Cross-linking terápia – a keratoconus modern kezelési lehetősége

Cross-linking terápia – a keratoconus modern kezelési lehetősége


Publikálva: 2014.10.08
Írta: Dr. Kolumbán Réka

Látását gyengébbnek érzi, szemüvegét gyakran kell cserélnie, kontaktlencséjét nem tudja már hordani? Korszerű terápiás lehetőségek a szaruhártya betegségek kezelésére Miskolcon


A keratoconus egy progresszív szaruhártya betegség, mely rövidlátó fiataloknál alakulhat ki leggyakrabban. A szaruhártya elvékonyodik és előboltosulása jön létre, amely előbb-utóbb mindkét szemet érinti. A látásélesség romlása, homályos, szellemképes látás, égő érzés, fényérzékenység is lehetnek a tünetei. A felírt szemüveg rövid idő alatt már nem biztosít éleslátást, újabb, erősebb szemüveget, kontaktlencsét kell felírni, előrehaladottabb esetekben kontaktlencse viselési nehézség is létrejöhet.


Gyakorisága 1:2000. Diagnosztizálása a korai szakaszban körültekintő szemészeti vizsgálatot igényel, megfelelő műszerezettség hiányában a gyanú fennállhat, de bizonyítása nehéz vagy kivitelezhetetlen. Cornea (szaruhártya) topográfiás vizsgálattal viszont a betegség korai szakaszban is biztonsággal megállapítható. Előrehaladott esetekben már csak szaruhártya átültetés segíthet.
Napjainkban elérhető egy korszerű kezelési lehetőség, ez a cross-linking terápia. Ennek során a szemgolyó megnyitása nélkül lehetővé válik a szaruhártya rostok megerősítése, UV-A besugárzás hatására. Ezáltal a betegség folyamatának lassítása, esetleg hosszú évekre történő megállítása érhető el.
Betegeinknél az elvégzett beavatkozást követően újabb szemüvegre évekig nem volt szükség, látásukban is javulást tapasztaltunk. A beavatkozás biztonságos. A diagnózis felállításához, valamint a kezeléshez szükséges modern orvosi műszerek már Miskolcon is elérhetőek, így a probléma gyorsan és biztonságosan helyben is kezelhető.
Dr. Kolumbán Réka
szemész szakorvos
Santa Lucia Egészségcentrum
Minden jog fenntartva - Magyar Gyógyvizek és Szálláshelyek Kft.
2014 - 2015 | http://www.gyogyvizek.hu/