A cukorbetegséghez kapcsolódó elváltozások a szemben 2. rész

A cukorbetegséghez kapcsolódó elváltozások a szemben 2. rész


Publikálva: 2014.10.08
Írta: Dr. Tornai Ildikó

Többségében a betegeknek csak a súlyos szemfenéki elváltozások okoznak látászavarokat. A cukorbetegség okozta oxigénhiány és szemfenéki vérkeringészavar következtében a szemfenéki kiserek egy része elzáródik, így tovább romlik a vérkeringés a szemfenéken.


A kialakuló oxigénhiányt a szervezet újonnan képzett erek segítségével igyekszik pótolni. Ezeknek az ereknek a fala gyenge szerkezetű, ezért szakadékonyak, áteresztő anyagúak, így a szemfenéken könnyen keletkeznek vérzések, vizenyők, kicsapódó kóros anyaglerakódások, különösen túl magas vagy hirtelen kialakuló túl alacsony vércukorszint mellett. Mivel a folyamat nem gyógyítható, a hosszantartó jó látás megőrzése megelőzéssel biztosítható. A rendszeres szemészeti ellenőrzés a betegség felfedezetésétől kezdve fontos, ennek gyakorisága a cukorbetegség egyensúlyban tartásától és a szemfenék állapotától függ. Általában a diabétesz kezdetén elég évente, félévente vizsgálni. A szemfenéki elváltozások megjelenésekor 3 havi rendszerességgel javasolt a vizsgálat. Ha az anyagcsere-állapot nem stabil, „ugrál” a vércukor, vagy magasvérnyomás, érszűkület, magas vérzsírszint társul hozzá, mindenképpen a szemfenék állapotának gyakori ellenőrzése (akár havi) javallott. Terhességben a havonkénti vizsgálat ajánlott.
A szemészeti kontroll során a látásélesség, a szemnyomás és a réslámpás vizsgálat mellett a pupillatágításban végzett szemfenék ellenőrzés elvégzése is szükséges. A tágítás átmeneti hatású, néhány óra alatt helyreáll a pupilla mozgása. Ha a szemorvos a szemfenéken elváltozást talál, további vizsgálatok is szükségesek lehetnek. Az újdonképződött erekből a vér bekerülhet a szemfenékről a szem belsejébe is, ilyenkor hirtelen nagyon leromlik a látás. Szemfenéki vizenyő jelentkezése is nagyfokú látásromlást okozhat, elvész az olvasóképesség. A kialakult elváltozások kezelése szemfenéki lézerkezeléssel lehetséges. Az időben elvégzett beavatkozás és a vércukorszint normális értéken tartása lelassítja a folyamatot, így a látás évtizedekre megőrizhető. Súlyosabb elváltozások esetén nagy kockázatú szem-megnyitó műtét végzése szükséges, de a látás helyreállítása nem lehetséges, csak a megmaradt látás további megőrzése.
Összefoglalva: A cukorbetegség szövődményei nem gyógyíthatók, ezért a megelőzés vagy a kialakult folyamatok lassítása a cél. Ezt rendszeres szemészeti ellenőrzéssel, szükség esetén kezeléssel érhetjük el. A megelőzés és a kezelés elengedhetetlen része az anyagcsere rendezése, az egyéb betegségek pl. magasvérnyomás, érszűkület, emelkedett vérzsírszint normál szintre állítása.
Egészségcentrumunkban a belgyógyászati és szemészeti ellenőrzés és kezelés elérhető egy helyen.
A vakság megelőzése a beteg, a belgyógyász és a szemész összefogásával érhető el!

Dr. Tornai Ildikó
szemész főorvos
Santa Lucia Egészségcentrum és Lézerklinika
Minden jog fenntartva - Magyar Gyógyvizek és Szálláshelyek Kft.
2014 - 2015 | http://www.gyogyvizek.hu/