

A harkányi gyógyvíz biológiai hatásai:
Ionokban gazdag ásványvíz: fizikai hatás, felhajtóerő, víz nyomása és hőmérséklete
A víz termális hatása: Értágító, görcsoldó, kötőszövet- és izomlazító, fájdalomcsillapító
Nagy felszívófelület: a bőrön át a vízben oldott ásványi anyagok számára, valamint jelentős a kipárolgó hydrogén sulfid gáz légutakon keresztüli felszívódása révén
Végtagízületi kopások esetén a porcokban a kénes fürdőkúrával a kopás okozta csökkent chondroitin-szulfátot segít pótolni
A bőrbetegségek egyes formáiban, így psoriasis és ekcéma eseteiben jó terápiás hatásokról számoltak be kéntartalmú fürdők és lokális készítmények alkalmazásával
Angiológiai vizsgálatoknál azt találták, ha az erek kéntartalma fokozódik, koleszterintartalma csökken, így a kénes fürdő az érelmeszesedés megelőzésében is kedvező eredményekkel járhat, ezzel is javítja a szövetek lokális vérátáramlását.

Kezelések

Az alkalmazott eljárás különlegessége, hogy a steril természetes iszapot harkányi gyógyvízzel itatjuk át. A természetes iszappal töltött filtereket egy vagy több testrészre helyezik fel, melyet a tartós meleghatás biztosítására több rétegű göngyölést alkalmaznak. A kezelés során az iszapból a bőrön keresztül felszívódó biológiailag aktív anyagok gyógyhatása is jobban érvényesül. A kezelés időtartama 20 perc.

33 – 36ºC-os, az egyén szükségleteihez beállított hőmérsékletű gyógyvízzel töltött kádban végzett fürdőkezelés, időtartama 25 perc. Elsősorban azoknak, akiknek az állapota a kezelések során intimitást igényel.

A gyógyvízben elnyeletett szénsavval végzett kezelés, melynek értágító hatásának köszönhetően javul a keringés, nő a szív terhelhetősége. Azon betegeknek ajánlott, akik keringési panaszokkal küszködnek és más módon nem vehetnék igénybe a gyógyvizes fürdőkezeléseket.

A súlyfürdő a gerinc kopásos és degeneratív betegségeinek egyik legfontosabb konzervatív kezelési módja, melyet méltán nevezhetünk a magyar reumatológia legjelentősebb találmányának. Fájdalommentes eljárás, mely a csigolyák egymástól történő kíméletes és fokozatos eltávolításával lehetővé teszi a porckorongok eredeti, egészséges állapotának visszaállítását, és a nyomás alá került idegek felszabadítását is.

Nagynyomású gyógyvízsugárral végzett masszázskezelés, amely egyszerre érvényesíti a masszázs és a gyógyvíz előnyeit a terápia keretében. A károsodott izmok ingerlésével igyekszik a normális működést helyreállítani. A kezelés időtartama 15 perc.

A 25 perces gyógytornakezeléseket, amelyek egyéni, csoportos és víz alatti tornák lehetnek, diplomás gyógytornászok végzik, gyógyászati segédeszközökkel és gépekkel felszerelt 5 tornatermünkben, illetve a gyógyvizes medencében. A különböző okok miatt kialakult mozgáskorlátozottság csökkentését, sok esetben teljes megszüntetését segíti elő.

Hangsúlyt fordítunk arra, hogy az egyes mozdulatsorokat, gyakorlatokat vendégeinknek úgy tanítsuk meg, hogy azokat otthon, egyedül is folytathassák.

Egyéni tornák diagnózis szerint differenciálva
Nagy csoportos tornák, maximum 12 fő részvételével, diagnózis szerint differenciált csoportokban.
Csoportos víz alatti tornák, gyógytornász vezetésével, a kórház gyógyvizes medencéjében, maximum 25 fő részvételével, testtáj szerint differenciált csoportokban.

Az alkalmazott eljárás különlegessége, hogy a steril természetes iszapot harkányi gyógyvízzel itatjuk át. Az érintett testrészre 4-5 cm vastagon felvitt hévízi iszappakolás, melyet több rétegű göngyöléssel fedünk, a tartós meleghatás biztosítására. Ennek során az iszapból a bőrön keresztül felszívódó biológiailag aktív anyagok gyógyhatása is jobban érvényesül. A kezelés időtartama 20 perc. Krónikus nőgyógyászati gyulladások esetén speciális iszapnadrág kezelést végzünk.

Nagynyomású gyógyvízsugárral végzett masszázskezelés, amely egyszerre érvényesíti a masszázs és a gyógyvíz előnyeit a terápia keretében. A károsodott izmok ingerlésével igyekszik a normális működést helyreállítani. A kezelés időtartama 15 perc.

A 15, 30 illetve 45 perces, az orvos által felírt és gyógymasszőr által végzett speciális masszázs, amely elsősorban a svédmasszázs eszközrendszerén alapul. Segít csökkenteni az izmok kötöttségét, javítani a vérellátást, ezért csökken az izomfájdalom is.

A Kórház négy, 32 – 33 – 34 – 36ºC-os gyógyvízzel töltött medencéjében végzett fürdőkezelés. A meleg gyógyvíz erős élettani hatásai miatt az ajánlott fürdőzési idő alkalmanként maximum 30 perc.

Mozgásszervi / bőrgyógyászati komplex kezelés
Támogatott ár: 800 Ft

Más kezelés igénybevétele nélkül!

A Kórház négy, 32 – 33 – 34 – 36ºC-os gyógyvízzel töltött medencéjében végzett fürdőkezelés. A meleg gyógyvíz erős élettani hatásai miatt az ajánlott fürdőzési idő alkalmanként maximum 30 perc.

Nőgyógyászati komplex kezelés
Támogatott ár: 1.350 Ft

Szállásajánlatok a környéken

Ametiszt Hotel Harkány*** - Harkány
Ametiszt Hotel Harkány
Pálma Apartmanház - Harkány
Pálma Apartmanház
Magdi Vendégház - Siklós
Magdi Vendégház
Termál Kemping Apartmanházak - Harkány
Termál Kemping Apartmanházak
Rab Vendégház - Harkány
Rab Vendégház
Szauer Apartman*** - Harkány
Szauer Apartman
Áron Vendégház - Harkány
Áron Vendégház
Weidl Vendégház - Siklós
Weidl Vendégház
Attila Apartman - Harkány
Attila Apartman
Klára Apartman**** - Harkány
Klára Apartman

Itt talál minket

Szolgáltatásaink

AkadálymentesBüféFedett medenceFinn szaunaFitnessFodrászatGyógymasszázsGyógymedenceInfra szaunaInternetJakuzziKávézóKültéri medenceMasszázsNapozóágyParkolóSzaunaSzolárium
Minden jog fenntartva - Magyar Gyógyvizek és Szálláshelyek Kft.
2014 - 2015 | http://www.gyogyvizek.hu/