A változás szele

A változás szele


Publikálva: 2015.06.17
Írta: Dobi Diána

A mostani időszak sokunknak komoly kihívásokat, és megoldandó feladatokat, esetenként durva szembesüléseket hoz. Ezek a nehéz, néha megoldhatatlannak tűnő feladatok egyre inkább sűrűsödnek. Vannak napok, amikor én is elgyengülök, magamba zuhanok, megkérdőjelezem azt, hogy vajon jó úton járok? Valóban a saját utamon járok? Megéri változni, változtatni, másképp élni, tudatosan, egy bizonyos értékrend mentén? Talán első ránézésre nem hogy javulnának a dolgok az életünkben, hanem minden egyre kilátástalanabb, a talaj egyre ingoványosabb.


Ilyenkor behunyom a szemem, veszek néhány mély levegőt, és próbálom kívülről szemlélni a helyzetem, egy másik nézőpontból. Nekem ez mindig beválik. Nem a problémával egy szinten állok, mert akkor érzelmileg túlságosan érintve vagyok, hanem eltávolodom tőle.

Ha valamit meg akarunk szerelni, mert elromlott, vagy mert a teljesítménye már nem az igazi, akkor ahhoz előbb szét kell szedni. Darabokra. És ha már minden apró pici darabot átvizsgáltunk, kitisztítottunk, akkor lehet újra összerakni. Persze lehet, hogy egyes alkatrészeket ki kell cserélni, szebbre, újabbra, hatékonyabbra. Lesz, amit egyszerűen már csak ki kell dobni, mert nincsen rá tovább szükségünk. Logikusan hangzik, ám a saját életünkre levetítve mégis ijesztő tud lenni a folyamat.

Pedig pontosan ez a folyamat zajlik az én életemben is, és azt gondolom, sokunk életében is. Bizonyos dolgok ideje lejárt, bizonyos alkatrészeinket le kell porolni, ki kell fényesíteni, át kell cserélni és van, amit sajnos ki kell selejtezni.

Az „alkatrész” lehet frizura, ruhatár, egy személyiségjegy, egy munkahely, a párunk, vagy egy régi barát. Új ruhákat, szebb sminket, divatos hajszínt beszerezni könnyebb. Viszont az egyéb életterületek megváltoztatása is aktuális. Ha nem lépjük meg most, akkor az élet újra elénk tolja a változás lehetőségét. Először csak finoman, kedvesen, szelíden. Ha nem reagálunk, akkor egy napon az arcunkba tolja, és akkor már nincs menekvés. Nem azért mert büntet, vagy gonosz, netán kegyetlen, hanem azért mert nincs más lehetősége. Ahogy nekünk sem, ha hosszú távon boldog és elégedett életet szeretnénk élni.

Változz, és változtass!

Az elvonulás, a csend, a befelé figyelés nekem mindig segít. Ha kicsit magasabb nézőpontból próbálod szemlélni a helyzeted, eltávolodsz a problémádtól, akkor sok esetben megjönnek a válaszok is. Az igazi válaszok! Nem az elmédből, hanem a szívedből. Bízz ezekben a hangokban, az ő iránymutatásuk vezet egy boldogabb, szeretetteljesebb jövő felé.

Én a légzést hívom ehhez segítségül. Amikor a vivation légzéstechnikát alkalmazom, enyhe transzállapotot érek el. Az ego működése háttérbe szorul, a tudatalatti emlékek, érzések előtérbe kerülnek. Ilyenkor utat tudok engedni a valódi érzéseimnek, felerősödik az intuícióm. Ebből a magasabb perspektívából már látom az összefüggéseket, világossá válik, mi miért történik. Egyszerűen megérzem, mire van szükségem, mit kell tennem, és mikor. Nem ragadok bele a problémába, hanem a felülről figyelem az eseményeket. Világosan érezhető milyen döntésnek milyen következménye van, mit kell megtennem, és mi az, ami jó döntésnek tűnik fejben, de ezen a szinten érezhetően ártana nekem. Jó ideje minden fontos kérdést, ami az életemet illeti, ezzel a módszerrel vizsgálok meg. Ha kibillenek az egyensúlyomból, kétségek gyötörnek, elkezdek kapkodni. Agyból akarom megoldani a felmerülő problémákat. Általában ezek a megoldások nem hoznak eredményt. Egyre távolabb löknek a valódi céljaimtól, a szívemtől, ön-magamtól. Ilyenkor gyorsan felkeresem a saját kis belső templomom, veszek néhány mély elengedő légzést, majd elkezdek ütemesen lélegezni, és figyelni. A belső hangom még sosem hagyott cserben. Így könnyebb az utamon járni. Hol sétálva, hol bukdácsolva, de folyamatosan haladva…

Legyen áldott minden változás, ami bennünk, és körülöttünk zajlik!

Dobi Diána

lélekgondozó és légzésterapeuta

www.pillangosziget.huMinden jog fenntartva - Magyar Gyógyvizek és Szálláshelyek Kft.
2014 - 2015 | http://www.gyogyvizek.hu/