A cukorbetegséghez kapcsolódó elváltozások a szemben 1. rész

A cukorbetegséghez kapcsolódó elváltozások a szemben 1. rész


Publikálva: 2014.10.08
Írta: Dr. Tornai Ildikó

Ma már egyre jobban terjed a cukorbetegség a világon, Magyarországon közel 600 ezer ember küzd ezzel a kórral. A diabétesz nem jár fájdalommal, bár a túl magas és túl alacsony vércukorszintnek vannak tünetei. Ha kellő figyelmet fordítunk a megfelelő szinten tartására, akár évtizedekig megelőzhetjük a súlyos szövődmények kialakulását.


A lehetséges elváltozások:

Fénytörés zavarai: A vércukorszint változásával a szemüveg dioptriája is változik.
Fokozott gyulladásos hajlam: A szemhéjak, a kötőhártya és a szaruhártya sebei nehezebben gyógyulnak, fokozott a fertőzésveszély.
Zöldhályog: A cukorbetegeknél gyakoribb az elsődleges nyílt zugú zöldhályog, amely kezelés nélkül vaksághoz vezethet. A keringészavar következtében kialakuló érújdonképződés* miatt másodlagos zöldhályog alakulhat ki, ami kezelés nélkül szintén látásvesztést eredményezhet.
Szürkehályog: Az anyagcserezavar a szem lencséjének elszürküléséhez vezethet. Az így kialakult szürkehályog a szokásos műtéti kezeléssel gyógyítható.


A szemfenéki elváltozás – retinopathia– stádiumai:

háttér elváltozások az ideghártyában
az éleslátás helyének vizenyője
előrehaladott súlyos elváltozások a szemben


A szem működéséhez, a tökéletes látáshoz az ideghártya jó működésére van szükség. Az ideghártya a szervezet egyik legoxigénigényesebb szövete, melynek funkciójához tökéletes érrendszerre, jó vérkeringésre van szükség. A cukorbetegségben a magas vércukorszint miatt folyamatosan romlik ezen erek oxigénellátása, károsodik a szemfenék vérkeringése. A modern belgyógyászati kezeléseknek köszönhetően a cukorbetegek egyre magasabb kort érnek meg, így a betegség szövődményeivel is egyre gyakrabban találkozunk. Ezen szemészeti szövődmények az erek kiboltosulásához, vérzésekhez, vizenyőhöz és gyenge falszerkezetű erek kialakulásához vezetnek a szemfenéken.
A kialakult szövődmények nem gyógyíthatók, ezért a megelőzésüknek döntő szerepe van!!

*érújdonképződés: az oxigénhiány miatt a szervezet a retinában új ereket képez, amelyek fala azonban nem elég erős


Dr. Tornai Ildikó
szemész főorvos
Santa Lucia Egészségcentrum és LézerklinikaMinden jog fenntartva - Magyar Gyógyvizek és Szálláshelyek Kft.
2014 - 2015 | http://www.gyogyvizek.hu/